Wat je moet weten over alcohol in crèmes

Alcohol in huidverzorging

Moet je crèmes met alcohol erin laten staan? Doe je je huid er écht geen plezier mee of valt het allemaal wel mee? Ik vertel je er meer over in deze blogpost.

Ik krijg vaak vragen over alcohol in cremes en lees ook regelmatig dat mensen alcohol in skincare willen vermijden. Dat klinkt best logisch maar wist je dat je dat dit niet persé noodzakelijk is? De ene alcohol is namelijk de andere niet.

Moet je alcohol in crèmes vermijden?

Aan huidverzorgingsproducten wordt alcohol toegevoegd om producten luchtiger te maken maar ook om te ontsmetten of te zorgen dat producten een sneldrogend effect hebben. Veel mensen denken dat je alcohol slecht voor je huid is.

Enigszins klopt dat; vaak droogt het je huid uit. Toch is dit veel te kort door de bocht. Er zijn verschillende soorten alcohol, met allemaal een eigen werking. Ik noem ze in deze blogpost niet allemaal maar diegenen die je het meest ziet zijn:

 • Alcohol denat
 • Benzyl alcohol
 • Cetyl alcohol
 • Cetearyl alcohol
 • Ethanol
 • Ethyl alcohol
 • Isopropyl alcohol
 • Methanol
 • Stearyl alcohol

Welke alcohol is slecht voor je huid?

Alcohol denat, Benzyl alcohol, Ethanol, Isopropyl alcohol en Methanol kun je het best vermijden. Waarom? Kortgezegd omdat deze soorten uitdrogend werken en je huid beschadigen en verouderen. Cetyl alcohol, Cetearyl alcohol en Stearyl alcohol zijn de zogenaamde vette, goede alcohol soorten. Alcohol kan namelijk ook gebruikt worden als emulgator (bindmiddel) of om je product dunner of zachter te maken. Deze zorgen er juist voor dat het vocht in je huid blijft. Een prima keuze dus!

Wist je trouwens dat in veel producten voor een onzuivere huid alcohol gebruikt wordt? Dat is best gek, want je kunt in eerste instantie het gevoel hebben dat de alcohol je huid uitdroogt en daardoor minder vet wordt.

Niets is echter minder waar. Juist doordat de alcohol je huid uitdroogt, gaat je huid meer talg produceren. En wordt je huid dus nog vetter. En dat wil je niet!

Vermijd jij alcohol in crèmes?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties

 1. Sanne Makeupgorgeous
  3 september 2014 / 06:02

  Een heel interessant artikel. Ik begreep nooit echt het verschil tussen al die soorten alcohol 😉 x

 2. saskia
  3 september 2014 / 07:10

  Ik vind dit een heel goed en interessant artikel!

 3. 3 september 2014 / 08:53

  Ik vind het echt geweldig dat je hier over schrijft, dankjewel!

 4. 4 september 2014 / 07:08

  Leuk artikel! En heel goed uitgelegd id! Ik let er ook altijd op. Vind het toch wel erg belangrijk om goede ingredienten te gebruiken die ook echt goed doen voor de huid.

 5. Yudeska
  4 september 2014 / 07:18

  Fijn dat je dit schrijft en uitlegd. Ben er zelf al redelijk bekend mee, stoor me er wel aan als er bijna niet op word gelet. Het is super belangrijk om op basis van dit je oordeel te vellen over producten die je gebruikt. Dat doe je ook bij eten enzo! Really thanks for sharing

 6. Jolet
  4 september 2014 / 07:42

  Bedankt voor de tip!

 7. Laura - Sunlight Dream
  4 september 2014 / 17:23

  Erg fijn artikel, ik kende de verschillende soorten eigenlijk niet. Nu weet ik dat ik niet alles hoef te vermeiden 😀

 8. 4 september 2014 / 19:08

  Kijk van zo’n artikel word ik helemaal blij! Ik snap nooit wat van ingrediënten lijsten en zo heb ik weer wat geleerd x