Hoe schadelijk zijn alternatieven voor parabenen?

Hoe schadelijk zijn alternatieven voor parabenen?

Vandaag wil ik je wat meer vertellen over de alternatieven voor parabenen die in veel crèmes gebruikt worden. Ik weet dat veel van jullie deze bewaarstoffen liever niet gebruiken en ik deel die mening! Ik let op de ingrediëntenlijsten van de producten die ik gebruik en als ik één of meerdere parabenen zie staan, smeer ik deze smeersels niet op mijn gezicht.

Waarom ik liever geen producten met parabenen gebruik

Er is veel discussie over de schadelijkheid van parabenen en die is je vast niet ontgaan. Ik ben geen scheikundige maar schreef alles wat ik van parabenen weet in een uitgebreide blogpost. Ik las zoveel negatieve verhalen dat ik maar het zekere voor het onzekere neem. Vooral de oestrogene werking van parabenen is iets wat ik keer op keer lees, en dat vind ik geen fijn idee!

Toch lees ik de laatste tijd steeds meer berichten waarin deze schadelijkheid wordt tegengesproken. Zo las ik bijvoorbeeld dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn die de schadelijkheid bevestigen. Sterker nog, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben en Butylparaben zouden in bepaalde lage hoeveelheden wetenschappelijk bewezen, NIET schadelijk zijn. Snap jij het nog?

Producten hebben simpelweg bewaarstoffen nodig

Niet alleen ik volg deze discussie, dat doen heel veel mensen. De vraag naar producten zonder parabenen groeit dan ook nog steeds. Afgelopen week had ik het er over met twee collega’s. We wisten het zeker; handcrèmes met parabenen? Doe maar niet! Hoe denk jij hier trouwens over? Daar ben ik heel benieuwd naar!

Alternatieven voor parabenen

De vraag is alleen, wat is het alternatief? Bewaarstoffen in onze producten zijn simpelweg nodig zodat we ons gezicht niet insmeren met bacteriën. Als een producent geen gebruik maakt van parabenen, moet ‘ie een ander stofje kiezen. Dat kunnen zowel synthetische als natuurlijke bewaarstoffen zijn. En wat weten we van die stoffen? Ik denk eerlijk gezegd niet zo veel, althans ik niet!

Één van die synthetische bewaarstoffen ken ik wel; methylisothiazolinone. Over dit stofje schreef ik in 2015 al een uitgebreide blogpost. En dat is niet het enige ingrediënt, over Tetrasodium EDTA lees ik ook weinig goeds, net zoals over DMDM Hydantoin, Quaternium-1, Diazolidinyl urea en Imidazolidinyl urea. Die ingrediënten kun je maar beter vermijden. Een alternatief voor al deze bewaarstoffen zijn natuurlijke bewaarstoffen. Voorbeelden hiervan zijn Vitamine E, Tea tree olie, Rozemarijn of Rooibosextracten, Citroenzuur of Kalium sorbaat.

Hoe denk jij hierover?

Met deze blogpost wil ik niet zeggen dat parabenen of andere synthetische bewaarstoffen onveilig zijn. Ik wilde je alleen wat stof tot nadenken geven en ben vooral erg benieuwd hoe jij over alternatieven voor parabenen denkt! Wil je me dat hier onder in de comments laten weten? Ik vind het leuk om hierover te discussiëren!

Foto Shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 14 maart 2018 / 05:35

  Ik zou er misschien meer op moeten letten want dat doe ik dus helemaal niet

 2. VWillemse
  14 maart 2018 / 07:43

  Persoonlijk weer ik geen parabenen.
  Dat iets natuurlijk is betekend niet meteen veiliger of beter, er zijn genoeg giftige natuurlijke stoffen nml.
  Oarabenen zijn chemisch en kneiter goed en langdurig getest voor het gebruikt mag worden.
  Aan de andere kant zullen ook hier wel weer een paar minder veilige/fijne optie’s tussen zitten.
  Ik kijk vaak op de site van Jetske Ultee en Beautypedia maar ook daar staat niet alles.
  Dus doe ik maar net als met alles, veel varieren met producten waarvan ik denk dat ze oke zijn, mocht er iets naars tussen zitten dan wissel ik het iig regelmatig af.
  Op het moment is het ook niet meer bij te houden voor mensen die er niet in thuis zijn.

 3. 14 maart 2018 / 17:50

  Ik moet al op zoveel letten dat dit er eigenlijk bij inschiet. Als ik twijfel over iets Google ik het stofje.

 4. 14 maart 2018 / 18:05

  Ik vind het lastig want het alternatief is wellicht minder bekend, minder getest en weten we eigenlijk niet of het misschien wel schadelijker is dan een beetje parabenen. Moeilijk hoor, ik let er niet speciaal op maar als er een alternatief is zonder dan neig ik daar wel weer meer naar.

 5. 15 maart 2018 / 05:32

  Ik probeer parabenen te mijden als dat kan, maar als een product wel goed werkt, dan gebruik ik het wel. Beetje luiheid denk ik ook.