Aluminium in deodorant | Hoe zit dat nu?

Aluminium in deodorant | Hoe zit dat nu?

Vandaag vertel ik je alles over aluminium in deodorant. Daar is best veel discussie over maar waarom eigenlijk?

Meer weten over aluminium in deodorant

Aluminium is een scheikundig element dat er kort gezegd voor zorgt dat je minder zweet. Een hoge concentratie kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet zweet op de plekken waar je het aanbrengt. Hoe je weet of er aluminium in jouw product zit? Heel simpel; door de ingrediëntenlijst te bekijken. Naast dat aluminium onder diezelfde naam terug te vinden is, kan het ook aangegeven zijn als aluminiumchloride, aluminium chloorhydraat of aluminium hydroxychloride. Wist je trouwens dat in met name in de hele goedkope deodoranten géén aluminium zit? Kijk maar eens in de drogisterij of supermarkt.

Waarom is aluminium in deodorant slecht?

Over het gebruik van aluminium in deodorant is veel discussie. Er zijn wetenschappers die het gebruik van aluminium in deodorant in verband brengen met borstkanker en alzheimer. Volgens deze groep kunnen deze aluminiumzouten door de huid in het lichaam dringen en vergroten zo het risico op deze ziektes. Andere wetenschappers spreken dit weer tegen. Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit bevestigd. Wel kunnen aluminumzouten in hoge concentraties huid- en oogirritatie veroorzaken. Deze hoge concentraties zijn dan weer niet toegestaan in producten die in de EU verkocht worden.

Daarnaast zijn er mensen die menen dat het niet gezond is om niet te zweten. Je lichaam móet zweten, en wanneer je je oksels als het ware dichtspuit, kan het zweet je lichaam niet kan verlaten. Maar je zweet toch over je hele lichaam? Niet alleen uit je oksels. En aangezien je oksels één van de meest broeierige plek is op je lichaam (bacteriën) spuiten we er deodorant op.

Moet je aluminium uit je deo weren?

Persoonlijk weet ik nog steeds niet helemaal wat ik er van moet vinden. Ik vind het belangrijk dat dergelijke uitspraken wetenschappelijk onderbouwd zijn. En dat is hier niet het geval. Aan de andere kant; waar rook is…. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat jij het zekere voor het onzekere neemt. Ik gebruik in elk geval zoveel mogelijk een deodorant zonder aluminium. Baat het niet……

Mijn favoriete deo zonder dit ingrediënt is Salt of the earth, ik gebruik dit merk al jaren. Dit koop je gewoon bij de drogisterij of online via Bol.com. Als je via deze link bestelt krijg ik hiervan een percentage. Jou kost dat niets extra’s.

Dit artikel heb ik zelf gekocht. Lees mijn disclaimer.

Let jij op de ingrediënten van je deodorant?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Jasmijn
  30 juli 2014 / 06:38

  Ik heb inderdaad ook veel gehoord over alluminium en dat dit eventueel slecht voor je zou zijn.. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik er nog niet heel erg op let. Zeker ook omdat het nog niet wetenschappelijk onderbouwd is.

 2. Janneke | Beautyroad
  30 juli 2014 / 08:04

  Ik let daar nooit op. ;p

 3. 30 juli 2014 / 10:08

  Ik vermijd het wel al lang, je kan maar voorzichtig zijn. Bovendien heb ik een hele fijne deodorant van Lush zonder aluminium (Aromaco) waardoor ik gewone deo’s niet meer mis! 😀

 4. 30 juli 2014 / 10:28

  Eigenlijk nooit op gelijk tot nu toe, ga ik toch eens doen. Mooi artikel.

 5. 30 juli 2014 / 17:13

  Grappig dat het niet in de goedkope deo’s zit! Ik vind het heel handig om meer te weten over ingrediënten, keep on going!

 6. 30 juli 2014 / 19:40

  Ik vind deze artikelen altijd zeer leuk en interessant om te lezen. Ik let eigenlijk niet op of er alluminimum inzit. Toch wil ik het wel in de gaten houden :)!

 7. Pingback: BeautyOpinie