Clean suncare

madara #alwayswearsunscreen

De afgelopen jaren werd er steeds meer opgeroepen om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Maar wist je dat er tegenwoordig ook een beweging gaande is als ‘Team Sunscreen Free?’ Hoe zit dat!?

Team Sunscreen Free

Misschien heb je de afgelopen weken wel iets op het journaal gezien over ‘Team Sunscreen Free’. Het was volop in het nieuws want dermatologen en huidkanker experts waren hier op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Als skincarejunkie en iemand die graag ingrediëntenlijsten uitpluist vond ik dit interessant. Want wat drijft die mensen?

Disclaimer: Ga respectvol dialoog aan

Voordat ik hier op in ga wil ik even kwijt dat ik, welk issue ook, ALTIJD van twee kanten probeer te bekijken. Of het nu gaat om zonnebrandcrème, COVID-19, of welke discussie dan ook. Ik probeer andere meningen te begrijpen, te respecteren en er van te leren. Zo ook hier.

Ik snap dat er mensen zijn die bepaalde ingrediënten liever niet op hun lijf smeren. Zeker als je bedenkt dat er in zonnebrandcrèmes (in het verleden) ingrediënten werden gebruikt waarvan inmiddels is bewezen dat ze niet goed voor de natuur zijn. Zo zijn oxybenzon en octinoxaat op Hawaï verboden, omdat deze chemicaliën schade kunnen berokkenen aan het onderwaterleven door riffen te verbleken en beschadigen.

Toch heb ik geen enkel onderzoek gevonden dat aantoont dat bepaalde zonnefilters voor de mens ziekmakend zijn. Die slechter zijn dan de schadelijke effecten van de zon. Het helpt denk ik ook als je weet dat zonnefilters worden goedgekeurd door de EU. Dat is hier heel goed gereguleerd. Mijn motto is dan ook: beter iets dan niets smeren.

Team Mineral Sunscreen

Ondanks dat zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die minerale zonnebrandcrèmes gebruiken. Meerdere keren plofte er afgelopen maanden de vraag in mijn mailbox om fijne minerale zonnebrandcrèmes. Nu behoor ik zelf niet persé tot ‘Team Mineraal’ omdat er ook prima chemische zonnefilters zijn als je het mij vraagt. Maar ik snap wel waar deze beweging vandaan komt en gebruik zelf ook graag minerale zonbescherming.

Huidveroudering en huidschade door de zon

Ik dacht altijd dat het erom ging dat je niet verbrand. Zolang je dat voorkomt is het toch goed? Als je de blootstelling in het voorjaar langzaam opbouwt is dat toch prima? Zo train je je huid toch om zonder zonnebrandcreme niet te verbranden? Omdat ik geen dermatoloog of huidkanker-expert ben, heb ik me voor deze blogpost uitgebreid laten informeren door mensen die er jaren voor gestudeerd hebben. Hun antwoord: helaas blijven UvA en UvB straling schadelijk, ook als je niet verbrandt.

Naast zonnebrand kan de zon ook zorgen voor rosacea, hyperpigmentatie of zelfs melanoom. Bovendien breekt UvA collageen in de huid af waardoor je er rimpels van krijgt. Je kunt je huid trainen in het blootstellen aan de zon. Door bijvoorbeeld in het voorjaar steeds af en toe in de zon te gaan en dit op te bouwen. De kans is groot dat je dan nooit verbrand. Alleen wat je niet kunt trainen is huidveroudering door licht en het risico op huidkanker. Bovendien zijn dit soort trainingen niet wetenschappelijk bewezen.

foto madara

#alwayswearsunscreen

Zoals je hier misschien wel gelezen hebt gebruik ik de laatste maanden heel veel producten van het natuurlijke merk Madara. Ook hier geldt voor mij: niet persé omdat alles natuurlijk is, wel omdat het onwijs fijne producten zijn die doen wat ze beloven. Daar word ik als skincare junkie blij van! Daarom steun ik Madara graag in hun strijd

Madara City CC Cream review

Speciaal voor wie ook tot Team #smeren behoort en dat het liefst doet met minerale filters heb ik een hele fijne tip voor je. Ik gebruik de laatste maanden de City CC van Madara (27 euro). Dit is een perfecte mix tussen je dagelijkse huidverzorging, make-up en SPF 15. Sinds afgelopen voor jaar is deze crème verkrijgbaar in 4 tinten, waarvan beige de perfecte match is voor een lichte huid met warme ondertoon.

Madara City CC Cream review

Dit is een hele lichte cream die je als dagverzorging kunt smeren, je huid direct een egaler laat ogen en beschermt met een SPF 15. De structuur is licht, je voelt hem niet op je huid en ziet er toch een stukje opgemaakter uit. De City CC bevat minerale (non-nano) zonnefilters op basis van zinkoxide. Een filter die beter is voor het milieu en je beschermt door een laagje op de huid te leggen. Normaal laten dit soort filters vaak een witte waas achter maar dat doet deze dus totaal niet. Ik ben groot fan van deze crème en gebruik hem veel. Vooral ook op dagen dat ik verder geen make-up draag. Één product en je bent ready to go!

ervaringen city cc madara

Mádara SPF30 Age-Defying review

Wil je liever een wat hogere factor smeren? Dan is de Madara SPF 30 age-defying crème (29 euro) ook een hele fijne. Factor 30 is trouwens de factor die ik zelf het liefst gebruik, op aanraden van mijn eigen dermatoloog smeer ik deze factor ook op mijn lijf. Iedereen zou zich moeten beschermen met een factor 30 zegt zij. Tenzij je een héél licht huid hebt of huidkanker hebt gehad, dan kun je beter een factor 50 smeren.

Madara SPF30

De Mádara SPF30 Age-Defying heeft een iets grauwere ondertoon maar is verder net zo fijn als de City CC. Hij smeert net zo makkelijk uit maar dekt ietsjes meer. Daardoor is dit een ideaal product als je op een zomerse dag liever geen make-up gebruikt maar toch je huid wat wilt egaliseren. Ook deze creme heeft de afgelopen maanden een vast plekje in mijn beautyroutine veroverd en is daarmee één van mijn favoriete producten van dit moment.

Nu ben ik wel even nieuwsgierig; behoor jij tot #alwayswearsunscreen of #nietsmeren? Ik smeer me echt niet elke dag helemaal van top tot teen in. Terwijl ik deze blogpost typ zit ik bijvoorbeeld vrijwel de hele dag binnen terwijl buiten het zonnetje volop schijnt, ga ik alleen even de kinderen ophalen en wat boodschappen doen. Dan smeer ik me niet speciaal in. Ga ik later vanmiddag het terras op met een vriendin? Dan zeker wel! Door een gewoonte van te maken van zonbescherming, door een dagcreme met een SPF te kopen vergeet je het bijvoorbeeld nooit.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. 12 juli 2022 / 13:17

    Perfect voor de zomer, ik denk dat je deze gaat meenemen op vakantie 🙂