Ik ben begonnen met mediteren en word daar heel happy van

Ik ben begonnen met mediteren en word daar heel happy van

Vandaag even geen blog over make-up of fijne smeersels maar een schrijfsel over lekker in je vel zitten. Ik ben namelijk een paar weken geleden begonnen met mediteren en voel me daar lekker bij!

Even aandacht voor mezelf

Al sinds mijn 16de doe ik regelmatig aan yoga en mindfulness. Om eerlijk te zijn doe ik dat niet helemaal zomaar. Ik kan moeilijk stilzitten, ben altijd bezig en als ik eindelijk stilzit razen er ontelbaar veel gedachten door mijn hoofd. Ken je die uitdrukking van die kip zonder kop? Ik noem mezelf wel eens een kop zonder kip haha. Dat zeg ik nuchter en met een big smile, terwijl ik daar eerlijk gezegd best veel last van heb. Een chronische hoge ademhaling is namelijk het resultaat, wat ook weer allerlei andere klachten geeft.

Met mijn 30 jaar ken ik mezelf inmiddels best goed en weet ik dat balans mijn codewoord is. Dat doe ik door regelmatig te sporten, mindfulness oefeningen te doen, naar yoga te gaan en mijn agenda niet al te vol te plannen. Dat lukt, gek genoeg, sinds ik mama ben steeds beter. Een paar weken geleden besloot ik daarbij te gaan mediteren en ik merk dat ik daar heel happy van word. Precies de reden dat ik deze blogpost schrijf.

Hoe begin je met mediteren?

Ik had geen flauw idee. Er zijn natuurlijk talloze variaties van meditatie waar ik helemaal geen verstand van heb. Wat ik wel weet is dat het voor mij maar om één ding gaat; m’n aandacht naar binnen keren. Alles loslaten en kijken wat er zich nu écht in MIJ afspeelt. Dat is denk ik ook de reden dat mediteren populair is. In een tijd waarin we zo geleefd worden door onze mobiele telefoons, waarin we van alles moeten en constant op Social media naar anderen kijken. Voor mij is meditatie de aandacht weer bij jezelf brengen. Veel mensen vinden meditatie maar zweverig maar als je het zo bekijkt is het dat juist toch niet?

Begin klein en niets hoeft perfect te zijn

Ik mediteer sinds kort 2 keer per dag, waarvan ik vooral mijn ochtend momentje heerlijk vind. Gewoon een kwestie van je wekker 5 minuten eerder zetten en genieten van de rust in huis! Mijn telefoon staat in flightmodus en ik zorg dat ik niet gestoord kan worden. Vervolgens ga ik comfortabel zitten en sluit mijn ogen. Adem een paar keer diep in en uit en focus me vervolgens op mijn ademhaling. Waar ik eerder tijdens de mindfulness lessen dan ging proberen die ademhaling te sturen, of boos werd op mezelf als mijn gedachten na 10 seconden alle kanten op gaan, is dat tegenwoordig anders. Anders maar zeker niet minder moeilijk haha.

Het lijkt heel simpel. Lekker zitten en aan NIETS denken. Maar voor een kop zonder kip is dat super lastig haha. Zodra mijn gedachten alle kanten op gaan keer ik terug naar mijn ademhaling en probeer die te volgen. Simpel maar super lastig!

Waarom is mediteren zo fijn?

Ik ben nu iets langer dan een maand geleden begonnen met mediteren en vooral mijn meditatieoefening in de ochtend vind ik heerlijk. Ik merk dat ik de dag veel meer ‘geaard’ begin, dat ik rustiger en meer in balans ben en dat is een heel fijn gevoel. Minder gehaast en dat allemaal door slechts 5 minuutjes per dag. In de avond gebeurt het nog wel eens dat mijn ‘me-time’ er bij inschiet, dat ik het vergeet of met andere dingen bezig ben. Daarom werkt het ook zo goed in de ochtend. Het is slechts een kwestie van de wekker zetten.

Ik ga er dan ook zeker mee door en wil de komende weken eens kijken of ik die 5 minuten langzaam uit kan breiden. Vinden jullie het leuk om over een paar weken in een blogpost te lezen of ik het dan nog steeds volhoud en wat het me brengt?

Wie van jullie mediteert ook wel eens? Of vind je het juist helemaal niks?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 29 augustus 2018 / 04:56

  Wat goed dat je het 2x per dag doet en de discipline hebt ingebouwd.

  Ik zou het veel vaker moeten doen maar heb altijd wel een excuus (wat feitelijk nergens op slaat)

 2. 29 augustus 2018 / 14:31

  Vroeger deed ik het vaker, het is nu meer een noodzaak geworden als ik vast loop in het leven.

 3. 29 augustus 2018 / 16:00

  Ik vind mediteren heel moeilijk. Ik doe het soms als ik echt even in de knoop zit maar gebruik dan altijd een guided meditation dat maakt het ietsie makkelijker

 4. 29 augustus 2018 / 19:18

  Ik doe het ook graag, met hulp van de Calm app. Een betaalde app is dit, maar je krijgt waar voor je geld. Zo is er elke dag een ‘daily calm’ waarin een techniek wordt uitgelegd, of waar je iets doet wat je al kent en vooral focust op je ademhaling. Er staan veel 7-daagse meditaties in de app met ieder een speciaal thema. Er zijn tientallen meditaties gericht op emoties. Wil je liever geen geleide meditatie, dan kan dat ook. Ik vind de achtergrondgeluiden heerlijk van deze app, soms gebruik ik ze ook als ik niet kan slapen en dan ga ik daarnaar luisteren. Of ik luister een voor-het-slapengaan-verhaal. De app houdt alles voor mij bij en daagt me ook uit om streaks te maken, oftewel een x-aantal dagen waarin je mediteert. Dit motiveert mij.

  Je merkt dat ik heel enthousiast ben over deze app en dat is ook zo! Zonder deze app lukt mediteren niet, dan gaan mijn gedachtes alle kanten op. Ik vind vooral de slaapmeditaties erg fijn.

 5. ByChristiana
  1 september 2018 / 05:53

  Ik doe dat eigenlijk nooit , ik heb laatst een yoga les gevolgd maar om eerlijk te zijn is het volgens mij niet echt iets voor mij. Ik heb op zich ook wel echt moeite met mezelf ontspannen. Ik wil altijd dit of dat nog even doen, toch vond ik yoga op de een of andere manier te zweverig of zo. Ik denk dat het ook wel afhankelijk is van welke vorm van yoga je doet, want ik heb me laten vertellen dat er allemaal verschillende soorten zijn.