De zin en onzin van dure dagcrèmes

De zin en onzin van dure dagcrèmes

Zit er nu eigenlijk écht veel verschil tussen een potje crème van 5 euro en één van 500 euro? Zijn dure dagcrèmes beter omdat er meer goede werkstoffen in zitten? Of is het allemaal onzin?

De rekenkamer

Hebben jullie afgelopen week de aflevering van de Rekenkamer gezien? Dit programma onderzoekt wat iets daadwerkelijk kost en afgelopen week stond de aflevering in het teken van dagcrèmes. Dat moest ik als beautyholic natuurlijk zien! Heb jij de aflevering gemist? Hier kun je de aflevering terugkijken.

Wat zijn de kosten van een dagcrème?

Het programma heeft onderzocht wat een potje hydraterende dagcrème kost. Zo lieten ze bijvoorbeeld een crème van ruim 5 euro zien maar ook eentje van 700 euro. Bizar toch? Ik heb wel een vermoeden om wel merk dit gaat maar zou jij dat er voor over hebben? Zelfs als het écht zou werken? Ik niet hoor!

In deze aflevering stond een gemiddelde creme centraal. Het merk noemden ze niet maar volgens mij ging het om Zarqa. Zarqa gaf aan dat de prijs mede tot stand komt door de werkzame stoffen die ze gebruiken. Logisch dat een crème met duurdere werkstoffen ook een hogere prijs heeft toch? Maar het kan maar zo zijn dat er maar een heel klein beetje van die werkstof in het product zit. Want hoeveel een producent gebruikt hoeven ze niet te vertellen. En stel dat er wel veel werkzame stoffen in zitten, maakt dat een crème niet per definitie beter. Helaas verliezen veel werkstoffen hun werking zodra ze in aanraking komen met zuurstof en/of licht.

Marketing

Jetske Ultee vertelde dat je zelf heel makkelijk een crème kunt maken. Gooi wat water, olie, bindmiddel en een verdikker bij elkaar en je hebt een crème die de huid prima hydrateert. Maar stiekem willen de meeste vrouwen meer! Een mooie verpakking, een lekker luchtje, we willen een beleving! Dat was één van de eerste dingen die ik leerde tijdens mijn studie Commerciële economie. Hoe vaak worden we niet getriggerd om een product te kopen puur doordat een bekend model het aanprijst? En wist je dat een producent betaalt om op de beste schappen in de winkel te liggen? En jij dus uiteindelijk ook!

Waarom zou je dure dagcrèmes kopen?

Waarom zou je dan nog dure dagcrèmes kopen? Uit de aflevering van de rekeningkamer bleek dat er weinig verschil in effect zat tussen een basiscrème en een duurdere. Vaseline hydrateert je huid prima. Maar, heel lekker smeert dat natuurlijk niet. En een lekkere geur ontbreekt ook, net zoals een mooi potje. Een droom, een beleving, dat is ook waar we voor betalen.

Hoe duurder, hoe bijzonderder jij denkt dat het is! En ja, heel eerlijk gezegd geldt dat ook voor mij!

Hoe denk jij hierover?

Volg:
Share:

14 Reacties

 1. 23 november 2016 / 06:28

  Deze aflevering moet ik even terugkijken! Ik geloof meteen dat de uitstraling van het product zoveel doet voor de beleving. Ik betaal ook niet graag teveel voor mijn dagcreme omdat ik niet het gevoel heb dat het per definitie veel uitmaakt.

  • Natascha
   Auteur
   23 november 2016 / 11:28

   Ben benieuwd wat je van de aflevering vind Astrid.

 2. 23 november 2016 / 09:50

  Als ik naar mijn persoonlijke ervaring kijk vind ik goedkope huidverzorging soms nog beter werken voor mij, haha. Ik vind de producten van Ziaja bijvoorbeeld echt geweldig terwijl ik ook producten van Estee Lauder a 110 euro heb gebruikt en die so-so vond. Als er iets bestond dat écht werkte tegen rimpels, zou ik het wel aanschaffen voor een hoge prijs. Maargoed, dan kun je eigenlijk net zo goed meteen een spuit pakken :’)

  • Natascha
   Auteur
   23 november 2016 / 11:27

   Klopt helemaal Iris! Ik heb ook hele dure cremes gebruikt en één van mijn favoriete serums (wordt nu niet meer gemaakt helaas) kwam van de Aldi 😉

 3. 23 november 2016 / 10:16

  Interessant!! Dure crèmes zijn zeker niet altijd beter. Vaak overigens wel of hebben ze eigenschappen die ik fijn vind. Natuurlijk wilt het oog ook wat en vaak zijn de wat duurdere toch wel wat mooier

 4. 23 november 2016 / 12:50

  Lijkt me leuk om te zien! De ene keer overweeg ik een dure en de andere keer een goedkopere, bij mij ligt het eraan wat ik van anderen over de producten hoor! Ik zal nooit een crème van 80 euro aanschaffen als ik het niet ken.

 5. jeapiebel
  23 november 2016 / 15:51

  Ik heb duur en goedkoop al geprobeerd. Het maakt niet veel verschil. Door Dr. Jetske Ultee had ik wel eens vasiline geprobeerd en eigenlijk boek ik best super resultaat vergeleken met sommige duurdere cremes, alleen is het zo plakkerig.

  • Natascha
   Auteur
   23 november 2016 / 18:25

   Dat is inderdaad wat ze in die aflevering ook zei 🙂 Leuk om te horen dat jij het wel eens geprobeerd hebt!

 6. Babs
  23 november 2016 / 18:15

  Ik heb het niet gezien, maar ik heb wel eens zoiets gezien in een programma (Radar?).. Tja, het is lastig. Een dure crème is niet per se beter, maar ook niet slechter.
  Laat ik het zo zeggen.. een crème van de Hema is lekker, maar omdat het vaak veel vetter aan voelt vind ik een crème van een duurder merk vaak prettiger.
  Hoewel er merken zijn waar je inderdaad voor de hele commercie eromheen het honderdvoudige betaald en die crèmes hebben meer het luxe gevoel dat een werkzame.

  • Natascha
   Auteur
   23 november 2016 / 18:25

   Dat kan heel goed hoor! Volgens mij heb ik dat ook gezien en volgens mij was de strekking van dat verhaal wel soort gelijk!

 7. 23 november 2016 / 20:55

  Hey Natascha,

  Zeer interessant, ik ga eens dat programma terugkijken 🙂 . Ik zal zelf niet snel voor een dure dagcrème betalen als ik het product ook niet ken. Voor mij werken goedkopere/normale varianten ook gewoon goed. Natuurlijk zien de dure producten er mooi en luxe uit, maar ik vraag me dan altijd af of ze dan echt zoveel beter zijn dan de goedkopere dagcrèmes. Ik vind het gewoon zonde van het geld als dat niet zo is. Dan zou ik eerst een sample willen testen en kijken of ik dan echt overtuigd zal zijn.

  Liefs!

 8. 24 november 2016 / 17:41

  Op Furrow was onlangs ook een filmpje dat is heel interessant moet je ook eens kijken was een filmpje met Stephan Marks. Die zei dat je het beste niets kunt smeren 🙂 Ik houd wel van een lekker smeerseltje. 60 euro is voor mij wel het max wat ik aan een creme wil uitgeven.

  • Natascha
   Auteur
   25 november 2016 / 12:27

   Wat een goede tip Annette! Die ga ik onthouden, misschien ook interessant voor anderen.

 9. 25 november 2016 / 12:35

  Ik heb de aflevering ook gezien , heel bijzonder! Als het duurder is zou je denken dat het beter is, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik gebruik lekker m’n Ziaja producten, die bevallen prima en niet duur

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.