Mijn Invisalign beugel: update na 6 maand

Mijn ervaringen met Invisalign

Een tijdje geleden vertelde ik hier al dat ik een Invisalign beugel heb laten plaatsen. Inmiddels draag ik ‘m een maand of zes en aangezien ik er regelmatig vragen over krijg leek het me interessant weer eens een update te plaatsen. Hoe bevalt ‘ie? En zie je al resultaat? Lees hier over mijn ervaringen met Invisalign tot nu toe.

Waarom op late leeftijd een onzichtbare beugel?

Mocht je het gemist hebben, een klein half jaar geleden koos ik voor een transparante beugel. Wil je nog eens nalezen waarom ik hiervoor koos en hoe de start van het traject me bevallen is? Dat lees je allemaal terug in het artikel dat ik schreef over het plaatsen van een Invisalign beugel. Kort voor je samengevat: mijn tanden stonden dusdanig schreef dat ik er last van kreeg en een traject bij de orthodontist de enige optie was. Twee jaar lang een blokjes beugel zag ik niet zitten en dus was de keuze voor een ‘onzichtbare’ beugel snel gemaakt.

Waarom op late leeftijd een beugel

Ervaringen met Invisalign tot nu toe

De beugels van Invisalign zijn zogenaamde transparante aligners. In het begin kreeg ik elke twee weken zo’n nieuwe aligner, sinds een maand of drie krijg ik elke week zelfs een nieuwe. Aan het begin van het traject worden alle aligners al gemaakt (in mijn geval 52) en zo ‘duwen’ ze je tanden stuk voor stuk in de juiste richting.

ervaringen met Invisalign

Je tanden verschuiven elke week een stukje verder

Dat voel je dus ook ECHT. Elk nieuw bitje merk ik weer dat mijn tanden anders gaan staan. Je ziet niet direct rigoureus verschil maar je merkt het bijvoorbeeld wel tijdens het eten. Je krijgt een ander ‘mondgevoel’ omdat er elke keer aan andere tanden en kiezen gewerkt wordt. Bovendien krijg je steeds op andere plekken spleetjes tussen je tanden. Langzaamaan verschuiven ze namelijk. En ja, daar gaat eten in zitten haha.

Elke keer dat ik een nieuw bitje draag voelt ‘ie de eerste dagen wat strak aan. Je merkt dat bepaalde kiezen en tanden in een andere richting geduwd worden en dat er daardoor druk op staat. Mijn tanden zijn dan erg gevoelig maar toch doet het niet écht pijn. Het is veel minder pijnlijk dan ik verwacht had in elk geval.

Invisalign, de voor- en nadelen

Mijn tandarts vertelde me afgelopen week dat hij in mijn geval nooit voor een Invisalign beugel had gekozen, simpelweg omdat hij het duur vindt. En dat is inderdaad een nadeel van een keuze voor Invisalign. Ten opzichte van een ‘normaal’ blokjesbeugeltraject is deze transparante weg zeker 1000 tot 1500 euro duurder (2500 versus 4000).

Maar dat is ook eigenlijk het enige nadeel dat ik kan bedenken. Mijn ervaringen met de Invisalign beugel zijn namelijk héél positief! Als ik verhalen hoor van blokjesbeugeldragers kan ik alleen maar voordelen bedenken. De beugel doet amper pijn, is makkelijk in en uit te klikken en daardoor stukken hygiënischer. Je kunt je eigen gebit ook makkelijker schoonhouden.

En niet geheel onbelangrijk: je ziet hem écht nauwelijks. Soms zit ik een half uur met iemand te praten en dan hebben ze ‘m nog niet gespot. Zelfs vrienden en familie hadden in het begin niets door! Sinds een paar weken draag ik ook elastiekjes, om de overbite die ik heb te corrigeren. Daar moest ik wel even aan wennen. Het maakt het in en uit doen van je beugel (in het openbaar) lastiger. Want tsja, dat is en blijft een onsmakelijk tafereel.

Invisalign, de voor- en nadelen

Nu nog even geduld….

Al met al ben ik tot nu toe erg enthousiast en kan ik het iedereen aanraden! Hopelijk kan ik je over nog eens zes maanden écht verschil laten zien. Want het kan me niet snel genoeg gaan.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

 1. 4 augustus 2021 / 06:15

  Wat fijn dat je er zo tevreden mee bent. Ik heb ook op latere leeftijd gebeugeld, puur om cosmetische redenen. Ik koos toen voor een gewone beugel en hoewel ik het dragen daarvan absoluut niet leuk vond, ben ik nog steeds ZO blij dat ik dat toendertijd gedaan heb. Ik ben nu echt blij met mijn tanden en dat was ik voor de beugel dus helemaal niet. Ik snap helemaal wat je bedoelt; het kan niet snel genoeg gaan, nog even volhouden:-)

 2. Bianca
  5 augustus 2021 / 12:53

  Ik heb zelf ook een invisalign beugel sinds een maand of 3 en ben er erg blij mee, doet geen pijn soms bij een nieuwe beugel wat gevoelige tanden maar verder geen last. Wel duur maar hoop dat in de toekomst een hoop ellende en geld bespaart blijft.

 3. 8 augustus 2021 / 16:06

  Klinkt heel erg goed, wat fijn! Ik heb zelf als tiener een blokjesbeugel gedragen en daardoor nu wel nog steeds een mooi en recht gebit.