Over ftalaten in je make-up en waarom je ze beter kunt vermijden

Over ftalaten in je make-up en waarom je ze beter kunt vermijden

Vandaag vertel ik je alles over ftalaten. Dit hormoon verstorende ingrediënt vind je niet alleen in plastic maar ook in beautyproducten en make-up. Wist je dat? Leek me dus handig om daar eens wat dieper op in te gaan.

Ingrediëntenlijsten uitpluizen

Als je BeautyOpinie vaker bezoekt weet je het wel, ik schrijf regelmatig blogposts over ingrediënten in smeersels die ik liever vermijd. Denk aan parabenen, alternatieven hiervoor, sommige soorten alcohol en mineraalzouten in deodorant. Minerale olie is een ingrediënt waar ik ook al eens uitgebreid over geschreven heb maar dat ik soms dan weer bewust wel gebruik. Deze categorie blogs noemde ik toen ik net begon met bloggen altijd BeautyDossier en waren eigenlijk de reden dat ik ben begonnen met bloggen. Ik vind het heerlijk om ingrediëntenlijsten door te spitten en te zoeken naar ‘mooie’ producten.

Vandaag ook zo’n onderwerp dat ik super interessant vind: ftalaten. Deze term hoor ik de laatste regelmatig op tv voorbij komen in een campagne van een groot huidverzorgingsmerk. Zij claimen dat hun producten parabeen, sulfaat en ftalaat-vrij zijn.

Wat zijn ftalaten?

Kortgezegd zijn het weekmakers. Het is een ingrediënt dat ervoor zorgt dat plastic soepel en buigzaam is en dus veel gebruikt wordt in, jawel, plastic producten. Denk dan aan speelgoed, verpakkingen maar (in het kader van je bent hier op een beautyblog) ook in nagellak, shampoo, make-up en andere beautyproducten.

Ftalaten in make-up worden gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Het probleem daarmee is dat een fabrikant dit wettelijk gezien niet op de verpakking hoeft te zetten. Wat er precies in een parfum zit is ‘bedrijfseigen’ informatie omdat het anders makkelijk gekopieerd kan worden door concurrenten.

Zijn ftalaten schadelijk?

Wanneer ik in mijn blogs iets ‘schadelijk’ noem gebruik ik hiervoor altijd officiële bronnen. Ik bedoel, er wordt tegenwoordig zoveel geroepen! Ik wil me niet door elke boe of bah gek laten maken. Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat deze weekmakers niet OK zijn en voor mij betekent dat dat ze schadelijk zijn.

Sinds 2005 is er al een Europees verbod op enkele ftalaten (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP en DNOP). Deze mogen niet meer in speelgoed gebruikt worden. Drie ftalaten (DEHP, DBP en BBP) mogen niet meer in je beautyproducten verwerkt zijn.

Dat komt doordat ze impact hebben op onze hormoonhuishouding. Er ontstaat een teveel aan oestrogeen in je lichaam wat vervelende gevolgen kan hebben. Ik vind het nooit prettig om nare ziektes erbij te halen maar je leest overal dat dit een verminderde vruchtbaarheid of een vergrote kans op borstkanker kan betekenen. Minder erg maar ook erg vervelend is dat je hoort dat vrouwen eerder in de overgang komen, vocht vasthouden, moeilijk afvallen, PMS en migraine.

Hoe herken je ftalaten?

Je herkent ftalaten door simpelweg op de INCI-lijst te kijken van al je producten. De belangrijkste ftalaten die je moet vermijden zijn dus die ik hierboven noemde maar ook DMP, DEP, dibutyl/diethyl ester, en 2-benzenedicarboxylate kom ik regelmatig tegen. En wil je 100% zeker weten dat je product geen stabilisator voor synthetische parfum bevat? Dan kun je kiezen voor parfumvrije producten.

Weet jij of je producten weekmakers bevatten? En zijn er andere ingrediënten waar je meer over wilt weten? Let me know, dan ga ik het voor je uitzoeken!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 25 augustus 2018 / 14:23

    Goed artikel! Ik heb weer wat geleerd vandaag want eerlijk gezegd had ik geen idee wat ftalaten waren, maar ik ga er vanaf nu zeker goed op letten.

  2. ByChristiana
    9 september 2018 / 07:20

    Wat een goed artikel! Ik vind het zelf ook altijd lastig om me hier nu een mening over te vormen. Over bepaalde toevoegingen aan cosmetica of ‘spullen’ is gewoon heel veel ophef, terwijl anderen dan weer zeggen dat er in feite niets mee aan de hand is. Mijn motto is dan; er is blijkbaar niet voor niets zoveel onderzoek naar die bepaalde stofjes / toevoegingen of ingredienten. Wetenschappers onderzoeken zulke dingen met een reden, zou je denken. Ik probeer dit soort stofjes dus zoveel mogelijk te vermijden! Er zijn natuurlijk genoeg producten zonder phtalaten te vinden, dus heel moeilijk is dat eigenlijk ook niet.