Hoe zit het nou met die lippenbalsems voor kinderen?

Hoe zit het nou met die lippenbalsems voor kinderen?

Als je afgelopen week ook maar enigszins het nieuws hebt gevolgd is je niet ontgaan dat er gewaarschuwd wordt voor gevaarlijke stoffen in lippenbalsems voor kinderen. Maar hoe zit dat nu precies?

Gevaarlijke stoffen in lippenbalsems voor kinderen

Als ik heel eerlijk ben kwam het nieuws dat er mogelijk lippenbalsems met schadelijke stoffen in omloop zijn voor mij niet als een verrassing. Dat die lippenbalsems vaak allerlei kekke smaakjes en printjes hebben ook niet. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk en het één ruikt vaak nog chemischer dan het andere. Maar hoe kan het dat dit in Europa nog steeds verkocht wordt?

Het balletje is gaan rollen toen het Belgische Test aankoop 21 lippenbalsems onderzocht die onder andere te koop zijn bij Kruidvat, Hema, H&M, Claire’s en supermarkten. Daarvan bleken er maar liefst 15 schadelijke stoffen te bevatten! Je vindt deze producten ook in de Nederlandse winkels dus de Nederlandse consumentenbond heeft de overheid gevraagd een onderzoek in te stellen. Yes please!

Maar wat zijn die schadelijke stoffen dan precies?

De stoffen die werden aangetroffen zijn koolwaterstoffen MOSH en MOAH die kunnen voorkomen in minerale olie. Deze ingrediënten kunnen kankerverwekkend zijn en zich ophopen in je lichaam. MOSH en MOAH zie je ook wel eens in skincare maar dat wordt wel veilig geacht. Bij een lippenbalsem is de kans velen male groter dat je deze stoffen binnen krijgt. Tel daar al die lekkere smaakjes én de doelgroep kinderen bij op en je weet genoeg denk ik.

Waar moet je dan op letten?

MOSH en MOAH staan niet letterlijk zo op de INCI-lijst. Maar als er cera microcristallina, (hydrogenated) microcrystalline wax, ceresin, ozokerite, paraffine (liquidum) of petrolatum op de ingrediëntenlijst staat, bevat het product ingrediënten op basis van minerale olie en kan het dus MOSH of MOAH bevatten.

Moet je nu direct al je lippenbalsems weg doen? Volgens diverse wetenschappers niet. MOSH en MOAH komen ook voor in voedsel en je moet heel veel lippenbalsems opeten wil de hoeveelheid die je binnenkrijgt schadelijk zijn. Maar En better safe than sorry toch? Helemaal als het om kindjes gaat. Er zijn genoeg lippenbalsems te koop die alleen plantaardige oliën en vetten bevatten. Dus voor mij is de keus snel gemaakt!

Foto shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

 1. ByChristiana
  1 februari 2019 / 09:54

  Super goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik denk dat veel mensen hier totaal niet bij stil staan. Ik was toevallig afgelopen weekend shoppen met mijn nichtje en die is GEK op Primark. Ik zat daar eens op de INCI lijstjes te kijken van de make-up en eigenlijk schrok ik daar ook best van. Wat een rotzooi zit daar in. Ik snap wel dat het voor jonge meisjes heel aantrekkelijk is; al die vrolijke verpakkingen en extreem lage prijzen, maar ZO jammer dat de formules zo slecht zijn.

 2. 1 februari 2019 / 17:41

  Het nieuws was eerlijk gezegd een beetje langs me heen gegaan dus ben blij dat jij erover schrijft. Mijn dochter en ik gebruiken een lippenbalsem van Dr.Hauschka en daar zitten deze stoffen gelukkig niet in. Maar ga hier in vervolg wel goed op letten.

 3. 2 februari 2019 / 12:53

  Wow wat bizar zeg dat dit gewoon zo verkocht wordt en zeker voor kinderen zo schadelijk is. Ik weet nog wel toen ik kind was ik was dol op lippenbalsem. Hoe meer hoe beter en hoe gekker de smaakjes en geurtjes hoe beter.