Curly Girl update | Starten met goedkope CG producten

CG update

Vandaag ben ik precies 6 weken bezig met de Curly Girl (CG) methode en ik krijg er zó veel vragen over dat ik je er in deze blogpost over bijpraat. Werkt de CG methode voor mijn haar met slag? En welke (betaalbare) producten gebruik ik?

Goedkope CG methode producten bij de drogisterij kopen

Zes weken geleden stond ik te trappelen om met de CG methode te beginnen en laadde ik bij het Kruidvat mijn mandje vol goedkope CG methode producten. Ik koos voor relatief goedkope merken omdat ik het zonde vond om veel geld uit te geven aan iets waarvan ik vooraf niet wist of het voor me zou werken. En inderdaad…. dat was een verstandige beslissing.

Via Instastories kreeg ik veel berichtjes met daarin de vraag of ik mijn routine wilde delen en tips voor goedkope CG methode producten kon geven. Dat doe ik natuurlijk graag maar een kleine disclaimer vooraf: het is helaas niet zo simpel.

beginnen met de Curly Girl Methode

Zo heb ik het aangepakt:

Producten zonder sulfaten, alcohol, minerale olie en siliconen

Als eerste heb ik mijn haartype bepaald en op basis daarvan producten gekocht. Een deel met proteine en een deel zonder. Die kennis heb ik allemaal opgedaan in deze FB groep dus ik adviseer je eerst om je daar in te lezen. Kort gezegd houdt de CG methode in dat je geen producten met sulfaten, uitdrogende alcohol, siliconen en minerale olie gebruikt.

De final wash

De eerste stap: een final wash met een shampoo met sulfaten (ik gebruikte de Neutral babyshampoo). Dit doe je wanneer je met de CG begint of af en toe om alle ’troep’ uit je haar te wassen. Vervolgens heb ik het Kruidvat great lenghts masker een tijdje in laten trekken en dat werkte fantastisch. Mijn haar is super droog en dit masker voedde als een tierelier.

Shampoo, condotioner en deep-co (masker)

Naast de final wash kocht ik de prinsessenshampoo van Schwarzkopf voor de normale wasbeurten. Hier kregen ik (en de kindjes) enorme jeuk van op ons hoofd, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid parfum. Daarom ben ik daarna overgestapt op de Burt’s Bees babyshampoo. Voor de kinderen werkt deze perfect maar mijn holy grail is het helaas niet. De conditioner van Schwarzkopf werkt wel fantastisch voor mijn haar. Hij bevat proteïne en was in de aanbieding voor maar één euro, top!

Naast deze producten verwen ik mijn haar één keer per week met het masker van Kruidvat (met proteïne), het Long Hair don’t care masker (met proteïne) van Action of Olaplex nummer 3.

Wat doet proteïne voor je haar

Het vermijden van uitdrogende sulfaten en verzwarende siliconen maakt dat mijn haar een stuk gezonder en lichter aanvoelt. Verder merk ik (nog) niet zoveel verschil aan mijn kapsel. Daarom ben ik gaan experimenteren met het stylen van mijn haar volgens de CG methode.

De juiste én goedkope CG producten kiezen om je haar te stylen

Ik heb veel goede resultaten gezien van de combinatie mousse-gel-mousse. Je hoofd op de kop, een flinke dot mousse, vervolgens gel en daarna weer mousse en de producten er als het ware in knijpen. Dat zorgt bij mij echt voor enorm veel krul!

Alleen droogt het dankzij de mousse enorm uit en ontstaat zodra mijn haar droog is een bosje uitgezakte pluis. Die ik vervolgens probeer te temmen met de Andrelon Happy Curls crème (die ik héél fijn vindt overigens!). De dag erna refresh ik mijn haar met water en wat leave-in.

Goedkope CG methode producten

Een succes is deze combinatie alleen niet. Van de Nivea mousse krijg ik enorme jeuk op mijn hoofd, droogt mijn haar uit en de Aunt Jackie’s quench! voelt niet fijn aan en maakt mijn haar ook nog eens vet. De krullen zitten er als het nat is wel in maar ik heb geen mooie clumbs. Bovendien zakt het zodra het nat is helemaal uit.

Wat ik heb geleerd…

Oké deze combinatie is het dus niet voor mij. Nadat ik avond aan avond informatie heb gelezen op de Facebook groep die ik zo fijn vind, heb ik zelf om advies gevraagd. Al snel leerde ik dat ik mijn krullen kapot kam. Inmiddels kam ik mijn haar dus onder de douche én breng ik alle stylingproducten kletsnat aan. De leave-in en de shampoo heb ik vervangen, net zoals ik een andere gel heb gekocht en de mousse voortaan laat staan. En misschien moet ik een diffuser aanschaffen?

juiste CG methode approved stylingsproducten kiezen

Kortom…

Het is vooral veel experimenteren. Heel veel experimenteren. Zelfs voor iemand die vrij veel weet van ingrediënten is het een ingewikkeld (en langdurig) proces. De eerste stap is minder sulfaten en siliconen gebruiken, daar heeft elk haartype baat bij. Maar verder moet je vooral veel uitproberen en continu naar je haar blijven kijken.

Inmiddels ben ik ook alweer lekker verder aan het experimenteren en dus hoop ik over een paar weken weer nieuwe inzichten die ik heb opgedaan met je te kunnen delen 😉

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. VWillemse
  9 september 2020 / 07:54

  Dr Leenarts heeft n sls en sulfaat vrije shampoo zónder parfum en hoofdhuid vriendelijk. Het is CG proof en je huid blijft vrij van kriebel.
  Ik vind ‘m zeker fijn werken door de urea voelt t ook minder droog en strak aan.
  Enige nadeel vind ik dat het niet z’on hele grote tube is.

  • VWillemse
   9 september 2020 / 07:55

   Oh jee, bedoelde sulfaat en siliconen vrij uiteraard

 2. 10 september 2020 / 14:05

  Best een uitzoekklus als ik het zo hoor. Weet niet of ik daar zelf zoveel tijd en moeite in wil steken. Ik ben misschien wat dat betreft een beetje lui hihi. Dus ben blij dat jij het doet … daar leer ik weer van en kan ik ook wat mee ondanks dat onze haartypen niet hetzelfde zijn. Ik ga in ieder geval voor het haarmasker van Kruidvat kijken, die lijkt me erg fijn. Verder wacht ik nog even jouw bevindingen af.

 3. Marijke
  17 september 2020 / 15:33

  Ik hanteer inmiddels al jaren de CG-methode. Als shampoo en conditioner gebruik ik Dr Organic of Petal Fresh. Dan een beetje conditioner (een erwtje) die ik als leave-in gebruik (een hele goedkope van Hema denk ik) en dan gel van Kruidvat. Leave-in en gel scrunch ik er in “op de kop”. Dat laat ik gewoon zo drogen, een diffuser doet voor mijn haar meer slecht dan goed. Eens het droog is, nog een scrunchen (“scrunch out the crunch”) en dat is het 🙂

 4. 30 september 2020 / 09:02

  Wow wat een uitzoekwerk! De krullen staan je wel fantastisch, dus ik ben benieuwd naar de komende ervaringen van je!