Hoe lees je een INCI ingrediëntenlijst?

Hoe lees je een INCI ingrediëntenlijst

Je ziet op BeautyOpinie vaak blogposts voorbij komen over ingrediënten die je in cosmetica tegenkomt. Welke ingrediënten er in jouw producten zitten lees je op de zogenaamde INCI ingrediëntenlijst. Maar hoe je lees je die nou precies?

INCI

Had jij wel eens van de term INCI ingrediëntenlijst gehoord? De letters INCI staan voor International Nomenclature Cosmetic Ingrediënt en is het internationale naamgevingssysteem voor ingrediënten van cosmetica. Cosmetica fabrikanten zijn verplicht om te vermelden welke ingrediënten zij in hun producten verwerkt hebben. Zo weet jij als consument waar een product van gemaakt is en kun je op basis daarvan besluiten een product wel of niet te kopen.

Een INCI ingrediëntenlijst goed lezen is knap lastig. Ik verdiep me al jaren in dit onderwerp en nog steeds blijf ik het moeilijk vinden. Hoe moet dat wel niet zijn voor iemand die er helemaal nooit mee bezig is? Ik kan me goed voorstellen dat er dames zijn die überhaupt niet naar een INCI ingrediëntenlijst kijken. En dat is best jammer want alleen dan weet je of er geen  ingrediënten in zitten die je beter kunt vermijden.

Hoe lees je die INCI ingrediëntenlijst dan?

Los van alle ingewikkelde (latijnse) namen die je ziet op de ingrediëntenlijst, zijn er een aantal standaard regels die goed zijn om te onthouden als je een product koopt.

 • Ingrediënten staan altijd vermeld in volgorde van de hoeveelheid die in het product is verwerkt. Staat een ingrediënt aan het begin van de INCI ingrediëntenlijst? Dan zit er relatief veel van deze stof in. Andersom geldt hetzelfde natuurlijk. Exacte percentages hoeven fabrikanten trouwens niet te vermelden omdat dat concurrentie gevoelige informatie is.
 • Een andere manier om te bekijken hoeveel van een bepaalde stof in een product zit, is de INCI ingrediëntenlijst in drieën op te delen.  Het eerste deel van de ingrediëntenlijst staat gelijk aan 90-95% van het product, het tweede deel 5-8% en het laatste deel 1-3 %.
 • Zijn er stoffen waarvan minder dan 1% in het product verwerkt is? Dan mag een fabrikant deze aan het eind van de INCI ingrediëntenlijst, in willekeurige volgorde, benoemen.
 • Parfum bestaat uit meerdere bestanddelen maar die hoeft een fabrikant niet allemaal te vermelden. Alleen het woordje parfum is al voldoende. Met één uitzondering: er zijn een paar bestanddelen die vaak allergieën veroorzaken en die moet een fabrikant wel verplicht vermelden. Voorbeelden hiervan zijn: limoneen, linalool of hexyl cinnamal.

Mijn stelregel is dat hoe korter een INCI ingrediëntenlijst is, hoe minder overbodige ‘zooi’ erin zit. Zie ik een crème met arganolie maar staat dit ingrediënt helemaal onderaan de lijst? Dan koop ik het vaak niet. Het herkennen van al die (Latijnse) is knap lastig en is ook niet iets wat je 1,2,3 onder de knie hebt. Dat is dan ook de reden dat ik regelmatig blogposts hierover schrijf. En twijfel je over een ingrediënt? Als je je smartphone bij je hebt in de winkel, is Google je grote vriend!

Hoe jij om met de INCI ingrediëntenlijst? Lees jij hem voordat je een product koopt?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. 28 september 2016 / 07:11

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat bijna nooit lees.

  • Natascha
   Auteur
   29 september 2016 / 20:26

   Volgens mij doen heel veel mensen dat niet hoor. Ik ook niet altijd 😉

 2. 28 september 2016 / 12:31

  Ik ook niet, wist niet eens dat het zo heette…;-)

 3. Annette
  28 september 2016 / 12:53

  Ik speur altijd alleen naar kamille als ik twijfel of het er wel of niet in zit omdat ik daar bultjes van krijg maar verder let ik er niet heel erg op.

  • Natascha
   Auteur
   29 september 2016 / 20:25

   Ik kijk inderdaad ook vooral naar een bepaald aantal ingrediënten die ik liever skip! Vervelend wel dat je last hebt van kamille zeg.

 4. 29 september 2016 / 11:09

  Ik wist niet dat het zo heette! Goed artikel!

  • Natascha
   Auteur
   29 september 2016 / 20:23

   Dank je wel! Hopelijk heb je er wat aan gehad 🙂