Alles over pigmentvlekken (en hoe je eraf komt)

Hoe ontstaan pigmentvlekken

Veel vrouwen hebben pigmentvlekjes in hun gezicht en willen daar graag van af. Maar hoe ontstaan pigmentvlekken? En hoe kom je er weer vanaf? Heeft het bijvoorbeeld zin om een speciale crème bij de drogist te kopen? Daarover lees je meer in deze blogpost.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in je huid, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Afhankelijk van je huidskleur kunnen deze vlekken wit of donker van kleur zijn. Je ziet ze vooral op plekken die veel blootgesteld worden aan de zon zoals gezicht, armen en handen.

Vrijwel iedereen van boven de veertig heeft ergens op zijn of haar lichaam wel een pigmentvlek, ze worden dan ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Máár je kunt ze ook al hebben bij je geboorte, denk aan sproetjes.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Je kunt dus geboren worden met pigmentvlekken maar de meeste ontstaan door blootstelling aan de zon. De pigmentcellen in je huid maken dan te veel pigment aan, als een soort natuurlijk beschermingsmechanisme tegen beschadiging van je DNA. Veroudering en hormonale schommelingen (denk aan zwangerschap), stress, wondjes en medicatie zijn ook belangrijke veroorzakers van deze vlekjes. Ze zijn in de meeste gevallen onschuldig maar toch willen veel vrouwen er om cosmetische redenen vanaf. En stiekem snap ik dat best.

Pigmentvlekken verwijderen

Want het kan, pigmentvlekken zijn te verwijderen. Als je heftige pigmentvlekken hebt raad ik je aan contact op te nemen met een huidtherapeut of andere specialist die er écht verstand van heeft. Er zijn namelijk laserbehandelingen en speciale peelings waar ik hele mooie resultaten van heb gezien.

Crèmes tegen pigmentvlekken

Omdat zo’n behandeling best prijzig is vind je in de drogisterij veel crèmes tegen pigmentvlekken. Een prima alternatief als je maar een paar kleine pigmentvlekjes hebt want het kan best zijn dat dit jou helpt. Ingrediënten die je vaak in zulke crèmes ziet zijn vitamine A, en vitamine C, niaciamide en fruitzuren als glycolzuur. Ook via een huisarts of dermatoloog zijn er op recept (sterkere) crèmes verkrijgbaar.

Crèmes tegen pigmentvlekken

Één van die crèmes die makkelijk verkrijgbaar is, is de Eucerin pigment lijn. Daar zit thiamidol in en daar heb ik veel goede verhalen over gelezen. Dit is een door Eucerin gepatenteerd ingrediënt en wat exclusief gebruikt wordt in de speciale anti-pigment lijn van dit merk.

Afgelopen zomer heb ik me hier in verdiept, omdat ik mijn huid blijkbaar na het gebruik van een BHA niet genoeg hebt beschermt tegen de eerste lentezon. Volgens mij waren het nog geen tien minuutjes maar het was (in combinatie met hormonen/borstvoeding) voldoende om een aantal pigmentvlekken onder mijn oog te vormen.

En, werkt de Eucerin pigment lijn?

Dat ga ik de komende weken voor jullie uitproberen. So to be continued…..

Tot slot wil ik nog een kleine disclaimer mee geven: ik ben geen arts maar puur een skincare liefhebber. Heb je een pigmentvlek die verandert, jeukt, bloedt, niet gelijkmatig is of andere klachten geeft? Of vertrouw je hem niet? Ga er dan mee naar je huisarts!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.