Hoe weet je welk huidtype je hebt?

Hoe weet je welk huidtype je hebt?

Hoe weet je welk huidtype je hebt? Daar vertel ik je vandaag meer over. Want je kunt smeren wat je wilt, als je het antwoord op deze vraag niet weet hebben al die dure crèmes nooit optimaal effect!

Welk huidtype heb jij?

Weet jij welk huidtype jij hebt? Ik vond het best lastig om nu écht goed mijn huidtype te bepalen. En blijkbaar ben ik niet de enige want ik heb wel eens gehoord dat meer dan twee derde van alle vrouwen dit niet weet. Speciaal daarom roep ik dus af en toe hulp in van een schoonheidsspecialist, die speciale hulptroepen heeft om je huidtype te bepalen. Serieuze need to know informatie zodat je weet welke beautyproducten je moet gebruiken. Maar ook als je niet naar een schoonheidsspecialist gaat zijn er wat trucjes waarmee je erachter kunt komen welk huidtype jij hebt. Echt moeilijk is het namelijk niet, alleen vaak staan we er niet bij stil!

Hoe weet je welk huidtype je hebt?

Je huidtype bepalen lukt het best als je back to basics gaat. Dat betekent een dag of drie GEEN skincare gebruiken zodat je je huid op zijn puurst kunt beoordelen. Kun je dit niet opbrengen? Gebruik dan op het moment dat je je huid goed gaat bekijken geen producten, zodat je huid niet beïnvloedt is door de producten die je er net op gesmeerd hebt. Reinig je huid wel van te voren en geef het daarna een half uurtje rust voordat je je spiegel erbij pakt.

Verschillende soorten huidtypes

In mijn vrije tijd volgde ik het theoretische deel van de opleiding schoonheidsspecialiste en die boeken staan nog steeds op een rij in blogkamer. Ook voor deze blogpost haalde ik ze er weer eens bij. Handug 😉 Wist je dat er in theorie 5 huidtypen zijn? Een droge, normale, gecombineerde, gevoelige en vette huid.

Een normale of een gecombineerde huid?

Veel vrouwen denken dat zij een normale huid hebben en dat snap ik best. Want als je geen specifieke huidproblemen hebt, lijkt ‘gewoon’ me ook de beste benaming toch? Niets is minder waar, want een normale huid is zeker niet het meest voorkomende huidtype.

Een normale huid voelt niet droog of vet aan. Ziet er in de ochtend al egaal uit, heeft nauwelijks onzuiverheden en voelt soepel, zelfs als je je huid gewassen hebt. Foundation die in de loop van de dag van je neus afglijdt? Dat ken jij niet! Een gecombineerde of gemengde huidtype komt vaker voor. Een combinatie van een vette huid op je t-zone (dat is je voorhoofd, neus en kin) en een normale of droge huid op de rest van je gezicht. Puistjes heb je af en toe, en ook mee-eters op je t-zone komen wel eens voor.

Of toch een ander huidtype?

Misschien heb je grote en zichtbare poriën. Danst jouw foundation tegen het middag uur wel regelmatig van je gezicht? Glimt je huid en voelt ‘ie vet aan? Dan heb jij waarschijnlijk een vette huid. En is het tegenovergestelde voor jou herkenbaar? Heeft je huid een dunne textuur, heb je tegen de middag last van schilferachtige plekjes en heb je nooit puistjes? Dan heb jij waarschijnlijk een droge huid. Dan herken je waarschijnlijk ook dat droge, ruwe gevoel na het reinigen van je huid. Heb je daarnaast ook vaak last van (rode) irritaties en jeuk? Dan is je huid waarschijnlijk gevoelig en kun je het best milde producten gebruiken.

Welk huidtype heb jij? Of had je er nog nooit over nagedacht? Dan hoop ik dat je deze blogpost handig vond!

Foto Shutterstock

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties

 1. 9 februari 2018 / 06:30

  Ik heb ooit eens gehoord dat ik een vocht arme huid heb maar dat was voordat ik ineens eczeem kreeg. Dus nu weet ik het niet zo goed.

  • Natascha
   Auteur
   9 februari 2018 / 12:21

   Wat vervelend dat je last hebt van eczeem Marije, ik heb er ook last van. Ik let daarom op de ingrediënten die mijn producten bevatten, het liefst zo min mogelijk troep 😉 Al lukt me dat lang niet altijd haha.

 2. 9 februari 2018 / 16:06

  Ik heb een vochtarme, droge, maar ook vette huid. Mijn puntje van de neus wil nooit in de make-up! Denk dat die van mijn tweelingzus is Mijn huid is rood, schilferig, maar glimt ook! Irritant kan ik beter zeggen.

 3. 10 februari 2018 / 01:31

  Handig artikel! Dat je terug naar de basis moet wist ik! Alhoewel ik het een paar uur vol hield. Ik heb geloof ik een gecombineerde huid. Helemaal eruit ben ik ook niet. Als ik niet smeer, voelt het eerst doet droog en einde van de dag krijg ik een super vette huid. Wel ook grote poriën op mn wangen en deze kunnen ook best wel droog zijn. En ik heb last van puistjes op mn kaak/kin (en rug).

 4. 10 februari 2018 / 13:18

  Neem die boeken maar mee tijdens onze date 😉 Dan mag je bij mij een huidanalyse doen, haha! Fijn weekend, meid!

 5. 11 februari 2018 / 08:19

  Mijn huid is rijper. Geen twijfel mogelijk! 🙂

 6. 11 februari 2018 / 11:40

  Ik heb een vochtarme huid. Wat leuk trouwens dat jij een (theoretische) opleiding tot schoonheidsspecialiste gedaan hebt, lijkt me echt reuze interessant!

 7. 13 februari 2018 / 14:46

  Volgens mij heb ik een gemengde huid met een gevoelige ondertoon. Ik reageer slecht op bepaalde ingrediënten, maar glim ook vaak een eind weg in de T-zone. Maar ik blijf het lastig vinden om een goede (fijne) crème voor mijn gezicht te vinden.

 8. 14 februari 2018 / 14:46

  Het is ook echt super lastig om te bepalen wat voor huidtype je hebt. Dan kun je ook nog een huid hebben die zich in de winter ineens heel anders gaat gedragen dan in de zomer (ME). Ik heb een vochtarme maar toch vette huid, daarvoor is het HEEL lastig om geschikte producten te vinden soms haha.