Hoelang zijn je make-up en crèmes houdbaar?

Hoelang zijn je make-up en crèmes houdbaar?

Hoelang kun je make-up en crèmes bewaren nadat je ze hebt geopend? Misschien sta je er niet zo vaak bij stil, maar het antwoord op die vraag is in elk geval niet ”onbeperkt”. In deze blogpost vertel ik je daarom meer over de h houdbaarheid van make-up en andere items in je badkamer en hoelang je ze kunt gebruiken na opening.

Hoelang kun je iets gebruiken?

Koop je producten in de supermarkt? Dan staat hier in de meeste gevallen een zogenaamde THT datum op. Je kent ‘m ongetwijfeld; de tenminste houdbaar tot datum. Dat wil trouwens zeker niet zeggen dat een product na die datum niet meer te gebruiken is. Het is een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Droogwaren of conserven in blik kun je bijvoorbeeld vaak nog járen na de THT prima eten. Maar dat is een ander verhaal.

Hoe check je de houdbaarheid van make-up en crèmes?

Zo’n soort THT datum vind je ook op je make-up en al je andere beautyproducten. Op de verpakking staat een tekentje van een open deksel met daarbij de letter M en een getal. Dat getal geeft aan hoeveel maanden je het product (nadat je het hebt geopend!) nog kunt gebruiken.

Wil dat zeggen dat je na dit aantal maanden direct je producten weg moet gooien? Nee natuurlijk niet! Maar zodra een product open is geweest, komt er zuurstof bij en daarmee ook bacteriën. De kans op huidirritaties, ontstekingen en pukkeltjes is daarmee stukken groter.

Houdbaarheidsdatum per make-up soort:

Naast het tekentje op de verpakking zijn er een soort ‘basisregels’. Richtlijnen die je kunt aanhouden als het gaat om de houdbaarheid van de producten in je badkamer:

 • Lipstick en lippotlood: 24 maanden
 • Lipgloss: 6 maanden
 • Foundation: 24 (op waterbasis) tot 48 (op oliebasis) maanden
 • Blush, bronzer en andere gezichtspoeders: 24 maanden
 • Oogschaduw: 24 maanden
 • Mascara: 3 tot 6 maanden
 • Gezichtscrème: 6 tot 12 maanden (afhankelijk van of het in een potje of pompflacon zit)
 • Bodylotion: 12 maanden
 • Zonnebrandcrème: 12 maanden
 • Zelfbruiner: 6 maanden

En, houd jij je eraan?

Niet verder vertellen hoor maar ik niet altijd. Sterker nog, ik houd echt niet altijd bij hoelang ik een product al heb. Mascara’s of parfums raken bij mij nooit over de datum omdat ze voor die tijd al leeg zijn. Maar ik heb wel oogschaduw en lipsticks in mijn kast liggen die ouder dan twee jaar zijn. Die gebruik ik nog steeds af en toe. Op het moment dat een product een beetje vreemd gaat ruiken, gooi ik het weg. Gewoon je gezond boeren verstand gebruiken zeg maar.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. 29 september 2021 / 06:00

  Ik had laatst nog iemand in de winkel die vroeg naar bepaalde producten. Toevallig wist ik dat die producten uit het assortiment waren gegaan vlak voor ik daar kwam werken, inmiddels 8 jaar geleden. Ze kwam de producten tegen tijdens haar verhuizing en vroeg of ze die nog kon gebruiken. Ik heb haar dat maar sterk afgeraden;-)

 2. 29 september 2021 / 06:37

  Ik houd me er ook niet aan! Dan kan ik mijn halve stash weggooien en dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.

 3. 29 september 2021 / 07:42

  Het enige waar ik me aan houd is de mascara, bij al het andere gebruik ik mijn zintuigen

 4. 29 september 2021 / 08:22

  Ik houd mij er echt nóóit aan haha. Ik heb sommige oogschaduw palettes al wel vijf jaar (of langer). Je merkt het eigenlijk altijd wel als het niet meer goed is. Met skin care en lipsticks is het wel altijd opletten inderdaad. Handige posts! 🙂