Hoelang kun je make-up bewaren?

hoelang make up bewaren

Iedereen weet dat een pak melk een uiterste houdbaarheidsdatum heeft. En loop deze ten einde? Dikke kans dat je dan even goed ruikt, kijkt en proeft voordat je een glas achterover slaat. Maar hoe zit dat met cosmetica? Hoelang kun je make-up bewaren? Daarover lees je hieronder meer.

Hoelang make up bewaren

Eerder deze week las ik dat de gemiddelde Nederlandse vrouw een stuk of 40 make-up producten in haar badkamer heeft staan maar er slechts 5 per dag gebruikt. Hier herkende ik me wel in. Vrijwel elke ochtend grijp ik snel mijn favoriete basics en af en toe pak ik uit. Met producten die ik niet regelmatig gebruik en daarom dus lang mee gaan. Maar hoelang kun je make-up bewaren?

Ten minste houdbaar tot = period after opening

Op dat pak melk uit de supermarkt staat een THT datum, dat tenminste houdbaar tot betekent. Bij make-up (en de rest van je beautyproducten) werkt het net zo, alleen heet het dan een PAO datum. Het is een symbool van een potje met een nummer erin dat aangeeft hoeveel maanden je het product kunt gebruiken na opening. Zodra je een product opent komt er namelijk zuurstof bij, waardoor er bacteriën in komen en je het product niet meer eindeloos kunt bewaren. De kans op irritatie wordt dan namelijk veel groter.

period after opening
Dit product kun je tot 6 maanden na opening gebruiken

Algemene richtlijnen houdbaarheid cosmetische producten

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik weet écht niet meer precies wanneer ik welk product heb opengemaakt. En dus ook niet wanneer ik het weg moet doen. Gelukkig zijn er een aantal richtlijnen voor de houdbaarheid van je beautyproducten:

 • Lipstick: 12 tot 24 maanden
 • Lipgloss: 6 maanden
 • Foundation: 24 maanden (op waterbasis) tot 36 (op oliebasis)
 • Blush, bronzer en andere poeders voor je gezicht: 24 maanden
 • Mascara: 3 tot 6 maanden
 • Dag- en nachtcrèmes: 24 maanden
 • Bodylotion: 24 tot 36 maanden
 • Shampoo, conditioner en douchegel: 36 maanden
 • Parfum: 24 maanden (liefst zo donker mogelijk bewaren)

Houd jij je hieraan?

Ik kan er kort over zijn. Nee. Oeps! Mascara’s, crèmes of bodylotions, shampoo, conditioner en douchegels raken nooit over de datum omdat ik ze voor die tijd op maak. Ik maak mijn producten eerst op voor ik iets nieuws koop. En dure of geliefde producten gebruik ik om deze reden niet alleen bij speciale gelegenheden, ik geniet er elke dag van. Maar ik heb wel oogschaduw en lipsticks in mijn kast liggen die ouder dan twee jaar zijn. Op het moment dat een product een beetje vreemd gaat ruiken, gooi ik het weg.

Gebruik je producten die écht over de datum zijn dan kan dat vragen om problemen zijn. Denk aan oogontstekingen of allergische reacties. Het is daarom slim om af en toe eens kritisch naar je make-up te kijken en af en toe wat weg te gooien. Heb je direct een reden om iets nieuws te kopen.

Houdbaarheid van make-up

.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. 12 april 2021 / 08:43

  Ik heb 1 keer een oogontsteking gehad na het gebruik van een oogcreme die (VER!) over de datum was. Hij rook nog prima, zag er niet gek uit, was niet veranderd van textuur, maar ik kwam er achter omdat ik toevallig op de verpakking keek en een datum zag staan. Sindsdien let ik er heel goed op. Sowieso mascara en lipproducten gooi ik wat sneller weg. Verder zorg ik er voor dat ik niet heel veel producten tegelijkertijd open heb.

 2. Brenda
  12 april 2021 / 16:08

  Ik gebruik een product om mijn oogranden te ‘poetsen’ deze mag ik niet langer dan 2 maanden na openen gebruiken. Dit zet ik in mijn kalender en wanneer deze reiniger vervangen moet worden, dan gaat word mijn mascara ook vervangen. Twee keer een ingekapselde ontsteking in mijn ooglid gehad, hierdoor extra voorzichtig en het poetsen. Als je ooit in een oogkliniek bent geweest en heb gehoord en gezien hebt wat er fout kan gaan alleen al met make-up en huidverzorging die bacteriën bevat. Ik krijg er weer kippenvel van.

 3. 13 april 2021 / 09:51

  Handig overzichtje, maar hou me er ook niet altijd aan. Vooral voor oogschaduw en lipproducten 😉

 4. 21 april 2021 / 17:57

  Ik heb ook heel wat oogschaduwpaletten die officieel over de datum zijn. Ik kan het echt niet over mijn hart verkrijgen om die weg te gooien!