Ik heb een beugel!

invisalign ervaringen met beugel

Misschien heb je het al gezien als je me volgt op Instagram; ik heb een beugel! Ruim een maand geleden liet ik een zogenaamde aligner plaatsen en in deze blog vertel ik je over mijn eerste ervaringen met Invisalign.

Hoe mijn beugelavontuur begon….

Op je 34ste je allereerste beugel; ik vond het nogal wat! In mijn puberteit had ik ‘het geluk’ dat ik van mijn tandarts zelf mocht beslissen of ik er één wilde. Ik was namelijk een randgevalletje. Vraag dat een ijdele tiener en haar ouders met nog een kind in de race voor een beugel en je raadt het vast: wij kozen ervoor het niet te doen.

En oei, daar heb ik inmiddels spijt van. Puur cosmetisch was en is het nog steeds niet noodzakelijk. Op het eerste gezicht heb ik ‘m niet nodig. Medisch gezien is het een ander verhaal. Al sinds mijn puberteit vertelde mijn tandarts mij dat ik een slecht gebit heb. Niet door slechte mondhygiëne maar gewoon pech. Tot ik, na meerdere wortelkanaalbehandelingen, een kies minder en vullingen in vrijwel elke tand, een nieuwe tandarts kreeg. Hij vertelde dat mijn slechte gebit kwam doordat de boel scheef staat.

Doordat mijn tanden verkeerd op elkaar staan heb ik nu bijvoorbeeld een scheve voortand. Mijn oude tandarts maakte die keer op keer recht, al brak ‘ie net zo snel weer af. Mijn nieuwe tandarts maakt hem niet recht, simpelweg omdat ‘ie toch elke keer weer afbreekt. En dáár baalt mijn ijdele ik echt enorm van! Kortom: stap 1; zorgen dat het gebit ‘goed’ komt te staan, stap 2; het weer mooi opbouwen van mijn gebit.

Hoe werkt Invisalign?

Zo kwam ik in contact met een orthodontist die veel ervaring heeft op het gebied van orthodontie bij volwassenen. Ruim een jaar heb ik op de wachtlijst gestaan en al die tijd heb ik getwijfeld of ik het wel wilde. Op je 34ste namelijk twee jaar lang volledig in een blokjes beugel? Respect hoor, ik keek er erg tegenop. Tot mijn orthodontist me vertelde dat ze ook werken met Invisalign. Dat zijn transparante beugels die ze aligners noemen. Een soort doorzichtige bitjes die je over je eigen tanden klikt en bijna onzichtbaar zijn.

ervaringen invisalign

Mijn Invisalign ervaringen

Na een intake gesprek (waarbij beoordeeld wordt of Invisalign überhaupt geschikt voor je is) kreeg ik te horen dat ik twee jaar lang, elke dag, een aligner moet dragen om het gewenste effect te behalen. Er werd een digitale scan gemaakt (dus nooit meer gips happen, yes!) en ik kreeg een filmpje te zien van het resultaat dat ik ermee kan bereiken. Super tof om te zien.

Het plaatsen van mijn Invisalign beugel

Nadat alles opgemeten was werden mijn aligners besteld en daarmee stap je definitief in het Invisalign traject. Daarna werden er een soort haakjes op mijn tanden geplaatst. Die maken ze van het materiaal waarvan ook vullingen worden gemaakt. Daarop klik je dan de Invisalign aligner. That’s it. Het plaatsen van mijn Invisalign beugel is me 100% meegevallen, het deed geen pijn.

invisalign_ervaringen

Mijn Invisalign ervaringen

Je kunt de aligner niet inhouden met eten of warm of gekleurd drinken. Het idee is dat je hem 22 uur per dag draagt, alleen tijdens het eten doe je hem uit. Gelukkig gaat het in- en uitklikken van super makkelijk. In tegenstelling tot een gewone blokjesbeugel hoef je dus niet na een maaltijd aan de slag met raggertjes. Bepaalde etensresten blijven nog wel eens achter de haakjes zitten maar die verwijder je met een simpele poetsbeurt. Stukken hygiënischer en vooral véél minder gedoe dan een gewone beugel! Voor mij is dat een groot pluspunt.

De eerste twee dagen moest ik even wennen aan mijn aligner maar het heeft nooit pijn gedaan. Het is gewoon gek, je hebt ineens een bitje in je mond. Inmiddels ben ik al toe aan mijn derde aligner en heb ik volgende week een nieuwe afspraak bij de orthodontist. Wat ik erg tof vind is dat je direct verschil merkt. Met het indoen van een nieuw bitje voel je hoe je gebit langzaam maar zeker in een andere stand gaat staan. Na de eerste Invisalign aligner voelde ik al verschil!

Invisalign kosten

Ik plaats mijn verhaal hier omdat ik merk dat er veel interesse is in onzichtbare beugels, bij zowel kinderen als volwassenen. Mocht je nou zelf interesse hebben in Invisalign dan kan ik me voorstellen dat je je nu afvraagt wat zoiets kost.

Een vraag die ik graag eerlijk beantwoord maar natuurlijk per behandelplan verschillend is. Om je een idee te geven: als ik had gekozen voor een blokjes beugel had ik ook een traject van twee jaar moeten volgen en was ik tussen de 2500 en 3000 euro kwijt geweest. Mijn Invisalign traject duurt net zo lang en kost me in totaliteit ongeveer 4000 euro. Daarvan is 2600 voor tweejaar lang Invisalign en de rest voor de orthodontiebehandelingen. Die 2600 euro betaal je in één keer bij de start van je traject, de andere kosten kun je spreiden.

En, hoe bevalt het leven als beugelbekkie?

Tot nu toe ben ik erg enthousiast en kan ik het je zeker aanraden. Heb je nog vragen over mijn Invisalign ervaringen die ik hierboven niet heb beantwoord? Stuur me dan gerust een privébericht. Over een maand of drie zal ik nog eens een update plaatsen over mijn ervaringen met het verdere traject.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties

 1. 24 maart 2021 / 07:17

  Goede keus hoor, om te gaan beugelen! Ik heb ook gebeugeld op latere leeftijd, ik had trouwens een gewone beugel. Ik was natuurlijk niet bepaald blij met het dragen van een beugel (en met de kosten haha) maar nu? Ik ben elke dag blij dat ik het gedaan heb, ik ben gewoon heel blij met mijn tanden en dat was ik daarvoor zeker niet. Het is dus even doorbijten nu (oke, foute woordkeus) maar je hebt er echt de rest van je leven plezier van.

  • Natascha
   Auteur
   24 maart 2021 / 11:39

   Het is inderdaad veel geld he, maar zoals je zegt wel voor de rest van je leven 🙂

 2. Bianca
  24 maart 2021 / 10:09

  Wat fijn dit te lezen, ik krijg er een over een paar weken maar vind het wel spannend ook omdat ik veel praat op mijn werk dus hoop dat dat door kan gaan .

  • Natascha
   Auteur
   24 maart 2021 / 11:39

   Wat fijn om te horen dat je er wat aan hebt. In mijn werk naast het bloggen praat ik ook veel dus dat hebben we gemeen 😉 Van andere mensen hoor ik dat ze niets zien of horen. Zelf heb ik wel het idee dat het héél iets te horen is. Bijvoorbeeld als ik de S uitspreek. Moet zeggen dat dat al wel steeds minder wordt en ik vooral zelf het merk 😉

 3. Bianca
  24 maart 2021 / 12:26

  Bedankt voor je terugkoppeling. Ik ben benieuwd.

 4. 25 maart 2021 / 12:00

  Stoer hoor dat je dit nu doet, het lijkt mij geen pretje om ze consequent zo lang te dragen maar je zal super blij zijn als je tanden mooi staan! Ik had ook een tand die naar achteren stond en toen ik in de 20 was eruit laten halen en een neptand laten plaatsen. Die was vastgemaakt aan de tanden links en rechts van de neptand. Heel wat jaren is die meegegaan, tot ik in de 50 was. Toen raakte hij steeds los en tig keer weer laten “vastplakken…”
  Maar het was toen echt een verbetering, ik schaamde mij niet meer als ik moest lachen. Een mooi gebit waar je je goed bij voelt is zo belangrijk, alleen die prijzen. Tandartsen zijn zo duur, ongelooflijk.

 5. 25 maart 2021 / 15:18

  Ik had je al bericht op Insta maar hier dus ook op latere leeftijd aan de beugel geweest. Ik was 43 hahaha maar geen moment spijt van gehad. Ik had doorzichtige blokjes dus viel nauwelijks op. Ik moest deze zo’n 9 maanden ten opzichte van 2 jaar invisalign dus ik koos voor de slotjesbeugel. het ging inderdaad razendsnel. Heb nu wel een soort invialign voor de nacht om ervoor te zorgen dat de boel niet meer terug draait want je tanden willen altijd terug naar hun oorsponkelijke stand vertelde de ortho mij. Ik ben ook zo blij met mijn rechte tandjes 🙂

  • Natascha
   Auteur
   26 maart 2021 / 12:40

   Ja, ik vind dat ook echt onwijs stoer van je! Ik kan me jouw keuze trouwens heel goed voorstellen. Bij mij is er inmiddels alweer 1 maand voorbij, de tijd gaat zo snel. Die 9 maand is ook zo voorbij, en scheelt enorm met 2 jaar. Dat had mijn keuze misschien ook wel veranderd 😉

 6. 25 maart 2021 / 20:22

  Wat goed dat je dit doet! Mijn tanden staan schots en scheef omdat mijn tandarts destijds weigerde om gezonde kiezen te trekken. Uiteindelijk is dit kortzichtig van hem geweest omdat hoe het nu bij mij is erg lastig te onderhouden is. Dat heb ik allemaal geleerd nu mijn dochter een beugel heeft. Ik was er eerst op tegen om kiezen/tanden te trekken (erg pijnlijk en was het nu echt nodig om een insta-proof gebit te hebben). Maar begreep later het nut ervan toen de orthodontist het me uitlegde. Mijn dochter heeft straks wel een prachtig en recht gebit dat goed te onderhouden is. Ik zie het persoonlijk nu niet meer zitten om zelf een beugel te nemen en tanden te laten trekken.

  • Natascha
   Auteur
   26 maart 2021 / 12:39

   Dank je Deb. Voor mij was het ook een les die ik hopelijk weer meeneem voor mijn dochter. Denk dat de tijd nu natuurlijk ook heel anders is, als ik het verschil in tandarts in elk geval al zie….

 7. 30 maart 2021 / 08:49

  Oh wat fijn voor je. Ik ben alvast benieuwd naar de evolutie. Heb er al veel over gelezen, ik heb zelf een beugel gehad in mijn tienerjaren (alle mogelijke modellen wat ik toen verschrikkelijk vond, maar nu wel blij mee ben uiteraard). Mijn zoon draagt nu sinds kort ook een blokjesbeugel.