Ik vind het lastig dat Instagram zo belangrijk lijkt te zijn…

Ik vind het lastig dat Instagram zo belangrijk lijkt te zijn…

Maandag schreef ik in mijn wekelijkse fotodagboek dat ik de documentaire #Followme had gekeken. Dat was natuurlijk niet heel erg bijzonder, want half Nederland deed eerder die week hetzelfde. Ik vond de uitzending als ik heel eerlijk ben niet super bijzonder. Dat er een fake wereld achter Instagram schuil gaat wist ik namelijk wel. En toch merkte ik dat de documentaire iets met me deed. Het kopen van volgers, fake-accounts en het idee dat alles draait om de meeste likes en volgers is iets wat voor mij de glans van Instagram haalt.

Hoe echt is Instagram?

Dat is voor mij niets nieuws. Begin 2017 schreef ik al een blogpost Help, ik heb last van Instagram issues! Dat ging vooral over het feit dat ik me soms afvraag hoe iedereen toch zoveel tijd over heeft om zo actief te zijn op Instagram. Mij lukt dat, met een baan, een peuter (en een leven!) gewoon echt niet. Die vraag stel ik mezelf nog wel eens maar inmiddels heb ik Instagram ook meer leren waarderen. De interactie, het maken van mooie maar toch niet al te gemaakte foto’s, dat vind ik leuk! Mijn feed is verre van perfect, hij is wel representatief voor mij en BeautyOpinie.nl. Helemaal met de komst van Instastories, daar hoeft voor mijn gevoel alles minder perfect te zijn en dat vind ik leuk!

Actief zijn op Instagram is een must als je als blogger in de picture wilt blijven

Instagram is voor mij geen ‘moetje’, simpelweg alleen al omdat ik het anders nooit lang vol zou houden. Maar juist dat ‘moeten’ is iets wat me de laatste tijd wel erg bezig houdt. Het afgelopen jaar heb ik een verschuiving gezien in het bloggers wereldje als het gaat om bedrijven en PR-bureau’s die met je willen samenwerken. Waar het eerder altijd ging om je bezoekersaantallen, is nu je aantal Instagram volgers veel belangrijker.

Jij telt niet mee

Om je een voorbeeld te geven; het afgelopen jaar was ik op een PR-event aan de klets met een dame van een beautymerk. Ze bekeek mijn blog, ik vertelde haar over mijn doelgroep en bezoekersaantallen en ze was erg enthousiast. Toen ze mijn Instagram profiel bekeek en het over mijn aantal volgers ging was het gesprek ineens heel snel afgelopen.

Via een collega van haar hoorde ik dat het niet meer gaat over het aantal bezoekers op blogs maar dat het gaat om volgers op Instagram. Misschien was dit maar een enkel voorval, geloof me; ik heb dit het afgelopen jaar veel vaker gemerkt. Pitchen op bepaalde opdrachten? 9 van de 10 keer kom ik niet in aanmerking omdat ik geen 5.000 of beter nog, 10.000 Instagram volgers heb. Dan krijg je wel het gevoel dat je niet meetelt.

Vind ik dat erg? Ja eerlijk gezegd wel. Natuurlijk is het als blogger jammer dat je niet aan toffe campagnes kunt deelnemen, eerlijk as that. Gelukkig zijn er nog genoeg bedrijven die wel kijken naar het aantal bezoekers van mijn site, of oprechte interactie via Instagram, dus medelijden hoef je niet te hebben. Maar tof is anders, het maakt me soms best onzeker.

Groeien op Instagram? Hoe dan?

Helemaal als je nagaat dat de wereld achter Instagram zo nep is. Nadat ik de documentaire #followme had bekeken ben ik me eens gaan verdiepen in de accounts van een aantal collega bloggers met blogs die ongeveer vergelijkbaar zijn met BeautyOpinie. Als er één ding is wat ik geleerd heb van mijn ouders dan is het wel dat je jezelf nooit met een ander moet vergelijken. Maarja, dat is op Instagram best lastig he?

Het viel me op dat een account van een leuke collega die ik volg met een paar duizend volgers groeide, in een dag! Ja hoor, geloof je het zelf? Toen ik de volgers van een aantal andere Instagrammende bloggers doorspitte zag ik talloze fake volgers en merkte ik dat het aantal reacties absoluut niet altijd in verhouding was tot het aantal volgers. Al kun je dat tegenwoordig natuurlijk ook weer eenvoudig regelen.

Speel het spelletje in elk geval eerlijk

Dat lang niet alle bedrijven daar bovenop zitten vind ik jammer. Bloggen en Instagram zijn voor mij 2 verschillende werelden waarvan Instagram dus steeds belangrijker lijkt te worden. En sich vind ik dat niet erg. Ik ben geen influencer en dat hoeft ook helemaal niet. Échte influencers steken enorm veel tijd in hun Instagram account en dus vind ik succes dan ook dubbel en dwars verdiend.

Als het maar wel op een eerlijke manier gaat, zonder vals te spelen. Gelukkig zijn er dan ook steeds meer bedrijven die verder kijken dan alleen aantallen en die oprechte interactie belangrijk vinden. Ik hoop dat die trend in 2019 door zet. Tot die tijd blijf ik maar gewoon mezelf. Dus volg je mij nog niet op Instagram? Het lijkt me leuk als je dat doet, dan ben ik direct weer 1 persoon dichter bij die 10K haha.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties

 1. 5 december 2018 / 06:25

  Ik herken mij zo in jouw artikel! Mijn aantallen op Instagram zijn al maanden het zelfde en als ik een paar dagen niks heb geplaatst, zijn er weer veel volgers weg. In mijn lijst staan er ook zeker wel spookvolgers of mensen uit verwegiestan, maar die zijn naar een paar dagen ook weer weg (dan zijn er alweer nieuwe). Voor Instagram kan ik pitchen wat ik wil, maar omdat ik geen 10.000 of zelfs al 20.000 volgers heb is het 9 van de 10 keer helaas pindakaas. En dan zie ik om mij heen Instagram pods waar iedereen elke dag braaf of elkaar gaan reageren of mensen die mega snel groeien…dat is de reden dat ik er al vaker over na heb gedacht om mijn profiel te verwijderen.

  Heel verhaal verder Instagram is eigenlijk gewoon geen reet meer aan 🙂

 2. ByChristiana
  5 december 2018 / 06:51

  Ik ben het HELEMAAL met je eens, en serieus; ik herken ELK woord dat je schrijft. Dit jaar heeft een zeker merk de samenwerking met mij gestopt omdat ze ‘zich alleen nog maar wilden richten op grote instagrammers’ en laatst was ik via mail met een pr dame in gesprek die min of meer zei dat je niets voorstelt als je Instagram niet op minimaal 10k volgers staat. Euhm, nou, bedankt….Ik begin Instagram steeds meer te ‘haten’; maar het punt is; je moet er wel mee door blijven gaan omdat je deels als beautyblogger toch ook een soort afhankelijk bent van merken en bedrijven en pr – bureaus. Ik probeer me maar steeds vast te houden aan het feit dat de aantallen op mijn blog blijven groeien, dat die artikelen volop gelezen worden en daar steek ik dan ook de meeste tijd in. Gelukkig zijn er ook nog genoeg merken die verder kijken dan die getalletjes en de kwaliteit van onze artikelen / blogs wel weten te waarderen.

 3. 5 december 2018 / 08:25

  Ja ik heb Instagram altijd gezien als iets naast mijn blog en niet ipv. Jammer dat dit zo gaat. Ik heb maar een paar honderd volgers op Instagram doe ook nooit aan filters of dat soort dingen, what you see is what you get bij mij. Heel jammer dat bedrijven niet verder kijken dan dat en met die rare algoritmes weet je al helemaal niet goed wat je bereik is en wie wat wel of niet ziet…..

 4. 5 december 2018 / 08:46

  Goed dat je hierover schrijft. Ik denk er namelijk net zo over en snap helemaal wat je bedoelt. Ik had het ook al lang door dat Instagram voor een groot deel nep is en merkte ook dat ik word afgerekend op mijn kleine (maar met bloed, zweet en tranen onderhouden) IG accountje. Ook ik kreeg te horen van een PR-dame van een merk waar ik al jaren mee had samengewerkt dat ze alleen nog samenwerkingen aangingen met ‘grote IG influencers’ M.a.w. ik deed niet meer mee. Enorm balen, maar de harde werkelijkheid. Ik vind het jammer dat bedrijven zich blind staren op (nep) getallen en je zou toch meer van ze mogen verwachten. Dat de mensen op dit soort afdelingen (hebben ze er ook niet voor gestudeerd?) zich meer verdiepen in de wereld achter een platform en wat schieten zij er nu op dat dit voor een groot deel nep is. Waar ik me ook zo aan irriteer (heerlijk eigenlijk om hier ff over te kunnen schrijven, lucht op haha) zijn die accounts die je volgen en dan een dag later weer ontvolgen (ik heb zo’n.. ook heel irritante app waarmee je dat kunt zien).. super irritant. Willen je alleen binnenhalen en wanneer je ze niet terugvolgt (en soms ook wanneer je dat wel doet) knikkeren ze je er weer uit.Zo nep ook! Nu ik dit kan zien en ik volg toevallig zo iemand is het bij mij dan ook direct afgelopen en knikker ik ze er net zo makkelijk uit. Maar vind het wel verspilde energie.

 5. 5 december 2018 / 09:41

  Ik begrijp dat dit enorm frustrerend moet zijn en dat je echt een pro moet zijn wil je dit kunnen bolwerken. Het is haast niet te doen naast een baan en een privé leven. Maar ik denk dat de bedrijven daar nou net nasr op zoek zijn, profesionals die ze kunnen gebruiken om reclame te maken voor hun producten. Ik begrijp het ook wel van hún kant. Het kost nogal wat als je werkelijk iedereen die er ook maar een beetje toe doet iets op moet sturen.
  Het is niet leuk voor sommige misschien dat de wereld veranderd is qua bloggen en instagram e.d. maar aan de andere kant geven de mensen ook zelf aan waar ze het meeste vertoeven en dat is veelal instagram geworden.
  Ik begrijp dus beide partijen wel, al mis ik de uitgebreide blogs van vroeger ook, zeker nu bijna alles naar You Tube is verschoven.

  • Natascha
   Auteur
   5 december 2018 / 10:27

   Hi Varenka, leuk dat je reageert! Ik ben het helemaal met je eens hoor. Daarom schrijf ik ook dat ik geen influencer ben, dit ook niet wil worden haha en vind dat mensen die dit wel zijn of willen zijn ook eer voor hun werk moeten krijgen. Het is niet zomaar een paar Instagram berichtjes plaatsen en pats boem. Juist omdat ik begrijp dat er zoveel werk achter schuilt vind ik het terecht dat zij de credits krijgen. Maar wel op een eerlijke manier 😉 Dat is het hele punt dat ik probeerde te maken. Niet dat bedrijven alle kleine Instagram iets moeten toesturen, juist niet. Datzelfde geldt voor blogs. Bloggers die net beginnen, te klein zijn of te weinig kwaliteit leveren bijvoorbeeld kunnen dat ook niet verwachten, vind ik.

 6. 5 december 2018 / 10:17

  Ik heb er vorige week ook over geschreven, die uitzending was echt een eye-opener voor mij. Ik snapte nooit waarom iemand (soms in een dag, je kan het checken via bepaalde websites) er 10.000 volgers bij kreeg.
  ik kan mij ook zo kwaad maken dat PR bureau’s en bedrijven Instagram plots zo belangrijk vinden. Zeker omdat ze ook zichzelf voor de gek houden. Want van die 10.000 interesseert er 9000 bots of fake mensen zich echt niet voor jou post op Instagram.
  Toevallig heb ik gisteren een mail verstuurd i.v.m met een pitch en ik legde het voor. Ik wilde graag een product testen maar dan had ik meer volgers nodig.
  Het antwoord? Goed dat je zo eerlijk blijft maar de eisen voor deze campagne staan er niet voor niets… Schiet mij maar lek, ik denk dat zij in ieder geval niets gaan herzien. Nu maar hopen dat Instagram er wat aan doet al heb ik er een hard hoofd in.
  En ik zit er serieus over te denken om eens te kijken of het echt werkt. Puur uit narrigheid….
  Dus zie je mijn volgers toenemen dan snap je waarom. Als ik dan een opdracht krijg zal ik melden dat die voorwaarden echt nergens op slaan.

 7. Tania
  5 december 2018 / 11:18

  Helemaal met jou eens. Heb de laatste tijd ook veel afwijzingen gekregen omdat ik niet genoeg volgens had op Instagram. Voor hun is het blijkbaar niet belangrijk meer dat iemand de producten of zo echt wel test. het gaat hen om de volgers

 8. YuSt SoMe
  5 december 2018 / 18:15

  Precies dat! Ik kan het echt niet begrijpen. Ik word overal genegeerd… soms vraag ik mij af waarom? Moet ik tig keer achter dingen aan, samples zijn op of… denk dat ik mijn eigen eerlijke Bureau ga starten!
  Iemand met bagger foto’s en niets zeggende content krijgt alles, dat stoort mij ook. Of zeg vaak genoeg dat je arm bent… zucht!
  ………… (doet er niet toe) heeft ze gekocht, ik schaam mij soms voor het feit dat ik dat weet.

 9. 5 december 2018 / 19:45

  Goed artikel! Ik merk het ook heel erg. Ik zit nu al een paar weken net onder de 5000 volgers; elke keer heb ik er weer een paar bij en dan gaan er weer een paar af, van die mensen die je gaan volgen in de hoop dat je ze gaat terugvolgen. Volg je ze niet terug -of zelfs wel- ontvolgen ze je weer binnen een paar uur.

  Verder met content vind ik het geen probleem om regelmatig te plaatsen, maar ik ben niet iemand die dagelijks post. Dat vind ik ook gruwelijk irritant; mensen die meermaals per dag posten. Spam mijn feed niet vol hahaha. Ik post meestal één à twee keer in de week en dat vind ik prima. 🙂

 10. petracupcake
  21 december 2018 / 10:59

  Ik snap je frustratie helemaal, jammer dat het zo loopt tegenwoordig! Ik vind blogs lezen nog steeds een meerwaarde, naast instagram!