Ingrediënten in haarproducten die je liever wilt vermijden

Ingrediënten in haarproducten die je liever wilt vermijden

Normaal gesproken vertel ik je op woensdag in een BeautyDossier meer over een specifiek ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in cosmetica. Vandaag doe ik het alleen net even anders, ik vertel je namelijk over meerdere Ingrediënten in je haarproducten die je liever wilt vermijden. Speciaal op verzoek want het is best lastig om een goede, milde shampoo of conditioner te vinden. Ik geef je vandaag wat tips en tricks waar je op kunt letten als je weer eens in de drogisterij bent. Lees je mee?
Haarproducten

 • Sodium Lauryl / Laureth Sulfate ( SLES en SLS )

In veel shampoos zitten sulfaten, die ook wel bekend staan als Sodium Lauryl en Laureth Sulfate. Sulfaten worden gebruikt om je shampoo lekker te laten schuimen en je hoofd- en haar te reinigen. Sulfaten ontdoen je haar van haar natuurlijke oliën waardoor het erg droog wordt en je kans hebt op een geïrriteerde en uitgedrooge hoofdhuid. Daarnaast kan het ook nog leiden tot huiduitslag of allergische reacties. Wist je trouwens dat er verschil zit tussen sulfaten? Zo is SLS de meest agressieve versie, SLES is wat milder. Wil je meer weten over sulfaten? Ik schreef er een tijdje geleden al een uitgebreide blog over.

 • Parabenen

Parabenen worden gebruikt als goedkope conserveringsmiddelen in verschillende soorten haar producten. Parabenen hebben een antibacteriële werking, voorkomt het bacterie- en schimmelgroei en zorgt ervoor dat je haar producten lekker lang bruikbaar blijven. Verder doen parabenen niets, ze hebben geen verzorgende eigenschappen. Steeds vaker zie je echter in de schappen van de drogisterij producten zonder parabenen. Waarom? Er is veel discussie over de schadelijkheid van parabenen. Of je parabenen wil vermijden is helemaal aan jou want er zijn geen bewijzen gevonden dat parabenen echt slecht voor je zijn. Echter er zijn ook geen testresultaten die bewijzen dat ze wel veilig zijn. Er wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan. Wil je dus het zekere voor het onzekere nemen? Dan moet je parabenen vermijden. Dit is overigens ook het advies dat de meeste deskundigen geven.

 • Minerale olie

Minerale olie is ook zo’n ingrediënt dat je in veel haarproducten terug vindt. Alleen dan vaker in conditioners dan in shampoos. Minerale olie is een moisturizer. Het zorgt ervoor dat het vocht niet uit je haar kan ontsnappen en houdt dus vocht vast. Dat klinkt fijn (en is het ook!). Maar het betekent ook dat de minerale olie als het ware een laagje over je haar heen legt. Hierdoor kan je haar geen voedende ingrediënten meer opnemen. Wil je de minerale olie uit je haar halen? Dan heb je daarvoor een reinigende shampoo met sulfaten nodig. En die drogen je hoofdhuid en haar weer uit. Zo blijf je bezig. Wil je meer weten over minerale olie in je huidverzorgingsproducten? Check dan deze blog nog even.

 • Siliconen

Tot slot zie je siliconen vaak terug in conditioners. Ook siliconen leggen als het ware een laagje om je haar waardoor je haar er glanzender, gezonder uitziet en beter door te kammen is. Er zijn twee soorten siliconen die gebruikt worden: water oplosbare en niet water oplosbare siliconen. Water oplosbare siliconen kun je er met water weer uitwassen en zijn dus eigenlijk niet zo ‘erg’. Voorbeelden hiervan zijn Dimethicone Copolyol, Lauryl Methicone Copolyol en Hydroxypropyl Polysiloxane. Niet water oplosbare siliconen krijg je er alleen maar uit met een reinigende shampoo met sulfaten en zijn dus van de slechte soort. De slechte siliconen kun je herkennen aan hun namen; ze eindigen vaak op op ‘cone’, ‘conol’, ‘col’ of ‘xane’. De siliconen in je haar laten zitten is natuurlijk een optie, alleen daar wordt je haar weer vet en zwaar van.
Haarproducten

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier écht niet altijd op let. Zo bevat mijn favoriete shampoo bijvoorbeeld SLES en ik heb nergens last van. SLS vermijd ik bijvoorbeeld weer wel: daar krijg ik zo’n jeuk van op mijn hoofdhuid! Zie jij door de bomen het bos nog? En welke ingrediënten moet je shampoo dan wel bevatten? Ingrediënten die écht wat voor je haar doen zijn bijvoorbeeld keratine en natuurlijke oliën. Elke week gebruik ik een masker met Keratine en ik merk dat mijn haar daar écht baat bij heeft. Ik vertel je daar in een nieuw BeautyDossier meer over!
Haarproducten
Zijn er ingrediënten die jij liever vermijdt in je haar producten?

Volg:
Share:

8 Reacties

 1. 13 april 2016 / 05:40

  Ik heb gelukkig geen gevoelige huid, dat scheelt wel als je last van iets krijgt zul je daar meer naar kijken dan ik doe.

  • 15 april 2016 / 06:27

   Daar heb je helemaal gelijk in Yvonne! Het lijkt me heerlijk om daar geen last van te hebben 🙂

 2. 13 april 2016 / 06:14

  Ik let er meestal niet op,maar merk wel degelijk verschil tussen een natuurlijke shampoo en de reguliere shampoo’s. Minder schuim en een schoner gevoel na het wassen.
  Mijn hoofdhuid jeukt soms ook na het wassen. Ik vermijd steeds vaker conditioners, of breng het echt alleen bij de punten aan.
  Ik ben benieuwd wat je van de speciale keratine producten vind, ik heb mij daar nooit echt in verdiept 🙂

  • 15 april 2016 / 06:27

   Ik gebruik sowieso vaak producten met Keratine Babs, al sinds ik in de kapperswereld heb gewerkt 😉 Ik ben fan!

 3. 13 april 2016 / 09:18

  Handig artikel, ik ken deze ingrediënten inmiddels. Ik gebruik namelijk producten zonder deze ingrediënten haha! Mijn hoofdhuid is super gevoelig, dus ik moet wel!

 4. Chantalle
  13 april 2016 / 13:50

  Wat een fijn artikel! Ik vind het altijd handig als je iets meer weet van ingrediënten die in heel veel producten zitten.

  • 15 april 2016 / 06:28

   Dank je wel Chantalle! Fijn dat je er iets aan gehad hebt.

 5. 14 april 2016 / 07:13

  Fijn artikel zeg! Ik heb een gevoelige hoofdhuid, en gebruik geen shampoo met SLES of SLS, en dat is soms nog best lastig zoeken in de drogist. Siliconen heb ik nooit zo op gelet eigenlijk, ga ik toch eens doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *