Dit helpt je bij het vinden van een goede zonnebrandcrème!

Irriterende ingrediënten zonnebrandcrème

Wat is nu een goede zonnebrandcrème? En welke bestanddelen wil je nou wel en niet in de ingrediëntenlijst van je zonnebrandcrème zien? Hoe zit het met irriterende ingrediënten in zonnebrandcrème? Daar vertel ik je vandaag meer over!

Zonbescherming is zo ontzettend belangrijk

Zou de Nederlandse zomer ons dit jaar gunstig gezind zijn? Vol met tropische dagen, lange avonden in de tuin of aan het strand? Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben de regen en kou zat en ben aan het aftellen tot de temperaturen weer de lucht in schieten. Met het aanbreken van dit seizoen besteed ik altijd veel aandacht aan zonbescherming. Één van de belangrijkste onderdelen van je beautyritueel. Want door je te beschermen tegen de zon voorkom je zonnebrand en daarmee rimpels, huidveroudering en nog veel meer ellende.

Irriterende ingrediënten zonnebrandcrème

Eigenlijk is de basis van een goede zonnebrandcrème niet zo heel veel anders dan die van elk ander skincare product. Zeker als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk om de INCI lijst van je producten even door te spitten. Kort gezegd wil je zo min mogelijk irriterende stoffen, zo veel mogelijk mooie ingrediënten die bijdragen aan huid verbeteren én goede zonnefilters. Dat vind ik zo’n belangrijk onderdeel dat ik daar morgen een speciale blogpost over schrijf. Dit zijn irriterende ingrediënten in zonnebrandcrèmes:

  • Parfum geeft je crème een heerlijke geur maar kun je beter niet gebruiken. Of het nu een synthetische variant is of afkomstig van etherische olie van citrusvruchten, limonene, linalool, menthol en lavendel. Ook hier geldt weer dat natuurlijke ingrediënten niet altijd goed voor je huid zijn. De kans op irritatie is groot en bovendien kan parfum pigmentvlekken veroorzaken.
  • Alcohol, en dan vooral de alcohol denat versie droogt je huid uit en valt daarom onder de irriterende ingrediënten in zonnebrandcrème.
  • Parabenen kun je vermijden vanwege de grote kans op allergische reacties. Vooral mensen met een droge en gevoelige huid kunnen last krijgen van jeuk, rode vlekken en een schilferige huid. Meer hierover lees je in mijn blogpost zijn parabenen schadelijk?
  • Nano deeltjes zie je regelmatig bij producten met natuurlijke zonnefilters. Voorbij bij Zinkoxide en Titaniumdioxide wordt het gebruikt om een witte waas te voorkomen. Nanodeeltjes kun je inademen en dat is slecht voor je. Dit kun je voorkomen door een zonnebrandcrème te kopen en geen zonnebrandspray. Het milieu wordt er echter ook niet blij van, deze nano deeltjes kunnen in de zee terechtkomen.

Lastig?

Al met al is het een hele lastige zoektocht, vind je niet? Soms zie ik ook door de bomen het bos niet meer. Elke keer is er wel weer wat en maar weinig producten zijn én erg fijn in gebruik én komen door mijn kritische checklist. Toch denk ik de laatste weken een aantal fijne crèmes gevonden te hebben die ik je kan aanraden, lees mijn blogpost over producten met minerale SPF voor je gezicht en fijne minerale SPF voor je lijf.

Dit is een bijgewerkte blogpost die eerder verschenen is.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 15 april 2020 / 08:28

    Ik vind het altijd onwijs interessant hoe jij het allemaal uitzoekt. Ik probeer er altijd wel op te letten, maar soms vind ik het echt te moeilijk. Daarom zijn artikelen als deze heel erg fijn!

  2. 18 mei 2021 / 08:14

    Ik heb een paar merken die ik fijn vind als het gaat om zonnebrand en die koop ik dan vaak opnieuw. Voor het lichaam ben ik wat minder kieskeurig, maar voor het gezicht ben ik heel erg fan van de zonnebrandcreme van La Roche Posay. Dit jaar heb ik voor het eerst een zonnebrand van Avene geprobeerd voor het gezicht en die vind ik ook heel fijn.