PEG in je beautyproducten vermijden?

Is PEG slecht voor je

In lijstjes van ingrediënten in beautyproducten die je beter kunt vermijden lees je vaak over PEG middelen. Maar wat is dat nu precies? En is PEG slecht voor je? In deze blogpost vertel ik je er alles over.

Wat is PEG?

PEG is een afkorting van polyethylene glycol. Het is een stof die vet en water kan mengen tot één geheel en tegelijkertijd is het een reiniger. Niet zo gek dat het veel gebruikt wordt in beautyproducten omdat het vet, vuil én water aan elkaar kan verbinden zodat het vervolgens door je afvoerputje kan worden weggespoeld.

Als je in de INCI-ingredientenlijst van je beautyproducten bekijkt en het woordje PEG ziet staan, wordt dit vaak gevolgd door een getal. Hoe hoger dat getal is, hoe langer de stof is en hoe groter de kans schijnt te zijn dat je er allergisch op reageert.

Polyethylene glycol is trouwens een synthetisch product maar heeft wel vaak een natuurlijke olie als basis. Een PEG die veel gebruikt wordt, is bijvoorbeeld PEG-40 Hydrogenated Castor Oil wat gewonnen wordt uit ricinus olie. Tot zover klinkt het PEG als een heel fijn ingrediënt toch? Waarom is er dan zoveel discussie over? Je ziet niet voor niets op veel etiketten de term ‘PEG vrij’ staan. En dat is niet voor niets.

Is polyethylene glycol slecht voor je?

Er gaan verhalen de ronde dat PEG de vochthuishouding van je huid aantast, het ervoor zorgt dat andere stoffen je lichaam kunnen binnenkomen, het allergische reacties veroorzaakt en zelfs in verband gebracht wordt met kanker. Heftig! Als je dat zo leest, bedenk je al snel dat je liever producten koopt zónder dit ingrediënt.

Maar zoals wel vaker het geval is bij ophef over ingrediënten in beautyproducten moet je toch écht even verder lezen. Die enge verhalen zijn ontstaan doordat bij bepaalde PEGS het zogenaamde 1.4-dioxaan kan ontstaan. Dat is een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker (bij dieren, bij mensen is geen oorzaak/gevolg gevonden). En de reden dat er wilde verhalen de ronde gaan.

Tegenwoordig beschikken fabrikanten van beautyproducten over zulke goede technieken dat het dioxaan waarover ik hierboven vertelde niet meer hoeft te ontstaan bij de verwerking van PEG. Zuivere PEG’s zouden tegenwoordig dus geen probleem meer hoeven te zijn. En die kun je prima gebruiken en op je lijf smeren!

Dus, vermijden of niet?

Helaas blijkt alleen uit onderzoek van bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit dat lang niet alle fabrikanten de juiste technieken gebruiken en er dus nog steeds producten op de markt zijn waarbij wel dioxaan gevonden is. Hoe je weet of dat in jouw beautyproduct het geval is? Niet helaas, dat kun je niet achterhalen.

En daarom snap ik best dat best veel mensen polyethylene glycol vermijden, zeker omdat er ook een grote groep is die er allergisch op reageert.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. 30 augustus 2021 / 09:47

    Ik probeer me steeds meer te verdiepen in de ingrediënten en daar helpt dit artikel me zeker bij. Dankjewel! Echt heel fijn!