Interieur | Jute vloerkleden en hoe je die schoon houdt

Jute

Als er één trend is die ik in mijn huis heb omarmd dan is het wel die van de natuurlijke materialen. Bamboe, hout, rotan en wol. En daar hoort natuurlijk ook een jute vloerkleed bij! Alleen vraagt het schoonmaken van zo’n juten vloerkleed wel om wat extra tekst en uitleg…

Natuur en boho in je huis

De natuur en boho-stijl is helemaal terug van weggeweest dus meubels en accessoires van jute, bamboe en rotan zijn weer mega populair. Onmisbaar in een bohemian interieur? Juist, een juten vloerkleed. Alleen het schoonmaken ervan is wel even een dingetje, want dat gaat weer nét even anders dan bij andere vloerkleden. Met twee kleine kinderen in huis heb ik inmiddels gemerkt dat een aantal tips en tricks wel handig kunnen zijn, dus bij deze. Hopelijk heb je er iets aan:

Pak de stofzuiger én de mattenklopper er regelmatig bij

Om je kleed zo lang mogelijk mooi te houden kun je je kleed het best tweemaal per week even goed stofzuigen. Met twee kleine kinderen doe ik dat stiekem wel wat vaker. Neem het kleed gewoon mee tijdens je stofzuigsessie in de rest van de kamer. Zo verwijder je het oppervlakkige vuil en voorkom je zoveel mogelijk dat het vuil zich dieper in de stof nestelt.

En ken je de mattenklopper nog? Ik weet dat lang niet iedereen tegenwoordig er één in huis heeft maar hij blijft super handig! Één keer per maand, of twee maanden is het makkelijk om hem er even bij te pakken om het vuil dieper in het kleed eruit te halen.  

Tip tegen muffe luchtjes

Ruikt het jute vloerkleed na verloop van tijd (of misschien meteen al) een beetje muffig? Ga dan zeker niet met water en zeep aan de slag, want vocht maakt het alleen maar erger en het kan gaan bobbelen. Bakingsoda is je beste vriend! Gooi een paar keer per jaar bakingsoda over je kleed en laat dit een uur intrekken. Daarna kun je het kleed uitkloppen en de laatste resten opzuigen met de stofzuiger.

Let op: zuig niet alles in één keer op zonder het eerst uit te kloppen, want dit komt niet echt ten goede aan je stofzuiger.

Heb je geen bakingsoda in huis? Dan kun je je juten vloerkleed eventueel ook schoon sprayen met droogshampoo. Voor mijne exemplaren check mijn reviews even. Toch een miskoop gedaan? Dan weet je nu waar je hem voor kunt gebruiken haha.

Vochtige vlekken verwijderen

Zit er een vlek op je juten kleed? Dan kun je dat ook maar beter niet met water en/of zeep verwijderen. Als de vlek nog vochtig is kun je deze het beste meteen droogdeppen met een keukenpapiertje of een handdoek. In dat laatste geval kun je het beste voor een witte handdoek kiezen, om te voorkomen dat de handdoek afgeeft op je kleed. Je kunt er ook nog wat bakingsoda of zout op strooien, om het laatste beetje vocht er uit te laten trekken.

Tip: om wat voor vlek het ook gaat, zorg er altijd voor dat je de vlek voorzichtig droogdept, en dus niet gaat boenen of wrijven! Anders wordt de vlek alleen maar erger en kun je de stof zelfs beschadigen!

Is de vlek erg groot en krijg je ‘m niet goed droog door te deppen? Dan kun je eventueel ook de föhn erbij pakken en de vlek droogblazen met warme lucht. Het is namelijk erg belangrijk dat de vlek goed droog wordt. Maar let wel op dat je de föhn niet té heet zet.

En lukt het verwijderen van een vlek echt niet? Verbloem ‘m dan!

Is het niet gelukt om de vlek volledig weg te krijgen, bijvoorbeeld doordat je er te laat achter kwam? Zonde, maar je hoeft ‘m echt niet per se weg te gooien. Je kunt de vlek prima verbloemen door twee vloerkleden half over elkaar heen leggen. Mooi weggewerkt én het geeft je interieur een speelse touche! Op zoek naar een nieuw vloerkleed? Kijk dan eens naar Kwantum vloerkleden. Mooi én betaalbaar!

*

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. 20 september 2021 / 06:49

    Ik vind jute sowieso al niet lekker ruiken haha;-) Kleden uitschudden doe ik ook regelmatig, dat is hard nodig met Sketch in huis.