Wat doet keratine eigenlijk voor je haar?

keratine

Één van de ingrediënten die mijn favoriete haarverzorgingsproducten van de laatste tijd gemeen hebben is keratine. Een bijzonder ingrediënt waar de meeste fabrikanten van haarverzorgingsproducten zelfs een speciale lijn om heen gebouwd hebben! Maar wat is keratine nu precies en wat doet het voor je haar? Dat zocht ik voor je uit een nieuw BeautyDossier. Lees je mee?

Keratine

Ongetwijfeld heb je wel eens van het woord keratine gehoord want het zit tegenwoordig in heel veel haarverzorgingsproducten. Maar wist je dat het een lichaamseigen stof is? Het is een proteïne, een eiwit dat altijd in je haar aanwezig is. Hoe minder keratine er in je haar zit, hoe zwakker het is. In de tijd dat ik voor een bedrijf werkte dat kappersproducten verkoopt heb ik me ooit alle ins- en outs laten uitleggen. Het is een vrij technisch verhaal maar het komt er op neer dat keratine een soort verbindingsbrug is dat je haar sterker en gezonder maakt.

Er zijn speciale (en vrij prijzige!) behandelingen die je bij de kapper kunt ondergaan waarbij een hele hoge dosis keratine als het ware in je haar geperst wordt. Ik heb veel vrouwen met pluizig en kroezend haar gezien die hier heel mooi, gezond, glanzend en bijna steil haar van kregen! Helaas geldt dat niet voor iedereen en zit er nogal wat verschil tussen de diverse behandelingen….

In je haarverzorgingsproducten

Niet alleen keratine behandelingen zijn enorm populair, ook haarverzorgingsproducten die keratine bevatten. Het is een populair ingrediënt dat veel vrouwen aanspreekt en waar bedrijven dan ook gretig gebruik van maken. Soms onterecht, want als er een verwaarloosbare hoeveelheid in jouw conditioner of haarmasker zit, heeft het natuurlijk niet zoveel zin. Maar als je producten gebruikt van goede kwaliteit kan het wel degelijk fijn voor je haar zijn. Deze producten gaan de verbindingsbruggen trouwens niet herstellen hoor, ze maken ze bijvoorbeeld niet weer ‘heel’. Heb je kroezig haar? Een shampoo met een beetje keratine gaat je haar dan écht niet steil maken.

Wat deze producten wel doen is als het ware een laagje om je haar heen leggen. Daardoor wordt het weer lekker zacht. En dat is voor mij de reden dat ik gek ben op maskers met een goede hoeveelheid keratine. Mijn haar wordt er heerlijk zacht van. Soms werkt het zelfs te goed en wordt mijn haar bijna slap. Als ik het de dag erna was, is dat effect weer weg. En dat is eigenlijk precies wat de keratine doet: het werkt tijdelijk en met één of meerdere keren je haar wassen is het effect weer weg. Maar tot die tijd heb je wel lekker zacht haar!
keratine

Gebruik jij haarverzorgingsproducten met keratine?

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. Lonneke
  20 juli 2016 / 04:56

  Interessant artikel ik heb nooit geweten wat keratine precies voor je haar doet. Ik gebruik nog geen producten voor mijn haar waar keratine in zit.

 2. Babs
  20 juli 2016 / 07:49

  Niet bewust in ieder geval. Maar ik heb nu geweldige shampoo’s ‘ontdekt’!

 3. 20 juli 2016 / 13:57

  Volgens mij pak ik ook weleens een shampoo met keratine. Nooit geweten dat het zo goed voor je haar was.