Kun je bloggers nog wel vertrouwen?

Kun je bloggers nog wel vertrouwen?

Kun je bloggers nog wel vertrouwen? Hoe eerlijk en oprecht zijn ze? En koop jij wel eens een product na 1 enthousiaste review?

Dat waren zo maar een paar vragen die ik me afgelopen week afvroeg.

Kun je als blogger 100% eerlijk zijn? Zeker als je blog jouw bron van inkomsten is? Ik betwijfel het. Ik lees soms blogs waarvan ik me afvraag of de review écht 100% eerlijk is. Dat kan om een advertorial gaan waarvan ik het gevoel heb dat de blogger eerder het product verkoopt dan dat ze oprecht enthousiast is. Maar het kan ook om een uitgebreide review van skincare gaan waarvan ik weet dat deze producten amper een week op de markt zijn. Kun je dan al een objectieve mening geven? En wat zeg je van blogposts waarbij nergens vermeld staat dat het een samenwerking betreft? Terwijl je overduidelijk kunt zien dat het gesponsorde content is?

Eerlijkheid duurt het langst

Ik vind eerlijkheid één van de belangrijkste eigenschappen van een blogger. Het is één van de redenen dat ik ooit ben begonnen met bloggen trouwens. Ik kwam een aantal keer een review tegen van een grote blogger waarbij ik flink mijn twijfels had. Had ik haar in het verleden niet ooit horen zeggen dat ze het product niet fijn vond? En nu prijst ze hem ineens aan? Hmmm, vreemd! Ik wilde dat anders doen. Ik wilde de producten waar ik zo enthousiast over was dat ik ze mijn vriendinnen aanraadde, wat breder in de spotlights zetten. Net zoals ik mijn vriendinnen eerlijk advies geef, wil ik jou dat ook geven.

Dat is voor veel bloggers ooit de reden geweest om te gaan bloggen, vanuit passie! Maar hoe doe je dat als je blog je bron van inkomsten is geworden? Als er grote PR bureaus aan je trekken en jij ook gewoon betaald wilt worden voor het vele werk dat je verricht? Je hypotheek betaal je immers niet met nagellakjes? Daar vind ik niets mis mee. Je maakt van je hobby je bedrijf. Slimme zakenvrouwen, dat bewonder ik!

Hoe eerlijk ben ik?

Ik durf te beweren dat ik oprecht ben in mijn reviews. Zo vroeg één van mijn vriendinnen afgelopen week of ik écht zo enthousiast was over mijn Steampod. JA! Ik probeer me bij elke review af te vragen of ik mijn vriendinnen een product ook zou aanraden. Kan ik onderbouwen waarom ik fan ben?

Daarom vind ik het prettig dat BeautyOpinie puur hobby is, ik hoef er mijn hypotheek niet van te betalen. Als ik een product 3 keer niets vind schrijf ik er simpelweg niet over of geef ik aan waarom ik vind dat een merk haar beloften niet waar maakt. It’s that easy. Ook als dat betekent dat een merk daarna geen samples meer op stuurt want helaas is dat wel eens gebeurd. Daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat ik daar ook met de tijd strikter in ben geworden. Toen ik net begon was ik überhaupt vereerd als een bedrijf met me wilde werken en deed ik eigenlijk alles wat ze vroegen. Stom he?

MAAR…. en daar komt ‘ie: een review is altijd een mening. Ik kan nog zo enthousiast zijn over een product, het kan best zijn dat jij daar anders over denkt. Een tijdje geleden schreef ik dat ik de haarverzorgingsproducten van Balea maar niets vond. Het zijn puur siliconen die helemaal niets voor mijn haar deden. Van een aantal lezers kreeg ik daarop een berichtje dat ze dit niet met me eens waren, zij waren fan! Dat kan natuurlijk, zoveel mensen, zoveel meningen. Wie ben ik dan om een merk compleet af te branden? Dat zou ik nooit doen. Net zoals ik dat in real life niet zou doen, dat is niet mijn stijl.

Voor mij is dit waarop de blogs die ik graag lees zich onderscheiden

Kan je ook zo strikt zijn als je blog je bron van inkomsten is? Volgens mij is het lastig maar zeker niet onmogelijk. Als je genoeg unieke content schrijft en niet alleen een marionet van een opdrachtgever bent geloof ik dat het kan. Dan kun je je onderscheiden! Ik geloof oprecht dat dit de blogs zijn die zullen blijven bestaan. Diegenen die alleen maar snel willen cashen pluk je er snel genoeg uit.

Hoe denk jij hierover?

Denk jij dat je als blogger nog 100% eerlijk kunt zijn? Koop jij wel eens producten na het lezen van een blogpost? Of heb je wel eens gemerkt dat iets echt niet eerlijk was? Ik ben heel benieuwd hoe jij hier over denkt dus ik zou het tof vinden als je me dat in de comments laat weten.

Het is trouwens niet mijn bedoeling om wie dan ook aan te vallen. Wederom vind ik dat je je online net zo moet gedragen als je in real life doet, houd het netjes 🙂

Foto Shutterstock

Share:

14 Reacties

  1. 23 februari 2018 / 07:15

    Sluit me er helemaal bij aan. Aangezien ik inkomsten uit mijn blog heb wil ik hier wel transparant over zijn en staat dit bij elk gesponsord artikel erbij. Ook in reviews ben ik altijd eerlijk, want vind niets zo vervelender dan altijd vol lof zijn over iets. Zo krijg ik nu nog regelmatig vervelende reacties over mijn negatieve review van het Kruidvat wimperserum. Bij mij werkte het gewoon niet, maar dat schijnt niet te mogen ofzo? Gelukkig kon Kruidvat mijn eerlijkheid wel waarderen overigens ☺️

  2. 23 februari 2018 / 08:21

    Ik koop zeker wel eens producten na een review maar weet wel dat iedereen een andere ervaring zal hebben.

    Ik probeer wel zo eerlijk mogelijk te schrijven en het ook eerlijk te zeggen als iets niet bevalt. Maar ook ik hoef er mijn hypotheek niet van te betalen dus ik denk dat het dan toch makkelijker is om eerlijk te schrijven

  3. VWillemse
    23 februari 2018 / 09:58

    Ik koop eigenlijk zelden iets als een review goed is.
    Soms zie je een product op elke site langskomen en dan lijkt het wel een hype terwijl naar mijn idee gewoon iedere blogger een samenwerking is aangegaan.
    Net als de nieuwe Nivea shampoo’s b.v. of die nieuwe L’oreal mascara.
    Ik geloof eerder dat een product goed is als ik het x op x in opgemaakt artikeltjes terug zie komen.
    De grote bloggers geloof ik zwz niet, ik wil geen namen noemen, maar als jij alleen maar kapoers shampoo gebruikt en high end producten en ineens lyrisch word van een simpele Nivea…hmmmmm dat vind ik niet geloofwaardig dan.
    Desirée geloof ik b.v. wel.
    Zij bespreekt nml de ingrediënten en zoiets is eerder berust op feiten dan op een mening, en ze komt er eerlijk voor uit of ze het zelf gebruikt en voor wie het eventueel dan wél geschrikt is.
    Want zoals je zegt, iedere huid of haar is anders.
    Super leuk artikel iig, de dingen die jij je afvraagt, vraag ik mij nml ook altijd af tijdens het lezen.

    • Natascha
      Auteur
      26 februari 2018 / 07:32

      Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Het klopt inderdaad wel dat bepaalde merken meer ‘influencer marketing’ inzetten en als je veel blogs volgt lijkt dat al snel zo. Al vind ik wel dat luxe en budget shampoo’s prima samen kunnen gaan hoor. Ik heb (ook voor mijn werk) heel veel luxe producten gebruikt maar die van Nivea vond ik ook heeel erg fijn! En ik heb die shampoo’s zelf gekocht, niet gekregen van Nivea ;0

  4. 23 februari 2018 / 17:42

    Ja, ik ben eerlijk! Daarom wil ik ook blijven bloggen als hobby.
    En ik krijg toch van bedrijven goede respons, ook met een iets minder positieve review. Omdat ik dicht bij mijzelf blijf.

  5. 24 februari 2018 / 09:25

    Ik ben het helemaal met je eens! Ik koop wel eens producten naar aanleiding van een review, maar wat je zelf ook al zegt, iedereen heeft zijn eigen ideeën, verwachtingen en mening over een bepaald product.

  6. 24 februari 2018 / 12:25

    Ik denk dat heel veel bloggers, misschien ook toch juist wel kleine bloggers die voor het eerst iets ontvangen, bang zijn voor de reacties van een bedrijf. Zag tijdens het beautylovers project van Estee Lauder mensen dingen 100% aanprijzen zonder ook maar 1 kanttekening te noemen. Dat is voor mij al niet geloofwaardig. Het kan ook best even duren voordat het besef komt dat JIJ de baas bent en dat JIJ eerlijk moet zijn tegenover je lezer.

    • Natascha
      Auteur
      26 februari 2018 / 07:30

      Zo had ik het nog helemaal niet bekeken Iris! Klopt inderdaad wel denk ik. Ik had in het begin geen samenwerkingen dus had er geen last van 😉

  7. 25 februari 2018 / 08:06

    Eerlijkheid duurt het langst. Ik ben ooit afgebrand door een bedrijf waar ik een dure tool van had gekregen maar waar ik niet het effect kreeg waarmee zij adverteerden. Moet je gewoon kunnen vertellen. Zou ik ook doen als mijn blog hoofdbron was van mijn inkomen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Het is niet altijd feest.

  8. 25 februari 2018 / 15:09

    Wat een leuk artikel! De dingen die je schrijft herken ik helaas ook. Laatst probeerde ik een mascara op advies van een andere blog. Hierin stond bijvoorbeeld dat de mascara waterproof was, dit bleek dus helemaal niet het geval….

    Ik schrijf als blogger altijd eerlijke reviews, puur omdat ik dit heel belangrijk vindt voor mijn lezers 🙂

    Tof artikel!

    Liefs
    x

  9. 26 februari 2018 / 14:28

    Voor mij is het ook een hobby en vind ik het belangrijk om eerlijk te zijn. Maar ik zeg ook altijd inderdaad omdat iets voor mij wel of juist niet werkt, zegt niets voor een ander. Elke huid is anders en dat is best lastig soms….

  10. 26 februari 2018 / 15:25

    Ik vind eerlijkheid ontzettend belangrijk. Al vraag ik me soms wel af of iedereen zo eerlijk is over producten.

  11. 26 februari 2018 / 17:21

    Ik sluit me helemaal aan bij jouw! Eerlijkheid is het belangrijkste!

    En ik heb iets erg meegemaakt onlangs…
    Ik mocht voor mijn blog naar een premiere van een film.
    Heel toevallig zaten er naast mij andere bloggers, omdat ik ze nog niet kende was ik benieuw en luisterde ik het gesprek een beetje af. (Ja shame on me, I know…)

    Maar ik luisterde vooral omdat de ene bezig was dat ze een betaalde review had geschreven over een product en dat het product niet werkt en super slecht was. Maar ze heeft gewoon een positieve review geschreven omdat ze betaald werd. Toen dacht ik echt van neen, dit kan niet.

    Nu kom ik ze af en toe tegen op instagram maar haar geloofwaardigheid is voor mij helemaal weg nu. Ik vind het zo erg dat zoveel blogger niet eerlijk zijn…

    Zelf ben ik altijd eerlijk en anders weiger ik een samenwerking of zie ik er van af….

  12. 6 maart 2018 / 10:51

    Ik ben het he-le-maal met je eens. Eerlijkheid duurt het langst! Zo ben ik ook ooit begonnen met bloggen: om mijn mening te geven. Vaak als ik iets wil kopen, toets ik het in op google om te kijken wat anderen er over schrijven: wat zijn de voor- en nadelen (zowel qua make-up, skin care als andere producten). Zo ben ik hele fijne producten tegengekomen, maar er zaten ook wel eens missers tussen. Het blijft altijd een beetje lastig, en precies wat jij zegt met de Balea producten: dat jij ze niet fijn vindt, betekent niet automatisch dat iemand anders dat ook moet vinden. In veel dingen ben ik ook best eigenwijs en bij sommige negatieve reviews denk ik dan: eerst zelf proberen. Op mijn eigen blog ben ik ook altijd eerlijk. Als ik niet enthousiast ben, zeg ik dat ook. Wel probeer ik dat zo netjes mogelijk te doen, want afbranden is niet nodig. En dat leverde me onlangs nog een leuke samenwerking op: een product dat n.a.v. vele verbeterpunten vernieuwd is. En nu ben ik er oprecht enthousiast over!
    Ik hoef gelukkig ook mijn hypotheek niet van mijn blog te betalen, maar zelfs dan nog zou ik eerlijk willen zijn. Je gooit je goede naam toch niet zomaar weg voor geld?

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.