Waarom je niet zomaar alles op een etiket moet geloven

Waarom je niet zomaar alles op een etiket moet geloven

Natuurlijke ingrediënten, dermatologisch getest, hypoallergeen. Er staat tegenwoordig zoveel op de etiketten van onze beautyproducten! Ik vertel je over drie grote marketingclaims die eigenlijk helemaal niets zeggen.

Marketingclaims op de etiketten van je smeersels

Ben jij gevoelig voor marketing claims? Ik eerlijk gezegd wel. Door mijn liefde voor skincare trap ik er tegenwoordig niet heel snel meer in maar járen geleden was dat wel anders. Met een gevoelige huid kocht ik bijvoorbeeld regelmatig hypoallergene producten. Zo kon ik immers geen allergische reactie krijgen! Helaas bleek dat toch lang niet altijd zo te zijn. Waarom dat is vertel ik je hieronder:

Wat betekent dermatologisch getest?

Als op een product staat dat het dermatologisch getest is betekent dat dat de fabrikant jouw smeersel op vrijwilligers heeft getest. Hierdoor kan een fabrikant checken of mensen geen overgevoeligheidsreacties krijgen van het product. Het zegt alleen niet veel over hoe jouw huid op dit smeersel reageert. Iedereen kan anders reageren op een product, een fabrikant kan nooit iedereen testen. Het is altijd een select groepje. Overigens kan de uitslag natuurlijk ook negatief zijn. Ook dan is een product dermatologisch getest. Maar ik ga er maar vanuit dat er in deze tijd geen enkele fabrikant is die dat risico wil lopen.

Wat is hypoallergeen?

Nog zo’n mooi woord: hypoallergeen. Als je een gevoelige huid hebt lijken hypoallergene producten de oplossing. Maar wat zegt deze marketing claim nu eigenlijk? Een hypoallergeen product zou weinig tot geen allergische reacties oproepen. Echter er is niemand die dit controleert. Een fabrikant zet zo’n claim vaak op de verpakking als een product gemaakt is met ingrediënten waarvan bekend is dat die een kleine kans op allergische reacties geven. Alleen die claim is niet wettelijk beschermd en geeft geen enkele garantie voor jou.

Wat zijn natuurlijke ingrediënten?

Ik ben er gek op, natuurlijke beautyproducten! Zeker nu consumenten steeds bewuster kiezen voor smeersels met goede ingrediënten zie je dat fabrikanten vaker de claim ‘natuurlijke ingrediënten’ op het etiket zetten. Klinkt goed, maar wist je dat dit alleen maar betekent dat één of meer van de ingrediënten uit de INCI lijst afkomstig is uit de natuur? Alle andere ingrediënten kunnen dus best ‘niet natuurlijk’ zijn. Het zegt trouwens ook niets over of je wel of niet een allergische reactie kunt oplopen, dat kan altijd!

Hoe serieus neem jij de claims die een fabrikant op een verpakking zet?

Foto Shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. YuSt SoMe
  12 juli 2018 / 18:25

  Ik moet zeggen dat ik claims niet zo serieus neem, ingrediënten wel. Ik vermijd producten met fruit. En andere stofjes waar ik allergisch voor ben.

 2. 13 juli 2018 / 10:45

  Ik ben zo gevoelig voor marketing termen. Ga er toch eens opletten!

 3. 13 juli 2018 / 16:33

  Ja ik ben ook wel gevoelig voor de marketing-trucjes maar ik ben ook weer een stuk wijzer geworden.

 4. debbeautygoddessnl
  13 juli 2018 / 19:06

  Ik doorzie de marketing praatjes tegenwoordig een stuk beter. Sinds ik, een aantal jaren geleden alweer, problemen kreeg met mijn huid, ben ik veel meer alert op ingrediënten. Sommige merken doen zich ook voor als natuurlijk, maar wanneer je dan goed gaat kijken wat ze in hun producten stoppen is het lang niet zo natuurlijk als ze over doen komen. Ik trap er in ieder geval niet meer in.