Meet the mama maffia

mama maffia

Vandaag een persoonlijke blogpost over het moederschap. En alles wat daar bij komt kijken: de mama maffia.

Tot vorig jaar had ik geen benul van het bestaan van de mama maffia. Dat is mijn naam voor het fenomeen van elkaar veroordelende moeders. Ik had eerder altijd het idee dat het ‘vrouw’ zijn mama’s met elkaar zou verbinden. Ik bedoel, we zitten toch allemaal in hetzelfde schuitje? Who run the world? Girls!

De borstvoedingpolitie

De meest felle discussie tussen moeders is volgens mij die van het geven van borst- of flesvoeding. Tijdens een voorlichtingsavond voor zwangere dames besprak een lactatiekundige de voordelen van borst- en flesvoeding zodat je een overwogen keuze kon maken. De voordelen van borstvoeding? Veel! De voordelen van flesvoeding? Niet één. Géén borstvoeding geven was eigenlijk geen optie. Zeggen dat het niet lukt? Ook niet!

Ik heb altijd gezegd dat ik wel zou kijken waar het schip strandde. Ik probeer het en lukt het niet? Dan niet. Een blije mama is een blije baby toch? Laat ik dus voorop stellen dat ik me absoluut niet aangevallen voelde als het gaat om het geven van borstvoeding, dat was immers ook mijn plan. Inmiddels krijgt Tess al ruim 10 maanden borstvoeding en daar ben ik best trots op! Maar hoe moet dat zijn geweest voor de mama’s die geen borstvoeding wilden geven. Dat hardop uitspreken was echt geen optie hoor. Dat snap ik dus niet. Je maakt toch een weloverwogen keuze op basis wat jij denkt dat het beste is? Wie zijn anderen om dat te veroordelen?

De aanleiding voor deze blogpost

Een advertentie op Facebook was mijn inspiratie voor deze blogpost. Een dame bood haar BabyBjorn draagzak te koop aan. Voor ik zelf de discussie over deze draagzak aanzwengel, dat is niet mijn bedoeling! Ken je de discussie niet? Die BabyBjorn draagzak is super populair maar niet ergonomisch wat betekent dat ‘ie niet goed is voor de heupjes van je baby.

Los daarvan, het feit dat onder deze advertentie een modderstroom aan gezeur, negativiteit en verwijten ontstond is wat mij irriteerde. Moet je echt altijd alles wat je denkt delen met de rest van de wereld? Waarom die wijzende vinger? Waarom moet je je daar als onbekende (bij een advertentie notabene) mee bemoeien? Ik zou deze draagzaak ook niet kopen maar dat moet iedereen toch lekker zelf weten?

Meet de mama maffia

Nu ik inmiddels al 10 maanden de trotse mama van het liefste meisje van de wereld mag zijn valt de mama maffia me meer en meer op. Wat voordelen wij vrouwen elkaar toch! Eigenlijk begint het al voor de zwangerschap. Drink jij nog cola? Neeeee, je mag geen koffie! En geef je borstvoeding? You go girl! Maar hoelang ga je daar mee door? Wanneer stop je nu eindelijk eens? En dan heb ik het nog niet gehad over de periode dat kindjes ouder worden. Als ik moeders hoor praten over de kleding van hun kindjes of de traktaties die de mooiste van de klas moeten zijn, dan houd ik mijn hart vast. Moet dat echt?

We rule the world!

Volgens mij hebben alle mama’s één ding gemeen: je wilt het beste voor jouw kind. Elk kindje is anders, elke mama is anders en iedereen doet het lekker op zijn of haar manier. Een kindje opvoeden is al niet makkelijk. We weten allemaal hoe onzeker het je soms maakt. Laten we daarom wat liever voor elkaar zijn en elkaar niet zo snel veroordelen. We hebben allemaal onze mening klaar, ik natuurlijk net zo goed. Maar we doen allemaal wat ons goed lijkt. Dat geldt trouwens niet alleen voor mama’s hoor, voor alle vrouwen. We rule the world!

Foto Shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. 19 augustus 2017 / 06:37

  Ik snap dat ook allemaal niet. Je wilt niet weten wat ik allemaal te horen kreeg over mijn bewuste keuze om geen borstvoeding te geven. Jeetje zeg.

 2. 19 augustus 2017 / 10:41

  Mee eens. Wij vrouwen got to stick together. Oh die draagzak ellende, het blijft een dingetje hè.
  Mooi geschreven en raak gesproken.

 3. 19 augustus 2017 / 12:46

  Heel jammer dat moeders en vrouwen elkaar afvallen in plaats van steunen. Opvoeden is al moeilijk genoeg, laten we elkaar helpen!

 4. 19 augustus 2017 / 15:20

  Wat heftig zeg! Ik heb nu de eerste vriendinnetjes (twee verschillende vriendinnen groepen) met een baby. Zij doen ‘t allebei ook heel verschillend. Kennen elkaar verder niet. Zelf vind ik de verschillen wel grappig om te zien. Vraag me af in hoeverre zij die mama mafia voelen.

 5. 20 augustus 2017 / 08:52

  Goed stuk! (ik had het al op mijn smartphone gelezen en daarna wil ik via mijn laptop regeren, was het helemaal vergeten)
  Bah, ik hou ook niet van mensen die zo nodig hun (negatieve) mening moeten spuien, het reageren om te reageren en weinig zinnigs toe te voegen hebben.
  Volg gewoon je eigen pad en laat ze maar kletsen. Ik werd gek op het schoolplein van de hek- moeders die er iedere dag stonden en hield mij altijd afzijdig. De een weet het weer beter dan de ander. *rolling eyes*

 6. 21 augustus 2017 / 06:31

  Ik had zo’n collega. Echter ging het toen over pubers. Ik deed het niet goed volgens haar. Ze had ook een kind met adhd. En ik ging van een vrouw met zelfvertrouwen naar een vrouw met een groot vraagteken boven mijn hoofd.
  Zij ging om 5 naar huis. Ik werkte over omdat als je bij een krant werkt dat erbij hoort, deadlines halen.
  Het is treurig als je toch zo moet leven, anderen kapot maakt.
  Ik eindigde daar met een burn-out door alle uren die ik voor haar opving.