Methylisothiazolinone: een alternatief voor parabenen

Wat is methylisothiazolinone

Tegenwoordig hoor je steeds meer mensen die parabenen willen vermijden en daarom zoeken veel fabrikanten alternatieven. Methylisothiazolinone is zo’n veel gebruikt alternatief, maar of je daar nou zo vrolijk van wordt?

Hoe zat dat ook alweer; Wat zijn parabenen?

In het kort gezegd zijn het conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat onze producten langer bewaard kunnen worden. Ook zorgen parabenen ervoor dat je product zijn werking blijft behouden. Als onze beautyproducten geen conserveringsmiddelen zouden bevatten, zou een product al snel vol met schimmels en bacteriën zitten. Als er zuurstof bij een product komt (wat automatisch gebeurt als je een potje opent) wordt je nieuwe dagcrème een broeiplaats voor schimmels en bacteriën. Stel je eens voor dat je dat dit op je lichaam smeert.

Zijn parabenen slecht?

Je hoort in de media veel over de relatie tussen parabenen en (borst)kanker vanwege de licht oestrogene werking. Er is een hele hype geweest over het gebruik van parabenen in deodorant. Daarom is er veel onderzoek naar gedaan. Zo hebben onderzoekers (tumor) weefsel onderzocht, waar inderdaad parabenen werden aangetroffen. Echter werd hier geen oorzaak en gevolg relatie aangetoond. Je kunt niet zeggen dat parabenen kankerverwekkend zijn, maar ook niet dat ze dat niet zijn. Allergie is één van de grootste redenen dat mensen deze conserveringsmiddelen willen vermijden. Vooral mensen met een droge en gevoelige huid kunnen last krijgen van jeuk, rode vlekken en een schilferige huid. Meer hierover lees je in mijn blogpost over parabenen.

Wat is methylisothiazolinone?

Methylisothiazolinone is dus ook een conserveringsmiddel waarvoor ongeveer hetzelfde geldt als hierboven. Het doet dus vrijwel hetzelfde als parabenen en bovendien staat het net zo ter discussie. Dat komt omdat het risico op allergie erg groot is. Dat geldt vooral voor cosmetica of verzorgingsproducten die je op je huid aanbrengt en niet afspoelt. In Europa wordt daarom geadviseerd geen methylisothiazolinone in dat soort producten te gebruiken. In Canada en Japan is methylisothiazolinone zelfs helemaal verboden. Of het daarmee dan een goed alternatief is? Ik betwijfel het! Maar een fabrikant kan dus wel mooi ‘parabeen vrij’ op z’n verpakking zetten.

Methylisothiazolinone allergie?

Die kans is dus groot. Methylisothiazolinone is dus niet definitie slecht, het gaat hier om een ingrediënt waar je allergisch voor kunt zijn. Nu ben ik voor veel dingen allergisch en dus bekijk ik het vrij nuchter. Er zijn zoveel ingrediënten waar je allergisch voor kunt zijn! Datzelfde geldt voor parabenen. Waarom dan toch dit artikel? Omdat ik je wil laten zien dat het niet altijd zo zwart/wit is als mensen denken. Parabenen willen vermijden is één ding, bedenk je ook wat je er voor terug krijgt.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie

  1. 28 juni 2022 / 13:00

    Goed artikel, ik had dit ingrediënt nog niet eerder in het vizier. Ga er eens op letten. Beter om ze allebei niet aan te treffen .