Mijn tips | Een lange vliegreis maken met je baby of peuter

vliegen met een peuter

Vliegen met een peuter. De afgelopen maanden kreeg ik van jullie regelmatig de vraag of ik mijn ervaringen met een lange vlucht naar San Francisco, inclusief peuter, wilde delen. En dat doe ik natuurlijk graag. Want in tegenstelling tot alle horrorverhalen die je wel eens hoort heb ik juist hele goede ervaringen met onze kleine meid in het vliegtuig.

Vliegen met je baby | handige tips

Toen Tess 8 maanden oud was zijn we voor het eerst met haar op vakantie gegaan. Vlak daarna schreef ik de blogpost tips voor het vliegen met een baby omdat met wat kleine handigheidjes je reis veel comfortabeler is.

Vliegen met een baby vond ik niet eng maar juist fijn! Je krijgt veel privileges en je kindje slaapt waarschijnlijk veel. En tijdens de rest van de vakantie? Als je het niet erg vindt om je aan te passen aan je kindje komt alles goed. Accepteer dat je vakantie anders is dan toen je nog geen kinderen had.

Dit hielp mij een lange vliegreis met een peuter te doorstaan

Inmiddels is Tess natuurlijk geen baby meer en heb ik gemerkt dat de vluchten langzaam maar zeker anders werden. Toen we naar Moskou vlogen voor een stedentrip bijvoorbeeld was Tess 1,5 en begon ze net te lopen. Stil zetten? Dat was een drama! We hebben daarom in de gate Tess zoveel mogelijk laten oefenen zodat ze lekker moe het vliegtuig in ging. Kies trouwens een plek met extra beenruimte. Wij zaten helemaal voorin waardoor Tess voor onze voeten kon lopen en kruipen, zonder iemand lastig te vallen.

Vliegen met een peuter | Van voorbereiden tot bezighouden

Tijdens onze eerste lange vlucht naar San Francisco was onze peuter 2,5 en maakt ze alles bewuster mee. Ze begrijpt beter wat je zegt en ik kon haar serieus voorbereiden op de vliegreis:

 • Een week voor de vakantie ben ik de peuter gaan voorbereiden op de vlucht. Zag ik buiten een vliegtuig? Dan wees ik ‘m aan, vertelde over onze vakantie en hoe leuk dat wel niet was. Inmiddels roept Tess keihard vliegtuig bij alle kleine stipjes in de lucht en is ze er idolaat van. Ze stond te popelen om zelf het vliegtuig in te gaan. Een week voor de reis ging ik de nachtjes slapen met haar aftellen. We zijn nu ruim een week thuis en elke dag vraagt ze wanneer we weer gaan vliegen.
 • Neem genoeg nieuw en oud speelgoed mee. Kies speelgoed waarvan jij weet dat je kindje er zich even mee kan vermaken. Mijn tip? De blokkendoos is altijd goed!
 • Neem ook extra luiers, billendoekjes, hydrofiele doeken en kleding mee. Ga je gegarandeerd nodig hebben en neem altijd nog nét wat meer mee dan je nodig denkt te hebben. Ik had een heel pak pampers bij me haha, de rest gebruik je gewoon op je bestemming. Één setje extra kleding was hier voldoende. Toen het mis ging waste ik het ene setje uit en liet het drogen.
 • Laat vooral alle pedagogische regels varen. Schermtijd? Dat woord heb ik compleet uit mijn vocabulaire geschrapt. En voordat je nu denkt dat ik met een losgeslagen kind in het vliegtuig zat, nee hoor. Juist doordat wij zo relaxed waren was Tess dat ook. Op de heenvlucht is de IPad bijvoorbeeld niet eens uit de tas geweest!

Kortom

Wil je gaan vliegen met je kindje maar durf je niet? Doe het gewoon! Als jij relaxed bent, komt het heus goed. Ik zou in elk geval zonder twijfelen zo weer gaan.

Heb jij nog tips voor het vliegen met een peuter?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

 1. Femke | LaFemmeFem.nl
  2 juni 2019 / 05:18

  Wij gaan woensdag voor het eerst vliegen met Maya. Ze is net 7 maanden en kan amper een minuut stil zitten, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat haha. Zij zit nu eigenlijk nog nooit achter een scherm, maar tijgert/ kruipt wel z.s.m. naar onze telefoon als ze de kans krijgt. Ik denk dart we nu toch een keer wat filmpjes van Netflix downloaden. Daarnaast twee kleine speelgoedjes en onze handen en horloges en dan vermaakt ze zichzelf hopelijk wel. Ze eet nog maar amper iets, want ik hoor altijd dat dat ook goede afleiding is.. dus die troef kunnen we niet gebruiken haha. Ik neem voor onszelf ook een extra shirt mee, aangezien Maya erg veel last heeft van reflux én doorkomende tanden. Hiep hoi haha!

 2. 6 juni 2019 / 11:14

  Fijn dat het allemaal goed is gegaan. het is toch best even spannend hoe het zal gaan. De eerste keer dat wij met onze dochter vlogen, was zij 5 jaar. We vlogen toen gelijk naar Aruba en ik maakte me best zorgen of dat wel goed zou gaan. Uiteindelijk bleken er heel veel kindjes van haar leeftijd aan boord te zijn en omdat het vliegtuig niet helemaal vol zat, namen de kids op een gegeven moment een hele rij stoelen in beslag en hebben ze heerlijk gespeeld. Echt veel mazzel gehad daarmee. De terugreis was een nachtvlucht en heeft ze gelukkig veel geslapen.