Alles over Minerale olie en of je het zou moeten vermijden

Alles over Minerale olie en of je het zou moeten vermijden

Moet je Minerale olie vermijden? Bijna iedereen heeft thuis wel een potje vaseline of een lippenbalsem staan; zomaar een paar producten die minerale olie bevatten. Is dat nu echt zo slecht?

Waarom zit er Minerale olie in jouw beautyproducten?

Minerale olie is een verzamelnaam voor de producten die worden afgeleid van aardolie. Het wordt al heel lang gebruikt in zowel de cosmetische als de medische wereld. Heel kort gezegd sluit dit ingrediënt je huid af doordat het een laagje over je huid legt. Je huid wordt gehydrateerd en is beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Niets meer en niets minder, zo heeft het bijvoorbeeld geen voedende eigenschappen.

Waarom moet je minerale olie in je beautyproducten vermijden?

Vanwege het laagje waar ik het net over had. Tegenstanders zeggen dat vuil op deze manier niet meer naar buiten kan en werkzame stoffen worden ook niet meer opgenomen. Hierdoor zou je acné kunnen krijgen en droogt je huid op den duur uit. Voorstanders zeggen juist dat dit helemaal niet kan. Je krijgt geen acné van minerale olie, talg kan er immers wel uit. Wel kan je huid kan té gehydrateerd worden. In eerste instantie merk je daar niets van, maar uiteindelijk droogt je huid uit als je geen minerale olie meer gebruikt.

Moet je Minerale olie nu echt vermijden?

In veel beautyproducten zit minerale olie. Het is namelijk goedkoop, geur- en kleurloos en kan erg lang bewaard worden. De twee meest voorkomende types zijn paraffine en vaseline. Van beide oliën zijn meerdere afgeleide producten. Kijk maar eens in de ingrediëntenlijst op je beautyproducten: Liquid paraffin of petrolatum, Parafin oil, Paraffinum liquidum, Petrolatum liquid, Petroleum oil en Petrolatum.

Wat ik ervan vind? Minerale olie is geen verzorgend ingrediënt maar ook niet schadelijk. Stel dat je last hebt van een hele droge huid dan kun je echt prima een product gebruiken met dit ingrediënt want je huid kan er enorm van opknappen. Alleen als je huid weer hersteld is, dan doe je er volgens mij beter aan om weer over te stappen op een ander product. Om zo de ‘verslaving’ te voorkomen. Op mijn benen gebruik ik graag producten met minerale olie maar op mijn gezicht vermijd ik het liever.

Wil jij liever geen minerale olie gebruiken? Kijk dan eens naar natuurlijke alternatieven zoals jojobaolie, olijfolie of kokosnootolie. Deze oliën voeden je huid ook echt!

Foto Shutterstock

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 18 maart 2015 / 07:48

  Ik dacht dat Minerale olie altijd juist echt goed is.. Dat is blijkbaar niet zo gelukkig heb ik er geen last van en ik vind het wel fijn het ‘extra’ laagje op me huid ^^

 2. Sanae
  18 maart 2015 / 08:44

  Goed om te weten, ik dacht ook dat het goed was. Al moet ik zeggen dat ik sowieso de voorkeur geen aan kokosolie of olijfolie.

 3. Lisa
  18 maart 2015 / 15:09

  Erg fijn artikel, ik vind het best lastig om goede ingredienten te selecteren.

 4. 18 maart 2015 / 20:59

  Dat het eigenlijk niet verzorgend is wist ik niet! Leuk artikel!

 5. Esther
  19 maart 2015 / 09:09

  Interessant artikel! Ik wist dat minerale olie verslavend kon werken en eigenlijk niet zoveel voor je huid doet dan afsluiten. Eerlijk gezegd let ik er niet echt op of er minerale oliën in mijn producten zitten maar ik zal er toch eens naar kijken.