Wat je moet weten over chemicaliën in je beautyproducten

meest voorkomende chemicaliën in onz

Zoals ik jullie had beloofd vandaag weer een blogpost uit de categorie die ik het leukst vind om te schrijven: een BeautyDossier! Ik dook in de meest voorkomende chemicaliën in onze alledaagse beautyproducten.

Chemicaliën in onze beautyproducten?

Het idee voor deze blogpost ontstond een paar weken geleden toen ik in contact kwam met Manon van Organiclivingcompany. Manon is een dame waar ik direct meer van wilde weten. Haar webshop verkoopt namelijk 100% natuurlijke producten die vrij van chemicaliën, gecertificeerd organic en pH-uitgebalanceerd zijn. Als skincare junkie pluis ik graag ingrediëntenlijsten uit en ben ik me meer en meer bewust van wat ik op mijn lichaam smeer. Ik maak bewuste keuzes als ik mijn beautyproducten kies. Zo gebruik ik bijvoorbeeld geen deodorant meer met aluminium en ook parabenen skip ik. Van een webshop als Organiclivingcompany word ik dus heel blij!

Hoe ver ga jij?

Eerlijk is eerlijk; in mijn badkamer vind je genoeg producten met ingrediënten die niet puur natuur zijn. Vrij van chemicaliën zijn mijn crèmes zeker niet. Dat is een keuze. Soms wil ik bijvoorbeeld graag een heerlijk geparfumeerde bodylotion of gebruik ik bewust producten met minerale olie. Als je het mij vraagt is dat een keuze die iedereen zelf moet maken.

Deze ingrediënten kun je beter vermijden

 1. Aluminium in deodorant? Voor mij liever niet. Er zijn wetenschappers die het gebruik van aluminium in deodorant in verband brengen met borstkanker en alzheimer. Wil je er meer over weten? Misschien vind je mijn BeautyDossier Aluminium in deodorant dan interessant.
 2. SLS is een ingrediënt dat je vaak ziet in schuimende producten. Denk aan huid- en haarverzorging maar ook tandpasta! SLS droogt je huid uit en veroorzaakt irritaties en allergische reacties.
 3. Wist je dat Petroleum hetzelfde is als vaseline? Dit ken je ongetwijfeld van je lippenbalsems. Petrolatum komt uit de petrochemische industrie en is super goedkoop. Dat is de reden dat het veel gebruikt wordt, natuurlijke alternatieven zijn namelijk duurder.
 4. Over parabenen schreef ik eerder een uitgebreide blogpost. Niet voor niets, want dit is één van de ingrediënten die ik al een hele tijd vermijd. Er is nog steeds discussie over de veiligheid maar ik heb het idee dat negatieve berichten de meerderheid vormen.
 5. Phenoxyethanol is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt door merken die geen parabenen meer in hun producten stoppen. Helaas zit ook hier een addertje onder het gras want veel mensen zijn allergisch voor Phenoxyelthanol. Het is slecht voor mensen met eczeem en het schijnt nog andere negatieve effecten te hebben voor je gezondheid.
 6. Proplene Glycol is ook een woord dat je zou moeten onthouden. Dit is een goedkope, minerale olie die vaak gebruikt wordt in plaats van glycerine. Het droogt je huid uit en het schijnt schade aan je nieren en lever te kunnen aanbrengen.
 7. Heb je wel eens van Triclosan gehoord? Dit is een antibacterieel en schimmelwerend middel dat je veel ziet in producten tegen acne en zeep. Er wordt gezegd dat dit ingrediënt onder invloed van zon of licht irriterend is voor je lever en nieren.
 8. Synthetische kleurstoffen worden veel gebruikt in cosmetica en kan je ook beter laten staan. Waarom? Veel van die synthetische kleurstoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Je herkent ze op de INCI lijst aan de benaming  FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer.
 9. Vergeet tot slot parfum niet. Een fabrikant hoeft in een INCI ingrediëntenlijst niet te vermelden welke chemicaliën in het parfum zit dat zij gebruiken. Bijzonder toch? Dat snap ik echt niet

Hoe fanatiek ben jij met het lezen van ingrediëntenlijsten?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties

 1. Josine
  23 november 2017 / 05:21

  Ik vind dit soort blogs ook heel interessant natas! Ik moet bekennen dat ik nog zeker onvoldoende kennis heb van alle ingrediënten om ijn de winkel een bewuste keuze te kunnen maken, maar sinds ik van jouw blogs heb geleerd dat de volgorde van ingrediënten iets zegt over de relatieve hoeveelheid die het product ervan bevat kijk ik op zijn minst even het lijstje door!

 2. 23 november 2017 / 05:27

  Hoewel ik het een interessant thema vind, ben ik ook echt voldoende thuis in de lijsten. De meest schadelijke ingrediënten ken ik wel, maar ik maak me nog vaak genoeg schuldig aan spulletjes die wel wat voor me doen, maar niet de goede inhoud bevatten. En dan kies ik meestal toch nog voor de functionaliteit. Shame on me, maar het is wel zo.

 3. varenka
  23 november 2017 / 09:58

  hmmmm wat alluminium betreft zijn er zeer tegenstrijdige onderzoeken waarvan de meest recente bewijzen dat het niet zo schadelijk is als wat er eerder beweerd was.
  Niet alle onderzoeken worden nml ook correct uitgevoerd maar de consument raakt wel in paniek na het lezen van de uitslagen.
  Net als Vaseline, dat is 1 van de meest gezuiverde producten die enorm goed werken bij exceem en zelfs zeer ernstige brandwonden, dus ik bedoel maar.
  Ook sls is zeker niet schadelijk bij juist gebruik, maar zoals bij alles , teveel of te vask is nooit goed.
  Verder kan zijn er ook veel mensen allergisch voor b.v. pinda’s, zijn deze nu ook slecht voor iedereen of alleen voor diegene die er niet tegen kunnen.
  Er zijn zeer zeker schadelijke stoffen, zowel natuurlijk als chemisch in cosmetica, maar ik vind het lastig om deze lijst klakkeloos over te nemen.

  • Natascha
   Auteur
   23 november 2017 / 14:41

   Bedankt voor je uitgebreide reactie Varenka! Ik ben het helemaal met je eens dat we ons niet gek moeten maken. Daarom schrijf ik ook dat ik echt niet alles laat staan. Sterker nog; voor mijn eczeem huid is minerale olie juist heel fijn, ik merk dat mijn huid er goed op reageert. Daarom heb ik ook deze blog geschreven, ik vind het belangrijk dat meiden zich ervan bewust zijn, zodat je zelf je eigen keuzes kunt maken 🙂

 4. 23 november 2017 / 11:49

  Het valt mij het meest op als het op de voorkant van een verpakking staat. Tegenwoordig staat er vaak zonder parabenen etc op. Vaak hoef je de kleine lettertjes niet meer te lezen.
  Het enige wat ik liever niet heb is aluminium in deodorant, al gebruik ik nauwelijks deo. (ik zweet gek genoeg onder mijn oksels nauwelijks)
  Ik vrees dat ik in al die jaren al veel te veel slechte stoffen heb opgebouwd in mijn lichaam en als ik mijn haar verf dan weet ik dat dat niet slim is…En toch doe ik het weer.
  Ik ben blij dat de jongere generatie meer keus heeft, daar ben ik blij om.

 5. 23 november 2017 / 16:32

  Ik vind het altijd super interessant om te lezen over verschillende ingrediënten, maar ik onthoud het nooit (haha). Wel probeer ik met shampoos etc. de SLS en parabenen te vermijden, en dat lukt inmiddels ook aardig. Verder ben ik er eigenlijk te weinig mee bezig. En inderdaad wat je zegt: je neus wil soms ook wel eens wat. Van de phenoxyethanol wist ik niet dat het slecht is, die moet ik eens in de gaten houden, want ik heb met vlagen eczeem.

 6. 23 november 2017 / 17:11

  Of ik ze lees, ja… mits ik mijn leesbril bij mij heb. Ik weet wel welke ingrediënten ik moet vermijden, mede door mijn allergie.
  En bij twijfel kan ik mijn kennis Agnetha vragen.

 7. 24 november 2017 / 05:47

  Interessant artikel!

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd heel erg oplet maar nu ik jouw blog lees, misschien toch eens gaan doen.

 8. bychristiana
  24 november 2017 / 07:47

  Ik lees ze altijd van voor tot achter. Er zijn bepaalde toevoegingen die ik ook liever vermijd, zoals bijvoorbeeld SLS / SLES in gezichtsverzorging. In doucheproducten vind ik het dan weer geen probleem. Er zijn inmiddels zoveel onderzoeken gedaan naar bepaalde toevoegingen, zoals inderdaad parabenen en aluminiumzouten dat je als consument inmiddels niet meer weet wat nu waar is en wat je moet geloven. Mijn motto is; het lijkt mij niet voor niets dat die onderzoeken überhaupt gedaan worden, dus dan liever ‘safe’ spelen door producten zonder deze toevoegingen te kopen, want die zijn er inmiddels echt genoeg.

 9. 24 november 2017 / 20:23

  Een hoop wist ik al, maar van nummer 6, 7 & 8 schrik ik een beetje en bizar inderdaad dat de ingrediënten van het parfum wat gebruikt wordt er niet op hoeven.