Hoe zit het met natuurlijke huidverzorging?

Hoe zit het met natuurlijke huidverzorging?

Twee weken geleden vertelde ik meer over synthetische, schadelijke stoffen in huidverzorgingsproducten. Een onderwerp waar al best veel over geschreven is maar hoe zit dat nu met natuurlijke huidverzorging? Zitten daar ook stoffen in waar je voor op moet letten? Die vraag kreeg ik van jullie en dus vertel ik er vandaag meer over in een nieuw BeautyDossier.

De afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van de producten die ik op mijn lichaam smeer. En niet alleen ik, steeds meer mensen letten op de ingrediëntenlijst van huidverzorgingsproducten. Natuurlijke huidverzorging wordt steeds populairder. Zijn deze producten per definitie ‘goed’? Als je het mij vraagt niet. Net zoals synthetische producten niet per definitie ‘slecht’ zijn.

Natuurlijke huidverzorging

Wat veel mensen niet weten is dat de term natuurlijke huidverzorging in principe niet zoveel zegt. Een product hoeft niet aan strenge eisen te voldoen om deze titel te mogen dragen. Dat is niet heel bijzonder, dat is wel bij meer claims het geval. Als er bijvoorbeeld één natuurlijk ingrediënt in het product zit (en dat is al snel!) mag je het al natuurlijke huidverzorging noemen. Daarnaast zijn er ook nog eens veel natuurlijke producten die zó bewerkt zijn dat er op het moment dat jij de crème op je gezicht smeert er niets natuurlijks meer aan is.

Huidirritatie door natuurlijke huidverzorging

Heb jij een 100% natuurlijk product in handen dan wil dat helaas nog niet zeggen dat jouw huid er goed op reageert. Zelf ben ik daar helaas het ultieme voorbeeld van. Van sommige natuurlijke ingrediënten krijg ik namelijk een allergische reactie of merk ik dat mijn huid geïrriteerd raakt. En ik ben niet de enige, dit komt best veel voor! In principe kun je voor alle natuurlijke ingrediënten allergisch zijn, net zoals dat bij synthetische ingrediënten het geval is. En ben je net zoals ik allergisch voor walnoten? Dan is de kans groot dat je als je een product met dit natuurlijke bestanddeel gebruikt ook een allergische reactie krijgt. Best logisch toch?

Toch zijn er een aantal ingrediënten die je extra in de gaten moet houden omdat hiervan bewezen is dat ze vaak huidirritaties veroorzaken. Denk dan aan: amandel, bergamot, citrus (of een afgeleide daarvan), lavendel, munt, eucalyptus en ylang ylang. Misschien gebruik je wel producten met deze ingrediënten maar heb je nergens last van. Wist je dat zelfs dan de kans groot is dat deze ingrediënten toch huidirritatie veroorzaken? Dit merk je (op korte termijn) namelijk niet altijd!

Dank je wel Sara voor deze leuke vraag. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt 🙂 En heb jij een andere beautyvraag? Let me know. Wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend BeautyDossier.

Heb je geen vraag? Dan heb ik er één voor jou! Gebruik jij natuurlijke huidverzorgingsproducten? Let je dan ook op de ingrediëntenlijst?

Volg:
Share:

11 Reacties

 1. Annette
  14 september 2016 / 12:27

  Ik moet altijd letten op Kamille daarvan schiet ik in de bulten 🙂 terwijl het toch als kalmerend te boek staat. Producten die kamille bevatten, of extract oid skip ik dus altijd.

  • Natascha
   Auteur
   14 september 2016 / 13:46

   Wat vervelend Annette! Ik gebruik juist inderdaad kamille voor het kalmerende effect 🙂

 2. Babs
  14 september 2016 / 16:54

  Ik heb gelukkig nooit last van allergische reacties. Ik kan veel hebben denk ik.
  Maar ik ken iemand die niet tegen munt kan, ook in tandpasta en als mijn neefje een appel at, zwollen zijn lippen op..
  Ik kwam laatst op een vraag, voordat ik het anders vergeet… Ik had laatst een overnight mask en je hebt inderdaad ze zgnd nachtmaskers, maar waarin verschilt dat eigenlijk van een nachtcrème?

  • Natascha
   Auteur
   17 september 2016 / 06:57

   Sorry Babs! Ik heb je berichtje afgelopen week helemaal gemist dus excuses voor mijn late reactie :(! Een masker is bedoeld om je huid echt even wat extra te pamperen, wat extra voeding te geven en gebruik je meestal 1 of 2 keer per week. Een nachtcrème kun je elke nacht gebruiken. Maar je hebt niet altijd een speciaal nachtmasker nodig hoor, er zijn ook veel goede serums bijvoorbeeld (let dan wel even op de ingrediënten) die je in de nacht wat dikker op kunt brengen en daardoor als nachtmasker kunt gebruiken. Dat doe ik zelf wel eens, ik heb helemaal geen speciaal nachtmasker in huis 🙂

 3. 14 september 2016 / 18:02

  Hele interessante posts vind ik dit. Al ben ik niet snel allergisch gelukkig, toch handig om te weten.

 4. 15 september 2016 / 14:33

  Interessant artikel. Ook goed dat je vertelt dat je voor natuurlijke ingrediënten ook allergisch kunt zijn. Veel mensen denken al gauw dat ze helemaal ‘safe’ zitten wanneer ze een product kopen dat 100% natuurlijk is. Zelf let ik sinds ik een eczeemplekje kreeg bij mijn ogen, heel goed op wat ik op mijn gezicht gebruik. Op dit moment gebruik ik gezichtscrèmes van The Ohm Collection die heel fijn zijn en waar mijn huid goed op reageert.

  • Natascha
   Auteur
   17 september 2016 / 06:52

   Dank je wel Deb. Dat was inderdaad ook een insteek die ik mee heb genomen bij het schrijven van deze blog. Fijn dat jij een voor jouw fijn merk hebt gevonden!

 5. 15 september 2016 / 18:59

  Ik heb gelukkig niet vaak allergische reacties. Al merk ik wel dat mijn huid nu ik zwanger ben, sneller geïrriteerd raakt.

  • Natascha
   Auteur
   17 september 2016 / 06:51

   Dat had ik ook Astrid! Bij mij werd het na een maand of 6 gelukkig een stuk minder.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.