Zijn natuurlijke beautyproducten beter?

Zijn natuurlijke beautyproducten beter?

Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb voor fijne beautyproducten, met de specifieke opmerking erbij dat ze ‘natuurlijk’ moeten zijn. Maar wanneer zijn beautyproducten nu precies natuurlijk? En zijn ‘natuurlijke’ producten beter dan ‘synthetische’? Daarover lees je in deze blogpost.

Beauty van binnenuit

De afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van de producten die ik op mijn lichaam smeer en dat beauty en lekker in je vel zitten ook grotendeels van binnenuit komt. Ik ben niet de enige die dat doet, steeds meer mensen letten op de ingrediëntenlijst van hun beautyproducten en slikken supplementen ter aanvulling op hun dagelijkse voeding. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld hoog gedoseerde vitamine C en D, de collageen firms waar je eerder over hebt kunnen lezen en probiotica capsules als ik een antibioticakuur moet slikken of magnesium als ik dat kan gebruiken. Los van dat ik gezond probeer te eten natuurlijk, want dat is de basis. Beauty van binnenuit.

Weten wat je op je lijf smeert

Wat betreft de buitenkant geldt dat natuurlijke huidverzorging steeds populairder wordt. Of beter gezegd: producten zonder meuk. Maar zijn natuurlijke producten per definitie ‘goed’? Als je het mij vraagt niet. Net zoals synthetische producten niet per definitie ‘slecht’ zijn.

Wanneer is een beautyproduct natuurlijk?

Wat veel mensen niet weten is dat de term ‘natuurlijk’ op een beauty product in principe niet zoveel zegt. Een product hoeft niet aan strenge eisen te voldoen om deze titel te mogen dragen. Dat is niet heel bijzonder, dat is wel bij meer claims het geval. Als er bijvoorbeeld één natuurlijk ingrediënt in het product zit (en dat is al snel!) mag je het al natuurlijke huidverzorging noemen. Daarnaast zijn er ook nog eens veel natuurlijke producten die zó bewerkt zijn dat er op het moment dat jij de crème op je gezicht smeert er niets natuurlijks meer aan is.

Allergische reacties

Heb jij een 100% natuurlijk product in handen dan wil dat helaas nog niet zeggen dat jouw lijf er goed op reageert. Zelf ben ik daar helaas het ultieme voorbeeld van. Van sommige natuurlijke ingrediënten krijg ik namelijk een allergische reactie of merk ik dat mijn huid geïrriteerd raakt. En ik ben niet de enige, dit komt best veel voor! Koop je dus een nieuwe bodylotion, dagcrème of shampoo, let daar dan zeker op. Aan de andere kant zijn er ook veel ‘synthetische’ ingrediënten waar mensen allergisch voor zijn. Parabenen bijvoorbeeld, of ammoniak in haarverf. Dan zou je best natuurlijke alternatieven kunnen gebruiken, zoals Herbatint.

Ook op natuurlijke producten kun je reageren

In principe kun je voor alle natuurlijke ingrediënten allergisch zijn, net zoals dat bij synthetische ingrediënten het geval is. Ben je net zoals ik allergisch voor walnoten? Dan is de kans groot dat je als je een product met dit natuurlijke bestanddeel gebruikt ook een allergische reactie krijgt. Best logisch toch?

Toch zijn er een aantal ingrediënten die je extra in de gaten moet houden omdat hiervan bewezen is dat ze vaak huidirritaties veroorzaken. Denk dan aan: amandel, bergamot, citrus (of een afgeleide daarvan), lavendel, munt, eucalyptus en ylang ylang. Misschien gebruik je wel producten met deze ingrediënten maar heb je nergens last van. Wist je dat zelfs dan de kans groot is dat deze ingrediënten toch huidirritatie veroorzaken? Dit merk je (op korte termijn) namelijk niet altijd!

Gebruik natuurlijke beautyproduducten? En waarom?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 23 juni 2021 / 06:25

    Ik ervaar zelf ook dat heel veel mensen denken dat natuurlijke producten beter en / of veiliger zijn, maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik kies niet perse voor natuurlijke producten.