Ontdek welk huidtype je hebt

Ontdek welk huidtype je hebt

Tijdens mijn werk in de huidstudio kom ik het vaak tegen: mensen die geen idee hebben hoe ze in hun vel zitten. Best gek eigenlijk, als je bedenkt dat de huid ons grootste orgaan is en één van de belangrijkste van het menselijk lichaam! Stel jij jezelf wel eens de vraag; welk huidtype heb ik?

Een droge huid vs een vochtarme huid

De huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, regelt de algemene vochthuishouding in het lichaam, houdt de lichaamstemperatuur op peil en vervult belangrijke metabolische functies zoals het omzetten van zonlicht naar vitamine D. Alle reden dus om er met aandacht en zorg mee om te gaan en je af te vragen: Welk huidtype heb ik?

Een droge huid en een vochtarme huid worden vaak door elkaar gehaald…

.. tóch is dit niet helemaal hetzelfde. Het eenvoudigste verschil is dat een droge huid een tekort aan vet heeft en een vochtarme huid een tekort aan vocht. Als je een vette huid hebt, kun je geen droge huid hebben. Je kunt wel een vette én een vochtarme huid hebben.

Een vochtarme huid is geen huidtype maar een huidprobleem

De vochtarme huid voelt vaak ruw, minder soepel en trekkerig aan. Bovendien zijn er vaak droogtelijntjes en een glans zichtbaar. Je kunt ook last hebben van onzuiverheden aangezien deze vaak veroorzaakt worden door huidvetten zoals talg en deze bij een vochtarme huid dus wel aanwezig kunnen zijn. Vaak wordt dit probleem veroorzaakt door verkeerd gebruik van cosmetica. Berucht zijn te agressieve reinigers, irriterende producten en het gebruik van een scrub.

Vraag: Welk huidtype heb ik?

Antwoord: Welke verschillende huidtypes zijn er

Droge huid

Een droge huid herken je aan schilfertjes of ruwe plekjes, voelt vaak kwetsbaar en trekkerig. De poriën zijn heel fijn en puistjes zeldzaam. Wel vertoont de huid sneller fijne lijntjes en rimpels.

Vette huid

Een vette huid is goed te herkennen door te kijken naar de t-zone (kin, neus, voorhoofd). Als je een vette huid hebt glimt dit gebied vaak. Ook is een vette huid altijd dikker dan een niet-vette huid, omdat er meer talg op het huidoppervlak zit met als gevolg dat de huid eerder verhoornt. Maar ook grove poriën, duidelijk zichtbare mee-eters en puistjes zijn kenmerken van een vette huid.

Gecombineerde huid

Iemand met dit huidtype heeft vaak een droge huid op de wangen en een vette huid op de kin, neus en het voorhoofd. Er bestaan speciale verzorgingsproducten voor de gecombineerde huid. Dit kost misschien minder tijd, maar is ook veel minder effectief. De droge delen moet je namelijk verzorgen volgens de richtlijnen voor een droge huid en de t-zone volgens de routine voor een vette huid. Lijkt me logisch.

Normale huid

Bij dit huidtype zijn de poriën nauwelijks zichtbaar, de huid glimt niet en vertoont geen droge, schilferige plekken. De huid heeft een gezonde uitstraling zonder oneffenheden. Wil natuurlijk niet zeggen dat deze huid geen verzorging nodig heeft! Een goede huidverzorging is belangrijk om de goede conditie van de huid te behouden en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Geen enkele huid is hetzelfde

Iedere huid vraagt om een eigen, speciale verzorging en reageert anders op bepaalde handelingen. Voordat je met je huid aan de slag gaat, is het dus belangrijk om te weten welk type huid je hebt en wat haar conditie is.
Misschien gebruik je al jaren producten die helemaal niets (meer) bijzonders doen voor jouw huid of zelfs de boel verslechteren…zonde toch?

Naast dat je gevoelsmatig je huidtype kunt bepalen is het ontzettend belangrijk om je huidconditie ook daadwerkelijk te laten meten. Wanneer je namelijk een huid echt wilt verbeteren, zal deze in eerste instantie moeten worden geanalyseerd door een huidcoach. Ik meet altijd voor elke behandeling de huidconditie met de hannah skin analyzer; deze meet de parameters vocht, vet en pH-waarde.METEN = WETEN
en niet meer onnodig geld uitgeven aan smeersels waar je niet blij van wordt.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. 6 januari 2021 / 09:47

  Ik heb zelf een vochtarme huid en ik gebruik dus ook vooral producten die daarvoor ontwikkeld zijn, met vochtvasthoudende ingredienten zoals hyaluronzuur.

 2. 6 januari 2021 / 18:49

  Ik heb normaal huidtype, maar wel een gevoelige. Dus ik moet zeker opletten wat ik op mijn huid smeer.

 3. 7 januari 2021 / 22:28

  Wat een handige uitleg! Ik heb een hele makkelijke (normale) huid die in de winter wel wat extra vocht kan gebruiken.

 4. 8 januari 2021 / 06:48

  Dan ben je al heel goed bezig Christiana, want hyaluronzuur is het best vochtbindende ingrediënt!