Zijn parabenen nu echt zo schadelijk?

Zijn parabenen nu echt zo schadelijk?

Steeds vaker zie je in de schappen van de drogisterij producten zonder parabenen. Maar waarom? Zijn parabenen schadelijk? Ik vertel je er vandaag wat meer over.

Wat doen parabenen?

In het kort gezegd zijn het conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat onze producten langer bewaard kunnen worden en lekker lang meegaan. Ook zorgen parabenen ervoor dat je product zijn werking blijft behouden. Als onze beautyproducten geen conserveringsmiddelen zouden bevatten, zou een product al snel vol met schimmels en bacteriën zitten. Stel dat er zuurstof bij een product komt (wat automatisch gebeurd als je een potje opent) wordt je nieuwe potje dagcrème een broeiplaats voor schimmels en bacteriën. En stel je eens voor je dat dit op je lichaam smeert.

Ik heb wel eens gelezen dat meer dan 75% van de beautyproducten bij de drogisterij deze conserveringsmiddelen bevatten. Er zijn talloze soorten die je onmogelijk allemaal kunt onthouden. Maar je kunt onthouden dat alles dat eindigt op parabeen of paraben, parabenen zijn. Zoals: Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen en Butylparabeen.

Zijn parabenen schadelijk?

Je hoort in de media veel over de relatie tussen parabenen en (borst)kanker vanwege de licht oestrogene werking. Er is een hele hype geweest over het gebruik van parabenen in deodorant. Daarom is er veel onderzoek naar gedaan. Zo hebben onderzoekers (tumor) weefsel onderzocht, waar inderdaad parabenen werden aangetroffen. Echter werd hier geen oorzaak en gevolg relatie aangetoond. Je kunt niet zeggen dat parabenen kankerverwekkend zijn, maar ook niet dat ze dat niet zijn. Allergie is één van de grootste redenen dat mensen deze conserveringsmiddelen willen vermijden. Vooral mensen met een droge en gevoelige huid kunnen last krijgen van jeuk, rode vlekken en een schilferige huid.

Moet je parabenen vermijden?

Of je parabenen wil vermijden is natuurlijk aan jou. Er zijn geen harde bewijzen dat ze echt slecht voor je zijn maar er zijn ook geen bewijzen dat ze wel goed zijn. Er wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan. Ik neem liever het zekere voor het onzekere, vanwege de oestregene werking die voor mijn gevoel wel aangetoond is. Dit is overigens ook het advies dat de meeste deskundigen geven.

Toch moet je er rekening mee houden dat ook producten zonder parabenen niet altijd helemaal veilig zijn. Een product moet namelijk altijd enige tijd bewaard kunnen worden. Als producenten helemaal geen conserveringsmiddelen zouden gebruiken zou dit nog veel gevaarlijker zijn. Parabeenvrije producten bevatten weer andere conserveringsmiddelen, en daar word je ook niet altijd vrolijk van!

Foto shutterstock

Lastig he? Hoe denk jij hierover?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

  1. Sanae
    4 maart 2015 / 11:29

    Daar heb je een punt! Ik vermijd parabenen liever wel op mijn gezicht en haar. Ik heb een extreem gevoelige huid, dus ik durf dit soort dingen sowieso al wat minder goed aan.

  2. Fashion meets Beauty
    4 maart 2015 / 12:31

    De discussie rondom parabenen en borstkanker heb ik gevolgd maar volgens mij is het nooit echt bewezen want dan zouden deze ingrediënten wel verboden worden…