Schadelijke aluminium in deodorant | Hoe zit dat nou?

Schadelijke aluminium in deodorant

Is aluminium in deodorant slecht? Je hoort de wildste verhalen over dit onderwerp dus ik wilde er eens aandacht aan besteden. Want hoe zit het nu echt met schadelijke aluminium in deodorant?

Waarom zit er aluminium in deodorant?

Aluminium in deodorant zorgt er simpel gezegd voor dat je minder zweet. Een hoge concentratie kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet zweet op de plekken waar je het aanbrengt.

Hoe je weet of er aluminium in jouw product zit? Heel simpel; door de ingrediëntenlijst te bekijken. Naast dat aluminium onder diezelfde naam terug te vinden is, kan het ook aangegeven zijn als:

 • aluminiumchloride
 • aluminium chloorhydraat of
 • aluminium hydroxychloride.

Goed of slecht, zeg het maar

Over het gebruik van aluminium in deodorant is veel discussie. Er zijn wetenschappers die het gebruik van aluminium in deodorant in verband brengen met borstkanker en alzheimer. Volgens deze groep kunnen deze aluminiumzouten door de huid in het lichaam dringen en vergroten zo het risico op deze ziektes.

Andere wetenschappers spreken dit tegen. Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat bevestigd dat aluminiumzouten in deodorant onveilig zijn. Wel kunnen aluminiumzouten in hoge concentraties huid- en oogirritatie veroorzaken maar deze hoge concentraties zijn dan weer niet toegestaan in de EU.

Daarnaast zijn er mensen die menen dat het niet gezond is om niet te zweten. Je lichaam móet zweten, en wanneer je je oksels als het ware dichtspuit, kan het zweet je lichaam niet kan verlaten. Persoonlijk denk ik daar iets anders over. Je zweet toch over je hele lichaam? Niet alleen uit je oksels. En aangezien je oksels één van de meest broeierige plek is op je lichaam (bacteriën) spuiten we er deodorant op.

En nu | Kun je aluminium in je deodorant beter vermijden?

Natuurlijk is het antwoord op die vraag heel persoonlijk. Zelf laat ik me niet zo snel bang maken en zijn er maar weinig ingrediënten die ik echt heel bewust vermijd. Maar als het om dit onderwerp gaat weet ik het niet zo goed. Ik hou niet van bangmakerij en vind dat iets wetenschappelijk onderbouwd moet zijn. Dat is hier niet het geval. Maar het tegendeel ook niet. En iets met rook en vuur? Ik gebruik daarom zoveel mogelijk deodorant zonder dit ingrediënt.

Mijn favoriete deo zonder schadelijke aluminiumzouten is Salt of the earth, ik gebruik dit merk al jaren. Je koopt het gewoon bij de drogisterij of online via Bol.com. Als je via deze link bestelt krijg ik hiervan een percentage. Jou kost dat niets extra’s.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Comments

 1. 23 september 2019 / 18:38

  Ik speel het ook op safe en gebruik Salt of the Earth al een tijdje. Werkt goed voor mij, is wel wat duurder maar dat heb ik ervoor over. Ik doe ook veel langer met deze deo dan met een normale spuit deo. Ik heb sinds kort de nieuwe variant Pure Balance met cederhout en bergamot in huis, heel benieuwd naar. Kijken of ik ’em net zo lekker vind als de deo met komkommer en meloen uit de Pure Aura lijn.

 2. ByChristiana
  24 september 2019 / 08:00

  Mooi artikel, ik heb me hier een tijd geleden ook uitgebreid in verdiept. Ik deel wel een beetje de mening over rook en vuur. Ik bedoel; er wordt hier toch zeker niet voor niets zoveel onderzoek naar gedaan?

 3. 25 september 2019 / 11:37

  Die discussie over ingrediënten vind ik erg lastig. Niet alleen bij deodorant, maar ook bij andere beautyproducten. Op den duur heb ik het gevoel dat niks meer goed is, maar op safe spelen is natuurlijk nooit verkeerd.