Deze zonnefilters gebruik ik liever niet

Zonnebrandcrème filters

In de lente- en zomermaanden is een goede zonnebrandcrème een musthave in je beautyritueel. Natuurlijk is een SPF het hele jaar door belangrijk maar nu nóg meer. En zoals je weet ben ik altijd op zoek naar de beste producten hiervoor, het liefst met mooie zonnefilters die je optimaal beschermen.

Zonnebrandcrème filters | over goede en slechte Uv-filters

Er is veel discussie over verschillende soorten zonnebrandcrème filters die er op de markt zijn, dé reden voor mij om deze blogpost te schrijven. Een kleine disclaimer vooraf; ik ben geen chemicus of DNA expert maar heb me door de jaren veel verdiept in ingrediënten van zonnebrandcrèmes. Op basis daarvan heb ik voor mezelf een lijst van Uv-filters gemaakt die ik liever vermijd, en die info deel ik graag met jou.

Dat wil trouwens niet zeggen dat dit perse goede zonnefilters zijn, en alle andere slecht. Een aantal filters hebben niet mijn voorkeur, vanwege verhalen over hormoon verstorende effecten of hun effect op het milieu en het zeeleven. Maar onthoud: niet smeren is altijd slechter! Voor een compleet overzicht van schadelijke zonnefilters wil ik je graag verwijzen naar de website van Jetske Ultee. Daar vind je een handig overzicht.

Verschillende zonnefilters: Welke soorten SPF zijn er?

Kort gezegd bestaan er 2 soorten zonnefilters waar ik eerder al over schreef. Je leest er alles over in mijn blogpost over: wat zijn de verschillen tussen natuurlijke en chemische zonnefilters. Het grootste verschil tussen die twee is dat chemische filters ingrediënten bevatten die worden opgenomen IN je huid en daar de Uv-straling absorberen. Minerale of natuurlijke zonnefilters leggen daarentegen een laagje OP je huid dat het zonlicht weerkaatst. Ik hoor om me heen regelmatig mensen zeggen dat chemische filters per definitie slecht zijn en natuurlijke per definitie goed. Dat is zeker niet zo!

Slechte zonnefilters die ik liever vermijd

 • Oxybenzon,  homosalate en octocryle zijn chemische filters die bij mij bovenaan het lijstje van slechte zonnefilters staan. Van deze filters is bewezen dat ze in het lichaam terecht komen, dat het zich in je lichaam gedraagt als oestrogeen en dat veel mensen er allergisch voor zijn.
 • Sulisobenzone is een filter die er een beetje op lijkt en vermijd ik daarom ook liever.
 • Over de zonnefilters octisalate en octinoxate is ook veel discussie. Omdat ook deze filters (in mindere mate) je lichaam kunnen binnendringen, de hormoonbalans verstoren en een grote kans geven op allergische reacties.
 • Dan zijn er de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. Daar is opzich niets mis mee, maar bewezen is dat je ze beter niet kunt inademen. Deze ingrediënten worden vaak gebruikt bij sprays, vooral in nano vorm. Ik koop zelf daarom altijd een zonnebrandcrème in plaats van een spray. In het kader van Better Safe than sorry….

De fijnste zonnebrandcrème kopen?

De afgelopen weken heb ik (zoals elk jaar) voor je gezocht naar fijne zonnebrandcrèmes zonder die slechte zonnefilters, een flinke klus! Homosalate zat bijvoorbeeld in 75% van alle producten van alle producten die ik doorgespit heb, in de winkel en online. Niet voor niets, het is namelijk ook een hele stabiele filter die je huid goed beschermt.

Ben je benieuwd welke zonnebrandcrèmes dit jaar wél door mijn selectie komen? Welke ik zelf gebruik? Dan kun je mijn blogpost over producten voor je gezicht met minerale SPF of minerale SPF voor je lijf. En wil je meer weten over welke ingrediënten je moet vermijden? Lees dan bijvoorbeeld deze blogpost over Irriterende ingrediënten in zonnebrandcrème.

Dit is een bijgewerkte blogpost die eerder verschenen is.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. 24 april 2019 / 08:15

  Heel interessant! Ik moet nog een zonnebrand kopen dus ik ben benieuwd welke je aanraadt!

 2. 24 april 2019 / 08:34

  Oh super fijn ik kijk er naar uit, ben heel benieuwd.
  Stiekem hoop ik dat jouw holy grail de parfum vrije variant zonnecreme van Action is hahaha want die sla ik zelf meestal in elke zomer

 3. 24 april 2019 / 18:15

  Ik ben zelf wel bewust van wat ik smeer, soms moet je iets promoten, wanne…
  Maar op mijn nummer 1 staat eigenlijk toch wel Dr. Leenaarts. Zij ontwikkelde hele goede suncare.

 4. ByChristiana
  25 april 2019 / 10:38

  Ik ben het helemaal met je eens; beter smeren met een product waar dan wellicht schadelijke stoffen in zitten, dan helemaal niet smeren. Want niet smeren is volgens mij nog veel schadelijker!

 5. 25 april 2019 / 20:25

  Ik had me eerder nog niet verdiept in de ingrediënten in zonnebrand producten. Geen idee waarom niet! De gezichtsspray die ik wil kopen bevat wel octocrylene en homosalate maar gelukkig niet de stoffen die je beter niet kunt inademen. Mijn all-time-favorite zonnebrand creme voor het gezicht is er een van Rituals, de Karma sun protection face cream. Deze bevat alleen de stof octocrylene van jouw lijstje, heb ik net ff snel gecheckt . Ik ben wel erg benieuwd welke zonnebrand producten jij gebruikt en straks meeneemt op vakantie naar de USA.

 6. 14 april 2020 / 07:35

  Ik vind het wel interessant om te lezen. Vooral omdat ik er zelf dus niet zoveel van weet. Dus vind je artikelen hierover super handig 🙂