Hoe zit het met schadelijke zonnefilters in je zonnebrandcrème?

Hoe zit het met schadelijke zonnefilters in je zonnebrandcrème?

Met het fantastische weer van de afgelopen dagen, is een goede zonnebrandcrème het allerbelangrijkste product in mijn tas. Natuurlijk is zonbescherming het hele jaar door belangrijk maar nu nét een tikje meer.

Welke UV filters zijn goed of slecht?

Er is best veel discussie over de verschillende soorten zonnefilters die er op de markt zijn, en dat was voor mij de reden om deze blogpost te schrijven. Ik ben geen chemicus maar wil wel graag de kennis die ik door de jaren heen over dit onderwerp heb opgedaan met je delen. Mijn huid beschermen tegen de zon vind ik enorm belangrijk. Zo let ik erop dat ik niet verbrand, zoek op tijd de schaduw op en verdiep me in de ingrediënten van mijn zonnebrandcrème.

Welke soorten zonnefilters bestaan er?

Kort gezegd bestaan er 2 soorten zonnefilters: chemische en minerale zonnefilters. Het grootste verschil is dat chemische filters ingrediënten bevatten die worden opgenomen IN je huid en daar de UV-straling absorberen. Minerale zonnefilters leggen daarentegen een laagje OP je huid dat het zonlicht weerkaatst.

De laatste jaren zijn minerale filters enorm populair. Het nadeel aan deze filters is dat ze vaak een witte waas achterlaten. En tsja, dat willen we dan weer niet. Daarom bevatten veel minerale filters nanodeeltjes, die ook weer in twijfel getrokken worden. Overigens betekent dat niet dat chemische filters per definitie schadelijk zijn en minerale filters niet. Dat is namelijk niet zo.
schadelijke zonnefilters

Welke zonnefilters zijn slecht?

Oxybenzone is de filter die bij mij op 1 staat in mijn lijstje van schadelijke zonnefilters. Hiervan is bekend dat het in het lichaam terecht komt, dat het zich in je lichaam gedraagt als oestrogeen en dat onwijs veel mensen er allergisch voor zijn. Sulisobenzone is een filter die er een beetje op lijkt, en vermijd ik daarom ook.

Over de zonnefilters octisalate(octyl methoxycinnamate), octinoxate, octocrylene en homosalate is ook veel discussie. Omdat ook deze filters (welliswaar in mindere mate) je lichaam kunnen binnendringen, de hormoonbalans verstoren en een grote kans geven op allergische reacties. Dan heb je ook nog de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide waarvan bewezen is dat je ze beter niet kunt inademen. Deze ingrediënten worden vaak gebruikt bij sprays. Ik koop zelf daarom altijd een zonnebrandcrème in plaats van een spray.

Voor een compleet overzicht van schadelijke zonnefilters wil ik je graag verwijzen naar deze blog van Jetske Ultee. Daar vind je een handige lijst die je kunt gebruiken als je een nieuwe zonnebrandcrème zoekt.

Zo denk ik over schadelijke zonnefilters

Ik probeer te voorkomen dat ik verbrand maar niemand kan 100% voorkomen dat het een keertje misgaat. De producten die ik gebruik om mijn huid te beschermen check ik altijd op de ingrediënten, maar ik gebruik ook zonnebrandcrème met filters waarover discussie is.

Zo zit homosalate bijvoorbeeld in meer dan 75% van de producten die ik hier in huis heb staan. En dat zijn momenteel toch echt een stuk of 20(!) verpakkingen van diverse merken. Ik ben van mening dat het altijd nog beter is om deze te smeren, dan helemaal niet, en je huid te laten verbranden.

Wist je dat het slim is om de ingrediëntenlijst van je favo zonnebrandcrème ook te checken op een aantal andere ingrediënten? Daar vertel ik je overmorgen meer over om daarna een aantal populaire merken uitgebreid te kunnen reviewen. De komende week is het dus een zonnige week op BeautyOpinie.nl! En ben je op zoek naar een betaalbare én fijne zonnebrandcrème zonder schadelijke ingrediënten? Ik heb mijn holy grail inmiddels gevonden!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 24 april 2019 / 08:15

  Heel interessant! Ik moet nog een zonnebrand kopen dus ik ben benieuwd welke je aanraadt!

 2. 24 april 2019 / 08:34

  Oh super fijn ik kijk er naar uit, ben heel benieuwd.
  Stiekem hoop ik dat jouw holy grail de parfum vrije variant zonnecreme van Action is hahaha want die sla ik zelf meestal in elke zomer

 3. 24 april 2019 / 18:15

  Ik ben zelf wel bewust van wat ik smeer, soms moet je iets promoten, wanne…
  Maar op mijn nummer 1 staat eigenlijk toch wel Dr. Leenaarts. Zij ontwikkelde hele goede suncare.

 4. ByChristiana
  25 april 2019 / 10:38

  Ik ben het helemaal met je eens; beter smeren met een product waar dan wellicht schadelijke stoffen in zitten, dan helemaal niet smeren. Want niet smeren is volgens mij nog veel schadelijker!

 5. 25 april 2019 / 20:25

  Ik had me eerder nog niet verdiept in de ingrediënten in zonnebrand producten. Geen idee waarom niet! De gezichtsspray die ik wil kopen bevat wel octocrylene en homosalate maar gelukkig niet de stoffen die je beter niet kunt inademen. Mijn all-time-favorite zonnebrand creme voor het gezicht is er een van Rituals, de Karma sun protection face cream. Deze bevat alleen de stof octocrylene van jouw lijstje, heb ik net ff snel gecheckt . Ik ben wel erg benieuwd welke zonnebrand producten jij gebruikt en straks meeneemt op vakantie naar de USA.