Deze zonnefilters gebruik ik liever niet

schadelijke zonnefilters

Met het fantastische weer van de afgelopen dagen is een goede zonnebrandcrème een musthave. Natuurlijk is zonbescherming het hele jaar door belangrijk maar nu nét een tikje extra. En zoals je weet ben ik altijd op zoek naar de beste producten hiervoor, het liefst met mooie zonnefilters die je optimaal beschermen.

Meer over goede en slechte Uv-filters

Er is veel discussie over verschillende soorten zonnefilters die er op de markt zijn, dé reden voor mij om deze blogpost te schrijven. Ik ben geen chemicus of expert maar heb me door de jaren heen wel in deze ingrediënten verdiept en op basis van verschillende verhalen zijn er een aantal Uv-filters die ik liever vermijd.

Dat wil niet zeggen dat ik geen andere gebruik. Een aantal filters hebben mijn voorkeur maar niet smeren is altijd slechter! Voor een compleet overzicht van schadelijke zonnefilters wil ik je graag verwijzen naar de website van Jetske Ultee. Daar vind je een handig overzicht!

Welke soorten Uv-filters zijn er?

Mocht je mijn blogpost van gister hebben gemist; kort gezegd bestaan er 2 soorten zonnefilters: natuurlijke en chemische. Het grootste verschil is dat chemische filters ingrediënten bevatten die worden opgenomen IN je huid en daar de Uv-straling absorberen. Minerale of natuurlijke zonnefilters leggen daarentegen een laagje OP je huid dat het zonlicht weerkaatst.

Slechte zonnefilters die ik liever vermijd

 • Oxybenzon en homosalate zijn chemische filters die bij mij bovenaan het lijstje van te vermijden zonnefilters staan. Van deze filters is bekend dat ze in het lichaam terecht komen, dat het zich in je lichaam gedraagt als oestrogeen en dat onwijs veel mensen er allergisch voor zijn.
 • Sulisobenzone is een filter die er een beetje op lijkt en vermijd ik daarom ook liever.
 • Over de zonnefilters octisalate, octinoxate en octocryle is ook veel discussie. Omdat ook deze filters (in mindere mate) je lichaam kunnen binnendringen, de hormoonbalans verstoren en een grote kans geven op allergische reacties.
 • Dan zijn er de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. Daar is niets mis mee, maar bewezen is dat je ze beter niet kunt inademen. Deze ingrediënten worden vaak gebruikt bij sprays, vooral in nano vorm. Ik koop zelf daarom altijd een zonnebrandcrème in plaats van een spray.

Geen gemakkelijke zoektocht

De afgelopen weken heb ik voor je gezocht naar fijne zonnebrandcrèmes zonder die slechte Uv-filters, een flinke klus! Homosalate zat bijvoorbeeld in 75% van alle producten. Niet voor niets, het is namelijk ook een hele stabiele filter die je huid goed beschermt.

Wist je trouwens dat het slim is om de ingrediëntenlijst van je favo zonnebrandcrème ook te checken op een aantal andere ingrediënten? Daar vertel ik je morgen meer over om daarna een aantal van mijn favoriete merken uitgebreid te kunnen reviewen. De komende week is het hier dus een zonnige week!

Dit is een bijgewerkte blogpost die eerder verschenen is

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Comments

 1. 24 april 2019 / 08:15

  Heel interessant! Ik moet nog een zonnebrand kopen dus ik ben benieuwd welke je aanraadt!

 2. 24 april 2019 / 08:34

  Oh super fijn ik kijk er naar uit, ben heel benieuwd.
  Stiekem hoop ik dat jouw holy grail de parfum vrije variant zonnecreme van Action is hahaha want die sla ik zelf meestal in elke zomer

 3. 24 april 2019 / 18:15

  Ik ben zelf wel bewust van wat ik smeer, soms moet je iets promoten, wanne…
  Maar op mijn nummer 1 staat eigenlijk toch wel Dr. Leenaarts. Zij ontwikkelde hele goede suncare.

 4. ByChristiana
  25 april 2019 / 10:38

  Ik ben het helemaal met je eens; beter smeren met een product waar dan wellicht schadelijke stoffen in zitten, dan helemaal niet smeren. Want niet smeren is volgens mij nog veel schadelijker!

 5. 25 april 2019 / 20:25

  Ik had me eerder nog niet verdiept in de ingrediënten in zonnebrand producten. Geen idee waarom niet! De gezichtsspray die ik wil kopen bevat wel octocrylene en homosalate maar gelukkig niet de stoffen die je beter niet kunt inademen. Mijn all-time-favorite zonnebrand creme voor het gezicht is er een van Rituals, de Karma sun protection face cream. Deze bevat alleen de stof octocrylene van jouw lijstje, heb ik net ff snel gecheckt . Ik ben wel erg benieuwd welke zonnebrand producten jij gebruikt en straks meeneemt op vakantie naar de USA.

 6. 14 april 2020 / 07:35

  Ik vind het wel interessant om te lezen. Vooral omdat ik er zelf dus niet zoveel van weet. Dus vind je artikelen hierover super handig 🙂