Alles over scrubben, je huid en het milieu

Alles over scrubben, je huid en het milieu

Wist je dat jouw keuze voor een scrub ook invloed kan hebben op het milieu? Er zijn zoveel soorten scrubs te koop dat ik je daar vandaag wat meer over vertel en mijn favoriete producten van dit moment laat zien.

Welke scrub is geschikt voor mij?

Wat voor product vind jij fijn? Ik kijk altijd eerst naar de textuur, er zijn namelijk zó veel soorten! Scrubs op suiker en olie basis,  sheaboter (favoriet!), koffie, zout of scrub crèmes. Bedenk trouwens ook of je een scrub koopt voor je lichaam óf gezicht. Een bodyscrub kun je namelijk beter niet in je gezicht gebruiken. De scrub deeltjes zijn vaak een stuk grover en de huid in je gezicht is daar te gevoelig voor.

Zijn scrubs slecht voor het milieu?

In veel scrubs zitten plastic deeltjes die microbeads genoemd worden. Deze plastic deeltjes hebben een schurende werking waarmee je dode huidcellen verwijdert. Waarom je hier op moet letten als je een scrub koopt? Deze plastic deeltjes spoel je door het doucheputje en komen uiteindelijk in het milieu terecht. Microbeads kun je terugvinden op de INCI ingredientenlijst. Zie je de namen Polyethyleen, Polypropyleen, Polyethyleen terephtalaat of nylon staan? Dan heb je te maken met een product dat plastic bevat. Wil je meer weten over microbeads en waarom deze zo schadelijk zijn voor het milieu? Vorige jaar schreef ik een uitgebreide blogpost over microbeads.

Alternatieven voor plastic in scrubs

Scrubs hoeven helemaal niet van plastic gemaakt te zijn trouwens, er zijn mega veel goede alternatieven! Zoals bijvoorbeeld gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of het maalsel van de schil van noten. Mijn favoriete scrub van dit moment ontving ik als gift van NewPharma, de Nuxe bodyscrub die 100% plantaardige peelingwerkstoffen als sinaasappelextracten, lychee en noten bevat. Ik vind hem héérlijk, net zoals de bodyscrub van Darphin. Deze bevat abrikoospitkorreltjes, heeft daardoor een hele fruitige geur en een creme structuur. Fijn!

Wil je helemaal geen korreltjes? Kies dan eens voor een peeling! Er bestaan namelijk ook chemisch exfoliërende producten. Die bevatten geen harde deeltjes maar fruitzuren waardoor je dode huidcellen verwijdert. Ook zulke producten gebruik ik regelmatig.
Hoe kies je een scrub

Ben jij een scrub fan? En heb je een favoriet product?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer.

Share:

11 Reacties

 1. 14 september 2017 / 04:55

  Ik ga het liefst voor suiker scrubs. Probeer er wel op te letten.

  De Nuxe lijkt mij heerlijk. Erg benieuwd naar je mening hierover.

 2. 14 september 2017 / 06:37

  Ja, ik hou van scrubs! Lekkere grove korrels zout onder de douche of kleine voor mijn gezicht. Toevallig heb ik die van Darphin ook 🙂

 3. 14 september 2017 / 06:55

  De scrub van Nuxe is ook een favoriet van mij! Jammer dat er in zo veel scrubs plastiek zit!

 4. 14 september 2017 / 07:03

  Ik ben ook dol op scrubs, voornamelijk met grove korrels zout. Die van Rituals vind ik altijd top!

 5. 14 september 2017 / 09:57

  Ik scrub zo af en toe mijn lichaam, het gezicht doe ik altijd met een heel zachte peeling op poeder-basis. Ik ben benieuwd naar de scrub van Darphin die je laat zien, ik heb de bodylotion met die geur, en die vind ik echt geweldig.

 6. 14 september 2017 / 10:32

  Oh wauw, ik wist helemaal niet dat er plastic deeltjes in scrub konden zitten. Bedankt voor het bijbrengen van deze info, ga er sowieso op letten!

 7. 14 september 2017 / 11:38

  Ik vind het best erg dat er nog steeds zoveel plastic in producten wordt verwerkt. Ik vind zelf de scrubs van Collistar geweldig, maar helaas hangt daar nogal een prijskaartje aan 🙁

 8. 14 september 2017 / 12:42

  Scrubs zonder plastic inderdaad! Want er is al zoveel plastic in de wereld. Nuxe vind ik een fijn merk, vooral de geur. Ik heb momenteel een scrub van Treaclemoon.

 9. 14 september 2017 / 16:42

  Ik scrub in de zomer vaker, maar met dit prutweer was het minder nodig. Ik kijk ook altijd of er geen nare stofjes inzitten. Ik scrub nu met een zelfgemaakte. Online wat opgezocht, werkt echt fijn.

  • Natascha
   Auteur
   16 september 2017 / 07:51

   Ja dat is ook super makkelijk! Wat olie, wat suiker en je bent al een heel eind 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *