Zijn siliconen goed of slecht?

zijn siliconen slecht

Als er één ingrediënt is dat vraagtekens oproept dan zijn het siliconen. Ik krijg er regelmatig vragen over en wil je er daarom vandaag meer over vertellen. Want zijn siliconen nou goed of slecht? Moet je ze vermijden of niet? En waarom zitten ze eigenlijk in onze beautyproducten?

Siliconen in beautyproducten

Skincare

Als je graag ingrediëntenlijsten uitpluist zal je opvallen dat ze zijn toegevoegd aan enorm veel beautyproducten. Vooral in huidverzorging zie je ze veel. Siliconen leggen een laagje over je huid waardoor je huid water vast houdt en dus beter gehydrateerd raakt. Ze maken je huid zachter, egaler en worden daarom ook vaak aan primers toegevoegd.

Verder hebben siliconen geen specifieke werking, ze doen niet ‘ echt’ wat voor je huid. Krijg je puistjes van siliconen omdat ze je huid afsluiten? Nee hoor, niet per definitie. Voor sommige mensen zijn siliconen juist werkzaam. Het ligt er maar net aan wat voor huidtype of huidprobleem je hebt.

Haarverzorging

Ook aan haarverzorging worden regelmatig siliconen toegevoegd. Absoluut niet CG proof maar toch zijn ze niet per definitie verkeerd. Ze maken je haar op korte termijn glanzend, minder pluizend en beter doorkambaar. Heb jij dun of futloos haar? Dan kan ik me voorstellen dat je liever geen siliconen in je haarverzorgingsproducten ziet omdat het je haar dan slap of vet kan maken.

En hoe herken je ze dan?

Siliconen kun je herkennen door de INCI ingrediëntenlijst er op na te slaan. De meeste ingrediënten die eindigen op -cone zijn siliconen. Dat is de makkelijkste regel om te houden want er zijn zó veel verschillende soorten dat je die als leek nooit kunt onthouden. 

hoe herken je siliconen

Dus zijn siliconen slecht voor je?

Laat ik allereerst zeggen dat siliconen niet per definitie slecht zijn, ze zijn niet schadelijk voor je. Waarom er dan zoveel ophef over is? Ik hoor vaak dat mensen siliconen vermijden omdat ze bang zijn dat hun huid verstopt raakt. Ze leggen als het ware een laagje over je huid of haar heen en dat afsluitende effect willen ze vermijden. Daarnaast zou het chemisch en slecht voor het milieu zijn. Dat laatste geloof ik zeker, denk maar aan plastic soup. Maar of het laagje over je huid slecht is?

Dit vind ik ervan…

Iedereen lijkt wel een mening te hebben als het gaat om het wel of niet vermijden van siliconen. Als je het mij vraagt is er niets mis mee om producten te gebruiken die dit ingrediënt bevatten. Kijk gewoon wat voor jou werkt en probeer wat uit. Er zijn maar weinig mensen die écht niet tegen siliconen in huidverzorging kunnen. Het is dus een beetje een kwestie van trial & error. In mijn dagcrèmes ben ik er bijvoorbeeld voorzichtig mee maar vermijden doe ik het zeker niet.

Let jij op de ingrediëntenlijst en kijk je of jouw producten siliconen bevatten?

Dit artikel verscheen eerder op Beautyopinie.nl en is nu geupdate.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 1. 15 augustus 2017 / 04:08

  Ik let eigenlijk nooit echt op de ingrediënten lijst . Misschien heel slecht.

 2. Willemse
  15 augustus 2017 / 04:21

  Net als “Vaseline” daar is ook zoveel ophef over om dezelfde reden als waarom sileconen geweerd worden, terwijl het een soort geliijke functie heeft. Het werkt bij mij juist prima, behalve op m’n haar, mijn krullen zakken teveel in van dit soort producten, maar slecht zijn ze zeker niet.

 3. 15 augustus 2017 / 08:16

  Ik let er heel erg op. In primer merk ik dit verschil namelijk wel echt: als ik begin met een primer of foundation waarvan de samenstelling qua siliconen op een bepaalde manier in elkaar steekt krijgt ik ineens puistjes die ik normaal nooit heb.

  In haarverzorging vind ik het een ander verhaal. Strijk die boel maar lekker glad zou ik zeggen 😉 Hoewel ik het dan weer belangrijk vind dat er een goede mix tussen echte olie en siliconen is.

 4. 15 augustus 2017 / 09:47

  Ik had een primer van Etos gekregen en na gebruik ervan had ik gelijk puistjes. Ik zag dat er allemaal -cone dingen in zaten dus die heb ervan beschuldigd. Ik vermijd het vaak dus in gezichtsverzorging. Ik let er ook wel op of de -cones hoog staan op de ingrediënten lijst. Voor mijn haar is het denk ik ook niet goed. Ik heb stijl haar (dat al glanst van zichzelf). Met producten erin die vettig zijn, krijg ik alleen maar een vetkop. Ik gebruik weer dingen die ’t iets droger maken, zodat ik er volume in krijg.

  • 15 augustus 2017 / 09:48

   Stugger is een beter woord dan droger trouwens. Maar had al net op reactie plaatsen geklikt.

 5. 15 augustus 2017 / 10:13

  Ik heb er op zich geen probleem mee maar vind vaak het gevoel op mijn huid niet fijn, te gladjes dus ik heb het liever niet maar ga het niet uit de weg als het er toevallig in zit.

 6. 15 augustus 2017 / 16:56

  Ik ga niet gillend door het huis rennen… maar vermijd het zoveel mogelijk. Ik ben nu bezig om mijn haar minder te wassen. En het lukt goed. Ik spoel ze even uit na de sport en meer niet. Mijn haar voelt niet meer zo slap.

 7. 16 augustus 2017 / 09:38

  Ik heb er geen problemen mee. Haar wordt er inderdaad zachter van en bijvoorbeeld touch of silk van hannah is eigenlijk een en al siliconen. Het legt zo een zacht, fluwelen laagje op de huid. En in de primer van Garnier (en die van Wibra) zitten volgens mij heel veel siliconen, die blurren de huid en vullen de poriën op waardoor je een glad canvas krijgt om daarna je foundation egaal erop te krijgen. Ik heb nooit last van pukkeltjes eigenlijk, ook niet na het gebruiken van een product met siliconen.

  • Natascha
   Auteur
   16 augustus 2017 / 16:05

   Dat klopt helemaal Babs! De touch of Silk van Hannah vond ik ook super fijn en is inderdaad een mix van allerlei siliconen.

 8. 16 augustus 2017 / 10:40

  Goed artikel. Ik gebruik het ook gewoon en ben er eigenlijk niet zo bang voor 🙂

 9. 21 augustus 2017 / 10:33

  Wat een fijn en duidelijk artikel. Ik kan dit soort artikelen echt heel erg waarderen en je legt het zo fijn en duidelijk uit! Super fijn! Ik heb zelf heel dun en fijn haar dus ik vermijd siliconen in haarverzorging. Mijn haar wordt er gewoon zo vet van! In makeup en skincare vind ik het niet heel storend.

 10. bychristiana
  26 augustus 2017 / 16:25

  Ik let er absoluut op. Ik gebruik nu sinds een paar maanden siliconenvrije haarverzorging en ik merk zeker verschil. Mijn haar leek heel erg ‘op’ te zijn. Nu ziet het er gezonder uit en bovendien is het minder snel vet en zwaar. In gezichtsverzorging hoef ik het niet persé te vermijden., mijn huid heeft er eigenlijk geen ‘last’ van.

 11. 10 maart 2021 / 07:10

  Ik heb geen problemen met siliconen in skincare. Mijn huid reageert er ook niet slecht op. Ik heb een hele tijd haarverzorging zonder siliconen gebruikt omdat ik merkte dat mijn haar vrij snel vet werd van producten met siliconen. Toch was ik daar ook niet altijd heel enthousiast over en nu zoek ik haarverzorging niet perse meer uit op de afwezigheid van siliconen.

 12. 10 maart 2021 / 08:13

  Handig om te weten, ik let er eigenlijk nooit op en is wel fijn om te weten dat ze niet echt schadelijk zijn voor huid en haar want is soms moeilijk om nu te volgen wat er nu wel en wat niet oké is om te gebruiken!

 13. 15 maart 2021 / 15:52

  Ik ben eigenlijk door jouw artikelen meer op ingrediënten gaan letten (en heb nu een lichte verslaving met het uitpluizen van ingrediëntenlijsten… bedankt 😉 ) en toch pak ik nu minder siliconen. Sinds dat ik daarop let, heb ik toch het idee dat ik minder onzuiverheden op mijn neus heb. Of het is toeval… Dat weet je nooit.