Hoe zat dat ook alweer met siliconen; moet je die vermijden of niet?

Siliconen

Als er één ingrediënt is dat veel vraagtekens oproept dan zijn het wel siliconen. Ik krijg er regelmatig vragen over en wil je er daarom vandaag meer over vertellen.

Siliconen in cosmetica

Toen ik begon met bloggen was het één van mijn eerste blogposts: een beautydossier over siliconen in huidverzorging. Een paar maanden later was ik ineens ontevreden over de blogpost en haalde ik ‘m offline. Best een beetje dom haha want ik heb het vaak over dit bestanddeel als ik ingrediëntenlijsten uitpluis en kan jullie nu nooit meer verwijzen naar meer informatie. Daarnaast krijg ik ook regelmatig de vraag of siliconen in je huidverzorgingsproducten slecht zijn. Tijd dus om er deze blogpost aan te wijden!

Zijn siliconen slecht voor je?

Laat ik allereerst zeggen dat siliconen niet per definitie slecht zijn, ze zijn niet schadelijk voor je. Waarom er dan zoveel ophef over is? Ik hoor vaak dat mensen siliconen vermijden omdat ze bang zijn dat hun huid verstopt raakt. Ze leggen als het ware een laagje over je huid of haar heen en dat afsluitende effect willen ze vermijden. Daarnaast zou het chemisch en slecht voor het milieu zijn. Dat het slecht voor het milieu is geloof ik zeker, gezien de plastic soup. Maar of het laagje over je huid slecht is? Ik heb daar nog nooit overtuigend bewijs van gezien.

Siliconen kun je herkennen door de INCI ingrediëntenlijst er op na te slaan. De meeste ingrediënten die eindigen op -cone zijn siliconen. Dat is de makkelijkste regel om te houden want het zijn er zó veel, die allemaal opnoemen zou deze blogpost eindeloos maken. Los van het feit dat ik ze niet allemaal ken hihi.
Zijn siliconen slecht voor je

Siliconen in dagcrèmes

Waarom er dan zoveel siliconen in onze crèmes zitten? Het laagje over je huid zorgt ervoor dat je huid water vast houdt en dus beter gehydrateerd is. Het maakt je huid zachter, egaler en wordt daarom ook veel in primers gebruikt. Ze hebben verder geen specifieke werking, ze doen niet ‘ echt’ wat voor je huid. Krijg je puistjes van siliconen omdat ze je huid afsluiten? Nee hoor, niet per definitie. Voor sommige mensen kunnen siliconen juist wonderen doen voor hun huid. Het ligt er maar net aan wat voor huidtype je hebt.

Siliconen in haarverzorging

Ik geloof dat er nauwelijks haarverzorgingsproducten in mijn badkamer staan zonder siliconen. Ik heb namelijk droog, dik haar dat er enorm blij van word! Het laagje om mijn haar beschermt het tegen slijtage en verdere uitdroging, maakt het glanzend, minder pluizend en zorgt ervoor dat het beter doorkambaar is. Heb jij dun of futloos haar? Dan kan ik me voorstellen dat je liever geen siliconen in je haarverzorgingsproducten ziet omdat het je haar dan slap of vet kan maken.

BeautyOpinie

Iedereen lijkt wel een mening te hebben als het gaat om het wel of niet vermijden van siliconen. Als je het mij vraagt is er niets mis mee om producten te gebruiken die dit ingrediënt bevatten. Vooral als het om haarverzorging gaat kan ik zelfs niet zonder! Mijn haar wordt er zachter en mooier van. Verder moet je denk ik gewoon kijken wat voor jou werkt. Er zijn maar weinig mensen die écht niet tegen siliconen in huidverzorging kunnen. Het is dus een beetje een kwestie van proberen. In mijn dagcrèmes ben ik er bijvoorbeeld iets voorzichtiger mee maar vermijden doe ik het zeker niet.

Let jij op de ingrediëntenlijst en kijk je of jouw producten siliconen bevatten?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Comments

 1. 15 augustus 2017 / 04:08

  Ik let eigenlijk nooit echt op de ingrediënten lijst . Misschien heel slecht.

 2. Willemse
  15 augustus 2017 / 04:21

  Net als “Vaseline” daar is ook zoveel ophef over om dezelfde reden als waarom sileconen geweerd worden, terwijl het een soort geliijke functie heeft. Het werkt bij mij juist prima, behalve op m’n haar, mijn krullen zakken teveel in van dit soort producten, maar slecht zijn ze zeker niet.

 3. 15 augustus 2017 / 08:16

  Ik let er heel erg op. In primer merk ik dit verschil namelijk wel echt: als ik begin met een primer of foundation waarvan de samenstelling qua siliconen op een bepaalde manier in elkaar steekt krijgt ik ineens puistjes die ik normaal nooit heb.

  In haarverzorging vind ik het een ander verhaal. Strijk die boel maar lekker glad zou ik zeggen 😉 Hoewel ik het dan weer belangrijk vind dat er een goede mix tussen echte olie en siliconen is.

 4. 15 augustus 2017 / 09:47

  Ik had een primer van Etos gekregen en na gebruik ervan had ik gelijk puistjes. Ik zag dat er allemaal -cone dingen in zaten dus die heb ervan beschuldigd. Ik vermijd het vaak dus in gezichtsverzorging. Ik let er ook wel op of de -cones hoog staan op de ingrediënten lijst. Voor mijn haar is het denk ik ook niet goed. Ik heb stijl haar (dat al glanst van zichzelf). Met producten erin die vettig zijn, krijg ik alleen maar een vetkop. Ik gebruik weer dingen die ‘t iets droger maken, zodat ik er volume in krijg.

  • 15 augustus 2017 / 09:48

   Stugger is een beter woord dan droger trouwens. Maar had al net op reactie plaatsen geklikt.

 5. 15 augustus 2017 / 10:13

  Ik heb er op zich geen probleem mee maar vind vaak het gevoel op mijn huid niet fijn, te gladjes dus ik heb het liever niet maar ga het niet uit de weg als het er toevallig in zit.

 6. 15 augustus 2017 / 16:56

  Ik ga niet gillend door het huis rennen… maar vermijd het zoveel mogelijk. Ik ben nu bezig om mijn haar minder te wassen. En het lukt goed. Ik spoel ze even uit na de sport en meer niet. Mijn haar voelt niet meer zo slap.

 7. 16 augustus 2017 / 09:38

  Ik heb er geen problemen mee. Haar wordt er inderdaad zachter van en bijvoorbeeld touch of silk van hannah is eigenlijk een en al siliconen. Het legt zo een zacht, fluwelen laagje op de huid. En in de primer van Garnier (en die van Wibra) zitten volgens mij heel veel siliconen, die blurren de huid en vullen de poriën op waardoor je een glad canvas krijgt om daarna je foundation egaal erop te krijgen. Ik heb nooit last van pukkeltjes eigenlijk, ook niet na het gebruiken van een product met siliconen.

  • Natascha
   Auteur
   16 augustus 2017 / 16:05

   Dat klopt helemaal Babs! De touch of Silk van Hannah vond ik ook super fijn en is inderdaad een mix van allerlei siliconen.

 8. 16 augustus 2017 / 10:40

  Goed artikel. Ik gebruik het ook gewoon en ben er eigenlijk niet zo bang voor 🙂

 9. 21 augustus 2017 / 10:33

  Wat een fijn en duidelijk artikel. Ik kan dit soort artikelen echt heel erg waarderen en je legt het zo fijn en duidelijk uit! Super fijn! Ik heb zelf heel dun en fijn haar dus ik vermijd siliconen in haarverzorging. Mijn haar wordt er gewoon zo vet van! In makeup en skincare vind ik het niet heel storend.

 10. bychristiana
  26 augustus 2017 / 16:25

  Ik let er absoluut op. Ik gebruik nu sinds een paar maanden siliconenvrije haarverzorging en ik merk zeker verschil. Mijn haar leek heel erg ‘op’ te zijn. Nu ziet het er gezonder uit en bovendien is het minder snel vet en zwaar. In gezichtsverzorging hoef ik het niet persé te vermijden., mijn huid heeft er eigenlijk geen ‘last’ van.