Striae tijdens je zwangerschap voorkomen

Striae tijdens je zwangerschap voorkomen

Kun je striae tijdens je zwangerschap voorkomen? Dat vroeg ik me bijna 9 maanden geleden af en leek me een leuk onderzoekje voor BeautyOpinie! Inmiddels is mijn buik gegroeid tot formaatje skippybal, heb ik 9 maanden lang gesmeerd, gesmeerd en nog eens gesmeerd en maak ik vandaag de balans op.

Striae

Striae ontstaat wanneer je huid in korte tijd, snel opgerekt wordt. Dat kan gebeuren in je pubertijd, als je veel aankomt en natuurlijk bij een zwangerschap. De groei van je lichaam gaat dan sneller dan je huid kan bijhouden. Het resultaat zijn scheurtjes in het bindweefsel onder je huid waardoor littekens ontstaan. Die scheurtjes heten striae en zijn in het begin vaak rood of paars en worden op den duur lichter. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen en het is totaal ongevaarlijk. Maar helaas, als je eenmaal striae hebt gaat het niet meer weg.

Smeren, smeren en smeren

Toen ik er achter kwam dat ik zwanger was, ben ik gelijk gaan smeren, smeren, smeren. Bijna 9 maanden lang heb ik elke dag, 2 maal per dag mijn buik helemaal in gesmeerd met olie. Als ik het in al die maanden 5 keer heb overgeslagen is het veel. Ik heb geloof ik ook zo’n beetje alle soorten geprobeerd. Aanraders vond ik de zwangerschapsolie van Weleda, die van de Tuinen, Emu olie, Vitamine E olie en Tarwekiemolie. Ook heb ik elke keer als ik onder de douche stond mijn buik gemasseerd met een milde scrub. Het resultaat? Mijn huid is nog nooit zó zacht geweest.

Striae tijdens je zwangerschap voorkomen

Heeft al dat smeren geholpen? Ik heb het gevoel van wel. In theorie is striae tijdens je zwangerschap voorkomen niet te doen, het is namelijk erfelijk bepaald. Ik dacht altijd dat ik er gevoelig voor zou zijn, aangezien mijn moeder ook striae kreeg in haar zwangerschap. Om die reden was ik dan ook zo fanatiek aan het smeren en scrubben geslagen. Nu, 9 maanden later kan ik zeggen dat ik géén striae heb gekregen! Daar ben ik stiekem héél erg blij mee!

Mijn buik is ontzettend hard gegroeid. Zo rond week 28 maakte ik ineens een enorme groeispurt en groeide mijn buik tot formaatje skippybal. Op dat moment had ik verwacht dat de striae tevoorschijn zou komen maar dat gebeurde gelukkig niet. Of dat ook zo was gegaan als ik niet zo fanatiek had gesmeerd? I don’t know. Er zijn nog meer factoren die een rol spelen bij striae tijdens je zwangerschap. Zo hoor je bijvoorbeeld vaak dat vrouwen met 39 of 40 weken zwangerschap van de ene op de andere dag alsnog striae krijgen. En zover kwam ik niet 😉

Heb ik gewoon mazzel gehad? Ik kan in elk geval zeggen dat ik er werkelijk alles aan heb gedaan om striae tijdens mijn zwangerschap te voorkomen en mijn buik is heerlijk zacht.

Baat het niet, schaadt het niet toch?

Heb jij striae? Ben jij daar onzeker over?

Volg:
Share:

11 Reacties

 1. 26 oktober 2016 / 05:54

  Wat fijn, ik was erg ook bang voor maar heb ook veel gesmeerd en geen strepen gekregen. Hopelijk is dat nu weer zo

 2. Michelle
  26 oktober 2016 / 07:00

  Wat fijn zeg! Ik heb helaas wel striae, maar aande andere kant, die is bijna niet zichtbaar nu mijn buik zo goed als normaal is…

  • Natascha
   Auteur
   26 oktober 2016 / 08:25

   Maar jij hebt dan weer een prachtfiguur Michelle!

 3. 26 oktober 2016 / 07:41

  Oh, wat goed! Als het zo ver is ga ik hier aan denken en ook smeren, smeren, smeren!

 4. Babs
  26 oktober 2016 / 08:15

  Zo is het. Ik denk dat olie/crème en het vele masseren goed zijn.
  Ik heb ook niet veel striae, nu zie je het nauwelijks meer.
  Had ik het wel gehad, dan had ik er niet mee gezeten. Een soort stempel dat je een kind bij je hebt gedragen 🙂

  • Natascha
   Auteur
   26 oktober 2016 / 08:25

   Precies babs! Het heeft je het meest bijzondere in de wereld opgeleverd!

 5. 26 oktober 2016 / 11:25

  Ik heb bij de vorige zwangerschap ook de striae-dans ontsprongen. Heb wel wat gesmeerd, maar niet extreem veel ofzo. Ik beviel met 38 weken, dus misschien dat ik daarom geluk heb gehad? Nu ben ik alweer ruim 27 weken en heb ik nog geen striae ontdekt. Duimen dat ik het deze keer ook niet heb. En tja, als het wel komt? Dan is het inderdaad de stempel die je draagt van een zeer bijzondere ervaring.

 6. 26 oktober 2016 / 17:50

  Hey Natascha,

  Echt fijn dat je geen last hebt gehad van striae. Ik heb er momenteel ook helemaal geen last van gelukkig. Ik smeer eigenlijk alleen als mijn huid droog is, de laatste tijd gaat dat wel weer goed gelukkig. Ik ben benieuwd of ik nog striae ga krijgen of niet. Maar tot nu toe, nergens last van hihi.

  Liefs!

 7. Lonneke
  27 oktober 2016 / 19:28

  Wat goed dat jij geen last gehad hebt van striae en ik gelukkig ook helemaal niet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.