Sulfaten , vermijden of niet?

Sulfaten

Vandaag is het weer tijd voor een nieuw BeautyDossier. Een terugkerende rubriek op BeautyOpinie.nl waarin ik een ingrediënt dat veel voorkomt in onze beautyproducten onder de loep neem. Vandaag is het de beurt aan sulfaten. Steeds vaker zie je in de winkelschappen producten die sulfaat vrij zijn. Heb jij enig idee waarom? Moet je sulfaten nu vermijden of niet? Ik vertel je er alles over wat je moet weten om voor jezelf antwoord te geven op die vraag.
Sulfaten

Sulfaten

Sulfaten zijn eigenlijk niets anders dan reinigingsmiddelen en worden met een moeilijk woord ook wel detergenten genoemd. Sulfaten hebben een ontvettende werking, zorgen ervoor dat vuilresten makkelijk verwijderd worden, en ze schuimen ook nog eens lekker. Je vindt ze dan ook vaak in gezichtsreinigers. Maar ook gewoon in schoonmaakmiddelen. Kijk maar eens in je aanrechtkastje. Bizar toch?

SLS en SLES

Sulfaten zijn er in verschillende soorten, maar ik denk dat SLS en SLES wel verreweg de meest bekenden zijn, daarom noem ik ze hier wat uitgebreider. SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfaat en is de meest irriterende en uitdrogende variant die er is. Om deze reden is er dan ook veel ophef over dit ingrediënt en zie je dat steeds meer merken het vermijden. De vervanger van dit ingrediënt is vaak SLS, ofwel Sodium Laureth Sulfaat, een iets mildere variant. Dit ingrediënt laat producten ook schuimen, werkt reinigend maar is minder irriterend.
SLES

Vermijden: ja of nee?

Niet iedereen krijgt last van SLS of SLES. De één heeft simpelweg en minder gevoelige huid dan de ander. Ook hangt het er van af hoeveel SLS of SLES in de producten zit. Toch wordt vooral van SLS gezegd dat als je er al een klein beetje van gebruikt, de bovenste huidlaag als het ware kapot gemaakt wordt. Misschien merk je weleens dat je huid strak aanvoelt nadat je gezicht hebt gereinigd? Dit voelt erg schoon, maar geeft eigenlijk aan dat het te irriterend is geweest voor je huid.

Toen ik mijn lades met beautyproducten opentrok moest ik even zoeken naar producten zonder SLS en SLES. Sulfaten zijn namelijk goedkoop en worden daarom heel veel gebruikt. Toch zie je steeds meer merken die met name SLS vermijden. Zoals bijvoorbeeld producten van Dr. Organic waarvan ik er momenteel een aantal aan het testen ben. De reviews komen er binnenkort aan!
Sulfaten
Sulfaten zijn niet echt slecht voor je. Er zijn nogal eens wat (chemische) ingrediënten waarvan beweerd wordt dat ze heel slecht zijn voor je gezondheid, dat je er zelfs ziek van kunt worden. En dat is bij SLS of SLES niet het geval. Het is dus niet ‘erg’ om producten met deze ingrediënten te gebruiken. Maar waarom zou je je huid zo ontzettend uitdrogen, om hierna weer een crème op te smeren die je huid voedt?

Mijn mening? Ik houd niet van het hele trekkerige gevoel op mijn gezicht dus probeer ik gezichtsreinigingsproducten met sulfaten te vermijden. Producten mét drogen mijn huid uit en ik vind het gewoon zonde die dure crèmes die ik erna op mijn gezicht smeer. Wat betreft een shampoo ben ik iets minder kieskeurig. Eén van mijn favoriete shampoos van Andrelon bevat SLES. SLS vermijd ik wel, daarvan krijg ik echt jeuk op mijn hoofd!

Gebruik jij producten met SLS en SLES? Of vermijd je deze ingrediënten liever?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. 22 juli 2015 / 08:16

  Goed en interessant artikel, ik ben hier zelf ook al een hele tijd mee bezig. Ik was mijn haar niet meer met sulfaatshampoo’s want ik heb een gevoelige hoofdhuid. En voor mijn gezicht gebruik ik alleen nog maar Dr. Hauschka!

 2. Sanae
  22 juli 2015 / 09:56

  Interessant artikel! Ik probeer vooral shampoo’s met sulfaten te vermijden. Qua huidverzorging ben ik er toch wat lakser in. Overigens gebruik ik de laatste tijd veel producten van Lush en Yves Rocher, allemaal zonder sulfaten. Jeej.

 3. Manon
  22 juli 2015 / 12:06

  Interresant om te lezen, ik moet eerlijk zeggen dat ik hier helemaal niet zo op let, maar dat ga ik toch maar eens doen, vooral bij shampoo

 4. Pingback: BeautyOpinie