Waar moet je op letten als je zelf je haar verft?

Waar moet je op letten als je zelf je haar verft?

Zit jij letterlijk met je handen in het haar omdat je kapper dicht is en je gekleurde lokken nodig bijgewerkt moeten worden? Vraag je je af hoe je de juiste kleur haarverf kiest nu je het zelf moet doen? Ik geef je tips bij het zelf verven van je haar

Naar de kapper of zelf aan de slag

Een paar jaar geleden werkte ik als marketeer in de kappersbranche en sindsdien weet ik HOE erg (en HOE vaak!) het mis gaat als je thuis met een pakje haarverf aan de slag gaat. Ik heb talloze voorbeelden van mislukte coupes voorbij zien komen die naderhand door een kapper professioneel hersteld moesten worden.

Natuurlijk zijn er ook genoeg uitzonderingen want veel vrouwen verven hun haar zelf. Maar als je het nog nooit hebt gedaan kan het best tricky zijn. Een kapper heeft er niet voor niets voor geleerd en volgt continue bijscholingen.

Maar die kapper zit al een paar weken dicht en zal dat ook de komende maand nog zijn. Inmiddels heb ik zelf een uitgroei waar de landingsbaan op Schiphol jaloers op is. Nu heb ik highlights die ik liever niet zelf bijwerk en moet ik dus nog even geduld hebben.

Wil jij niet wachten tot je naar de kapper kunt om je haar te verven en zelf aan de slag? Lees dan deze tips!

Tips om zelf je haar te verven

Hoe kies je de juiste kleur haarverf?

Als je zelf je haar verft is het belangrijk te weten dat haarverf onderverdeeld is in nummers. Zo is icht blond nummer 10, middenbruin 5 en zwart nummer 1. Achter dit cijfer vind je de nuance; bijvoorbeeld rood, koper, paars of een as tint. Die kunnen per merk verschillen maar over het algemeen kun je dit als regel aanhouden:

 • .0 Natuur
 • .1 As
 • .2 Parel
 • .3 Goud
 • .4 Koper
 • .5 Mahonie
 • .6 Rood

Tips bij het zelf verven van je haar

Natuurlijk ben je vrij om te doen wat je wilt maar ik heb in mijn leven al heel wat lesjes geleerd:

 • Ga NOOIT uit van de foto die je op de verpakking of kleurstalen ziet. Ieder haar heeft namelijk een andere behandelhistorie waardoor de kleur anders uitpakt.
 • Kies geen compleet andere kleur. Een drastische kleurverandering is niet slim als je nog nooit zelf je haar hebt geverfd. Zeker niet nu de kapper er niet is om de schade te herstellen. Alhoewel, wie ziet het nu?
 • Bedenk of je permanent je haar wilt kleuren, of liever een semipermanente of uitwasbare kleuring gebruikt.
 • De meeste kans van slagen heeft je kleuring als je je haar maximaal een paar tinten donkerder maakt. Een lichtere kleur is een stuk lastiger want dan moet je je haar vaak eerst bleken.
 • Bij het verven zelf zet je eerst je uitgroei in de verf en daarna pas de rest van je haar. Was je haar trouwens niet van te voren, dan hecht de verf beter.

Wil je blond haar bruin verven?

De kans is heel groot dat je haar groen uitslaat (sprak ze uit ervaring). Wie het toch wil proberen kan beter geen natuurlijke tint uitkiezen, daar zit namelijk die groene gloed in. Met een te lichte ondergrond komt die gloed naar boven en tadaa! Een kleur met rood pigmenten is meer geschikt. Bedenk alleen wel dat wanneer je ooit weer terug naar blond wilt, dat een hele klus wordt….

Heb jij nog tips bij het zelf verven van je haar? Misschien kunnen we ze met elkaar delen!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments

 1. 3 april 2020 / 07:02

  Goeie tips! Daar zullen veel vrouwen (en wellicht ook wel mannen) je vast heel dankbaar voor zijn. Helemaal nu de kappers allemaal gesloten zijn. Wat dat betreft heb ik het geluk dat ik al jaren een kleur uit een pakje van L’Oréal gebruik (en heel tevreden over ben) en niet meer naar de kapper hoef al vind ik het wel lastig om het zelf te doen dus daar krijg ik wel wat hulp bij.

 2. 7 april 2020 / 08:27

  Wat handig die cijfer punten, daar heb ik weer van geleerd, thanks! zelf heb ik veel blonde plukjes en als ik nu een uitgroei krijg is het ook niet erg. Mijn eigen haar kleur zit nu door mijn hele haar heen dus het is nu èèn geheel. Al heb ik het vroeger altijd zelf geverfd!