Onze tuin is weer winterproof

Onze tuin is weer winterproof

Met het zonnige weer van twee weken geleden hebben Jarno en ik twee dagen non stop buiten in de tuin doorgebracht. Om de laatste zonnestralen mee te pikken maar ook om onze tuin winterproof te maken. Een klusje dat toch écht even moest gebeuren.

Want wil je straks, in het voorjaar optimaal genieten van je tuin? Dan moet je in de herfst al aan de slag. Het winterklaar maken van je tuin zorgt er namelijk voor dat alles de winter overleeft en het bevordert de groei van planten in het voorjaar. Is het een must? Nee, natuurlijk niet maar je hebt er straks wel veel plezier van. Maar hoe die je dat doen, je tuin winterproof maken? Nou, wij deden het zo:

Ga nu aan de slag

De meest ideale periode om je tuin winterklaar te maken is oktober en november. De grond is nu nog niet bevroren en de temperaturen zijn geschikt om buiten aan het werk te gaan. De perfecte temperatuur is 5 tot 10 graden. Welke taken kun je allemaal verrichten om je tuin klaar te maken voor de winter? Snoei als eerste de uitgebloeide planten en knip de hagen een laatste keer. Ook is dit het moment om de eenjarige planten te verwijderen en om vaste planten te verplaatsen. Ziet het er gelijk allemaal weer strak uit!

planten snoeien
Deze hortensia snoei ik pas in het voorjaar en moet je eens kijken hoe mooi ‘ie er nog bij staat

Berg je tuinmeubelen op

Naast het snoeien en verplaatsen van planten hebben wij ook onze dure tuinmeubelen allemaal opgeruimd. Het is belangrijk om je tuinmeubelen goed te beschermen in de wintermaanden. Hiermee bevorder je de levensduur van je meubelen en heb je er langer plezier van. We hebben onze tuinmeubelen nog een laatste grondige schoonmaakbeurt gegeven, met een simpel lauwwarm sopje met zeep. Heb je een droge plek zoals een tuinhuis, garage of overkapping? Dan kun je ze het best daaronder zetten.

Maak je tuin bladvrij

Verwijder vervolgens het gevallen blad van je terras met behulp van een bezem. Persoonlijk ben ik geen fan van bladblazers omdat deze super slecht voor het milieu zijn. Bladeren laten liggen is het best voor de natuur maar de kans is wel groter dat er vlekken op je tegels ontstaan. Daarom veeg ik de gevallen bladeren in de borders. Je planten hebben hierdoor de nodige bescherming in de winter. Let erop dat de laag bladeren niet te hoog wordt om schimmels en ongedierte tegen te gaan. En vergeet je gazon niet, door het verwijderen van blad vangt het gras meer licht en blijft het groener. Wij hebben ook nog kalk gestrooid, dat helpt tegen mos en onkruid.

blad harken (1)

Een kleurrijke tuin

Omdat tijdens de wintermaanden je tuin er stukken treuriger uit ziet dan normaal vind ik het een leuk idee om winterbloeiende beplanting zoals skimmia, buxus of winterheide te planten. En wat denk je van zomerse planten als narcissen en tulpen? Die bloeien nu natuurlijk niet maar je moet de bloembollen nu al in de grond stoppen zodat je in het voorjaar gelijk kunt genieten van kleur in de tuin. Naast het toevoegen van winterplanten kun je ook kleur in de tuin creëren met winterse accessoires. Hang een mooi gekleurde krans op of maak buiten een wintertafel. Wanneer je tuinset beschut onder een overkapping staat kan hij het hele jaar door buiten blijven staan. Kleed de tuinset verder aan met winterse dekens of neem eens een kijkje bij de kleurrijke tuinstoelen van Kees Smit.

Nodig dieren uit in je tuin

In de winter zijn er minderen dieren zoals bijen en vlinders in de tuin te vinden. Toch zijn er verschillende dieren aan te trekken tijdens de wintermaanden. Vogels zijn namelijk in de winter op zoek naar eten, een veilige plek en beschutting. Daarom hebben we een vogelhuisje in onze tuin gemaakt en helpen we de vogels door wat voedsel in de tuin neer te leggen zoals vetbollen, vruchten en noten. En hebben we binnenkort weer zo’n mega regenachtig weekend? Dan ga ik een slinger van pinda’s maken samen met de kinderen. Leuk om te doen én het staat super gezellig! Maar afgelopen weekend hebben we vooral genoten van onze net opgeruimde tuin. De laatste zonnestralen meepakken, vuurkorf aan en een bokbiertje erbij. Het is herfst!

vuurkorf aan

Heb jij je tuin al winterproof gemaakt?

*

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 4 november 2021 / 08:17

    Ik vind het ook fijn als de tuin er het hele jaar mooi bij staat, je zit er toch maar tegen aan te kijken vanuit je huis;-) Hier is de tuin ook al winterproof.

  2. 5 november 2021 / 16:30

    Wat een handige tips! Ik moet dringend nog eens wat extra aan de slag