Dit moet je weten over natuurlijke- en chemische Uv-filters

Wat is het verschil tussen natuurlijke en chemische Uv-filters

De komende tijd lees je hier weer veel over populaire zonnebrandcrèmes. Dé basis van mijn beautyroutine in warme maanden. Dan pluis ik natuurlijk ook ingrediëntenlijsten voor je uit en vertel je over zonnefilters. Dan is het natuurlijk handig om eerst het verschil verschil tussen natuurlijke en chemische Uv-filters te weten.

Wat is de ideale zonnebrandcrème?

De afgelopen weken heb ik gemerkt dat er maar weinig producten met mooie ingrediënten te koop zijn die géén witte waas achterlaten. De afgelopen weken heb ik héél veel webshops doorgespit op zoek naar de ideale zonnebrandcrème. De komende dagen deel ik mijn favorieten met je maar ga je zelf op zoek? Om een goede keuze te maken moet je eerst meer weten over het verschil tussen een natuurlijk en een chemisch Uv-filter.

Wat is het verschil tussen natuurlijke en chemische Uv-filters?

Grof gezegd zijn er 2 soorten zonnefilters: chemische en natuurlijke zonnefilters. Het grootste verschil is dat chemische (ook wel synthetische) filters ingrediënten bevatten die worden opgenomen IN je huid en daar de UV-straling absorberen. Natuurlijke (ook wel minerale) zonnefilters leggen daarentegen een laagje OP je huid dat het zonlicht weerkaatst.

Zijn chemische zonnefilters slecht voor je?

Niet persé. Chemische filters zijn vaak erg stabiel en beschermen goed tegen schadelijke Uv-straling. Maar veel mensen vinden het geen prettig idee dat (sommige) chemische filters je lichaam binnendringen en vermijden dus chemische filters. Bovendien is de kans op een allergische reactie bij deze filters groter. Ook zijn ze niet goed voor het milieu en het leven onder water.

Staan op de ingrediëntenlijst van jouw crème één de volgende bestanddelen dan bevat het een populaire chemische filter: avobenzone, oxybenzone, benzofenon-3, octocryleneoxybenzone en octyl methoxycinnamate.

Natuurlijke zonnefilters

Als je het verhaal hierboven leest snap je vast waarom natuurlijke zonnefilters populair zijn. Het nadeel is alleen dat ze bekend staan om de witte waas die ze achter laten. Om dat te voorkomen gebruiken veel fabrikanten nanodeeltjes. Het nadeel daaraan is dat die ingeademd lijken te kunnen worden of in de bloedbaan terecht kunnen komen.

Staan op de ingrediëntenlijst van jouw crème de volgende bestanddelen dan bevat het een natuurlijke filter: zinkoxide en titanium dioxide.

Wat kies je dan?

Wie voor safe gaat kiest sowieso een zonnebrandcrème in plaats van een spray. Dat doe ik ook, zeker als het om zonbescherming voor m’n kinderen gaat.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zonnefilters ik het best kan omschrijven als een ‘tussenvorm’. Wil je daar meer over weten? Of over welke chemische zonnefilter slecht zijn?

En houd BeautyOpinie in de gaten want later deze week deel ik mijn favoriet voor aankomende zomer met je! Ik heb er namelijk één gevonden die betaalbaar is, geen witte waas achterlaat en mooie ingrediënten bevat.

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

 1. VWillemse
  13 april 2020 / 08:32

  Oeh ben heel benieuwd.
  Zelf heb ik dr Leenarts ontdekt, die heeft een super fijne, hypoallergene , niet vette of witte film achterlatende betaalbare anti zonnenbrand creme.
  Dus voor de allereerste zonnenstralen heb ik iniedergeval al iets in huis.

  • Natascha
   Auteur
   13 april 2020 / 11:55

   drie keer raden waar ik ook heel enthousiast over ben 😉

 2. 14 april 2020 / 15:20

  Handig artikel, ik had geen idee dat een crème eigenlijk beter is dan een spray.