Heeft het zin? | Alles over vitamines in je huidverzorging

Ervaringen Skinacademy pure Daily dagcreme

Dat vitamines een must zijn voor een gezond lijf én gezonde huid hoef je ik niet te vertellen. Maar waarom zitten er eigenlijk vitamines in je crèmes? Heeft dat zin? En welke vitamines moet je dan hebben?

Eet jezelf mooi

Een paar jaar geleden las ik het boek Eet je mooi in 28 dagen. Hierin stonden allerlei gezonde recepten waarvan bewezen is dat ze zorgen voor een mooier uiterlijk. Je huid vernieuwt zichzelf elke 28 dagen en als je de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt zul je merken dat dit effect heeft op je huid, haar, nagels en tanden. Tot zover niets geks toch? Iedereen weet wel dat huidverzorging van binnenuit begint.

Maar waarom zie je zoveel merken pronken met vitamines die zij in hun smeersels stoppen? Omdat vitamines ook zeker op via die weg je een positieve invloed op je huidconditie kunnen hebben!

Veel gebruikte vitamines in huidverzorging

  • Vitamine A verjongt de huid en werkt goed bij mensen met acne. Het is alleen behoorlijk heftig en daarom alleen verkrijgbaar op recept. Speciaal voor de ‘gewone consument’ is er daarom Retinol. Dit is ook een Vitamine A maar dan minder krachtig. Ondanks dat het minder krachtig is, pakt het toch gericht je huid aan. Het werkt als anti-oxidant, vermindert rimpels en stimuleert de collageen aanmaak.
  • Vitamine B5 wordt ook wel panthenol genoemd en wordt veel gebruikt in shampoo’s omdat het vocht vasthoudt.
  • Vitamine C werkt goed tegen schadelijke vrije radicalen en maakt je huid gladder en minder dof.
  • Vitamine E is ook een anti-oxidant en zorgt ervoor dat je huid minder verbrand, beperkt de schade van de zon en maakt je huid als het ware sterker. Ik schreef al eens deze blogpost waarom ik zo’n fan ben van pure Vitamine E olie.

Vitamines in huidverzorging, heeft dat nou zin?

Dat vitamines in je smeersels dus een positief effect op je huid kunnen hebben blijkt. Er volgt alleen een dikke vette maar. De meeste producten (die je in de drogisterij koopt) bevatten een te lage concentratie waardoor de kans groot is dat de vitamines helemaal geen effect hebben.

Dat vind ik niet heel verrassend. Producten vinden het duur en lastig want als je te veel vitamines op je huid smeert kan het juist gaan irriteren. Bovendien verliezen veel vitamines hun werking als ze in aanraking komen met zuurstof en zijn ze instabiel. Vitamines in je huidverzorging? Is dus vaak gewoon een verkooptrucje.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.