Ik volgde de vliegangst cursus van Stichting Valk

vliegangst overwinnen

Wil jij je vliegangst overwinnen? Lees hier over mijn Stichting Valk ervaringen en de vliegangst cursus die ik daar volgde.

Met de zomervakantie in het vooruitzicht denk je waarschijnlijk aan de warme zon en ontspanning. Maar voor mij brengt deze periode ook iets anders mee: vliegangst. Iets waar ik het liefst niet over praat. Waarom ik er dan toch een blog over schrijf? Maar liefst één op de drie passagiers in een vliegtuig zit daar met klamme handjes. Vorig jaar volgde ik de vliegangst cursus van Stichting Valk in de hoop ijn vliegangst te overwinnen. Hopelijk kan ik met deze blog jou een klein beetje helpen.

Zo ontstond mijn vliegangst

Het begon allemaal toen ik een jaar of 16 was. In mijn eentje mijn ouders opzoeken in Italië die daar op vakantie waren. Oh wat was ik stoer! Totdat ik in het vliegtuig zat. Het was voor mij de eerste keer en ik werd helemaal panisch van alle geluiden die ik hoorde. Toen ik weer veilig op de grond stond wist ik zeker dat ik nooit meer een vliegtuig in zou stappen!

De jaren erop ging ik lekker met de auto naar Italië of Spanje. Ook leuk! Tot vorig jaar. Ik had er ineens zo genoeg van. Ik zag vriendinnen shoppen in New York, op het strand liggen in Thailand of Mexico. En dat wilde ik ook zo graag!

Vliegangst overwinnen? Ik deed dat met een vliegangst cursus

Na veel boeken te hebben gelezen over vliegangst overwinnen, besloot ik dat ik er in mijn eentje niet vanaf ging komen. Ik meldde me daarom aan bij Stichting Valk. Stichting VALK bestaat sinds 1989 en is een instituut dat samenwerkt met KLM, Universiteit Leiden en Schiphol. Zij behandelen mensen met vliegangst, maar ook hoogtevrees, claustrofobie, sociale angst en controledrang. Want meestal is vliegangst niet iets dat op zich zelf staat.

Je meldt je trouwens niet zomaar ‘even’ aan voor zo’n vliegangst cursus. Ik denk dat de training in totaal zeker 1200 euro heeft gekost. Eerst moet je een aantal individuele gesprekken doorlopen (lees ik ging elke week met de trein van Deventer naar Leiden), en daarna volg je een twee daagse cursus. Inclusief vlucht.

Stichting Valk ervaringen

Het is bijna een jaar geleden dat ik de vliegangst cursus volgde maar ik vertel je graag over mijn Stichting Valk ervaringen. Ook toen zat ik net voor mijn zomervakantie. Ik kan me nog goed herinneren dat ik de eerste dag vol goede moed binnen kwam en dacht dat dit mijn vliegangst wel even zou verhelpen. Lekker makkelijk, want zo hoefde ik het niet zelf te doen. En zo werkt het natuurlijk niet.

Kennis van vliegveiligheid, dan in een simulator en dan de lucht in

De eerste dag maakten we kennis met een piloot die ons alles vertelde over vliegen. Zo weet ik nu alles van vliegveiligheid; werkelijk aan alles wordt gedacht. De tweede dag was het tijd voor het echte werk. In de ochtend bespraken we nog even de vorige dag na. Daarna was het tijd voor de simulator. In een busje op weg naar Schiphol Oost! Eerst mochten we nog in de hangar kijken waar alle vliegtuigen worden gecheckt. Toen was het tijd voor de vlucht die bij deze cursus hoorde: op naar Zurich! Niet dat ik daar iets van gezien heb hoor. Het was landen, opnieuw inchecken en we vlogen alweer terug naar Nederland.

Zo simpel ging het natuurlijk niet

Ik herinner me nog goed dat er een vrouw met een baby achter mij zat. En ja hoor… de baby begon te huilen toen we opstegen. Hallo, had dat kind niet door dat ik helemaal zat te spacen? Baby gehuil kon ik er echt niet bij hebben hoor! Hoe egoïstisch dit ook klinkt, ik dacht het echt. Terwijl we opstegen had ik weer spijt dat ik überhaupt in het vliegtuig was gestapt. Mijn mede cursisten zaten vrij relaxed in hun stoelen en genoten zelfs! Bah, waarom had ik dat nou niet? Toch merkte ik dat, naar mate we langer in de lucht waren, ik rustiger werd. Ik heb zelfs een stukje door het vliegtuig gelopen. En daar ging het vliegtuig niet eens scheef van hangen 😉

Hoe kom je van vliegangst af?

Na deze vlucht heb ik vorig jaar nog twee vluchten gemaakt. Één daarvan ging heel oké, de ander was weer drama. En daar zit voor mij ook  het hele probleem. Ik kan moeilijk accepteren dat ik het gewoon eng mag vinden. Daar is niets raars aan, waarschijnlijk heeft de helft van de mensen die dit leest ook vliegangst.

Door het gewoon te doen. Besef dat je het eng mag vinden. GA!

Hoe eng ik het ook vind; over een paar weken ga ik weer vliegen. Ik laat me niet kisten door de vliegangst, ik ga er gewoon voor. En het feit dat ik dit zeg komt alleen door de cursus die ik gevolgd heb. Voorheen was ik namelijk helemaal niet gegaan. Lekker vermijden, dan voel je die angst ook niet. En dat is iets dat heel veel mensen met vliegangst doen. Ik zorg dat ik me goed voorbereid en het geeft niet als ik spanning voel.

De bestemming dit jaar is Mallorca, bewust een korte vlucht. Wat ik vaak doe is de stewardess vertellen dat je vliegangst hebt. Dan maak je iemand deelgenoot van je angst. En vaak komen ze dan ook nog een extra keer bij je langs. Heb jij fijn even afleiding!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. 18 mei 2014 / 08:15

  Wat ontzettend knap dat je dit met ons deelt. Wat goed dat je hierin hulp hebt gezocht. Om die stap te nemen, kan al een opgave zijn. Hopelijk gaat de vlucht richting Mallorca goedkomen. Ik duim in ieder geval voor je. Ik begrijp je angsten heel goed! Ik vind het opstijgen en vliegen niet eng, maar het landen is een drama bij mij. Dan krijg ik het ontzettend benauwd, word ik klam en zweterig, word ik kotsmisselijk en wil ik het liefst uit het vliegtuig. Iedere keer wanneer ik vlieg lijkt dit erger te worden. Dit jaar hebben we een vliegreis geboekt en expres niet gekozen voor een overstap. Hierdoor is ons ticket iets duurder, maar dat heb ik er graag voor over.

 2. alexa
  18 mei 2014 / 09:30

  Fijn dat je er wat aan doet om over je vliegangst heen te komen!

 3. saskia
  18 mei 2014 / 12:39

  Heel Herkenbaar want ik heb ook vliegangst… een cursus heeft bij mij niet geholpen, maar ik vlieg ook gewoon alleen moet ik van te voren maat regelen nemen en door 9/11 durf ik niet naar Amerika te vliegen wat het hoogst op mijn lijstje staat! goed geschreven artikel en goed dat je er wat aan hebt gedaan!

 4. Kimberley
  18 mei 2014 / 13:06

  Ik wist niet dat hier ook cursussen voor waren! Wat goed dat je het gedaan hebt. Zelf vind ik vliegen zó gaaf. Ja. De eerste tien minuten wil ik het liefst weer uit het vliegtuig. Maar als we eenmaal vliegen, vind ik het zo’n stoer idee. Dat techniek ervoor zorgt dat we kunnen vliegen en dat we binnen no-time in een ander land zijn. Da’s best stoer. Succes met je volgende vlucht! Komt helemaal goed! 🙂

 5. 18 mei 2014 / 13:23

  Wat ontzettend knap van je dat je hier een artikel over schrijft. Ik kan echt wel begrijpen dat heel veel meiden last hebben van vliegangst en dat is alles behalve raar. Zelf ben ik eigenlijk opgegroeid met vliegen, waardoor ik het niet echt eng gevonden heb. Toch blijft het voor mij nogsteeds niet leuk, je hoort gewoon veel rare geluiden die je niet kent en je bent toch erg kwetsbaar zo hoog in de lucht. Heel knap dat je je er toch overheen zet en gewoon vliegt. Liefs, Denise

 6. 18 mei 2014 / 18:35

  Goed dat je er wat aan doet! Je zou anders ook zoveel missen van de wereld als je nog dingen wilt zien.. Goed ook van je dat je hierover schrijft!

 7. Mirjam
  25 mei 2014 / 18:58

  Ik ben benieuwd naar de tips! Het vliegen zelf is bij mij niet zo het probleem, maar opstijgen en landen zal ik nooit leuk gaan vinden.