Vliegangst en hoe ik ermee om ga

Vliegangst en hoe ik ermee om ga

Als je mijn blog al wat langer volgt weet je dat ik niet onder stoelen of banken steek dat ik vliegangst heb. Eigenlijk is dat helemaal niet zo bijzonder want wist je dat ruim één derde van de Nederlandse bevolking vliegen ook helemaal niet fijn vindt? Met de zomervakantie in het vooruitzicht én een bijzondere dag als vandaag wilde ik graag weer wat aandacht aan dit onderwerp besteden. Want vliegen zonder vliegangst is óók vrijheid!
Vliegangst

Vliegen is als je er langer over nadenkt ook niet niks; zo’n groot gevaarte dat in de lucht zweeft. Het geluid van de motoren en de snelheid waarmee je door de lucht gaat. Bizar dat dat kan toch? Toen ik twee jaar geleden een cursus deed om van mijn vliegangst af te komen leerde ik dat een groot deel van het leren omgaan met je vliegangst te maken heeft met je gedachten over het vliegen. En dat ontspanningsoefeningen je heel erg kunnen je helpen. Daar wil ik je vandaag graag meer over vertellen. Voor wie nieuwsgierig is hoe die cursus in zijn werk ging, twee jaar geleden schreef ik er een uitgebreide blog over.

♥ Lucht is als water
Wat ik het allerfijnst vond om te beseffen is dat lucht niet ‘niks’ is. Lucht bestaat uit kleine deeltjes; het is een materie. Net zoals een boot door het water vaart en een auto op de weg rijdt. Zo vliegt een vliegtuig door de lucht. Het stomme is alleen dat je lucht niet kunt zien waardoor veel mensen (en ik ook!) het idee hebben dat het niets is. Maar dat is niet zo. Een vliegtuig drijft als het ware op een tapijt van lucht.
♥ Veiligheid
Wist je dat vliegen de op één na veiligste manier van transporteren is? Want dat is een vliegtuig; een manier om je van A naar B te brengen. Alleen de lift is veiliger dan een vliegtuig. Grappig feitje vond ik dat de kans groter is om te sterven doordat je uit bed valt, dan door te reizen met een vliegtuig. Ik weet alleen dat je dit nog zo vaak tegen mensen met vliegangst kunt zeggen; waarschijnlijk voel jij het toch anders.
♥ Turbulentie
Er zijn volgens mij niet veel mensen die turbulentie fijn vinden. Lang niet iedereen vind het eng natuurlijk, het is gewoon onpraktisch. Maar voor mij is dit toch wel een dingetje hoor. Tijdens turbulentie moet je je gordel om doen en mag je niet lopen. Maar weet je waarom je je gordels om moet doen? Puur om te voorkomen dat je tijdens het schudden valt of jezelf stoot. Turbulentie kan voor een vliegtuig geen kwaad. Wist je dat een vliegtuig zo ontworpen is dat het 2,5 keer de maximaal gemeten turbulente kracht aan kan? Het is dus alleen oncomfortabel. Het is niets anders dan ongemak, het heeft helemaal niets met veiligheid te maken!

Maar zelfs als je precies weet wat turbulentie is en hoe een vliegtuig in elkaar zit, blijft het voor veel mensen spannend…
♥ Wees niet zo streng voor jezelf. Je mag het best spannend vinden, dat hebben zoveel mensen! Het is ook niet zo gek dat je bang bent als je vliegangst hebt. Als je je allemaal gekke dingen in je hoofd haalt is het normaal dat je daar bang van wordt. En je mag best gespannen zijn. Dat is helemaal niet erg! Noem het spanning in plaats van angst.
♥ Probeer in het hier en nu te leven. Haal je geen gekke dingen in je hoofd die ‘misschien’ ‘eventueel’ ‘kunnen’ gaan gebeuren. Dat klinkt misschien lastig maar het is best easy hoor. Probeer te benoemen wat je hier en nu ziet. Wacht gewoon rustig af wat de toekomst brengt want jouw gedachten bepalen echt de toekomst niet. Denk je van wel? Ik soms wel hoor hihi maar zo belangrijk ben ik nu ook weer niet 😉
♥ Haal rustig adem. Überhaupt is dit de beste manier om rustiger te worden als je iets eng vindt. Adem rustig door je buik in en uit. Leg je handen op je buik en adem in door je neus, houd een paar tellen vast en adem uit door je mond.
♥ Zorg voor afleiding. Lees, luister muziek of praat met de mensen om je heen. Vooral op de momenten die je het engst vindt. Dan heb je wat afleiding en denk je er even niet aan. Of fantaseer over je bestemming. Wat voor mij altijd heel goed werkt is de stewardess vertellen dat ik vliegen eng vind. Vaak krijg je van hen leuke verhalen te horen over hoe leuk zij vliegen juist vinden en geven ze je wat extra aandacht. Heb jij mooi weer afleiding.
Ibiza

Ik hoop natuurlijk dat (ook al is het maar één iemand) je wat hebt aan deze tips als jij ook deze zomer weer met bevende handjes in het vliegtuig zit. En heel stiekem is het ook een kleine reminder voor mijzelf want over een paar weken stap ik weer in het vliegtuig! Hoe eng ik het ook vind, het is de enige manier om het vliegen wat minder eng te gaan vinden. En het geeft ook zo’n onwijs vrij én trots gevoel! Met als beloning weer dit heerlijke uitzicht want over een paar weekjes hoop ik weer langs de kraampjes van de Las Dalias markt te kunnen struinen, heerlijk te eten aan de boulevard én te genieten van het prachtige Ibiza!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 5 mei 2016 / 06:47

  Wat een goede tips! Ik heb zelf geen vliegangst, dit jaar ga ik zelfs 3x vliegen maar ik vind het wel altijd spannend hoor!

  • Natascha
   Auteur
   5 mei 2016 / 16:53

   Het is ook best wel spannend natuurlijk. Wel heerlijk dat je drie keer gaat, waar ga je heen? Barcelona? 🙂

 2. 5 mei 2016 / 19:22

  Ik heb zelf ook vliegangst! Maar als nog durf ik niet in het vliegtuig te stappen

 3. Babs
  6 mei 2016 / 09:26

  Lucht is als water… die wil ik onthouden! Nooit zo over nagedacht. Ik had er ook last van, als ik in het vliegtuig zat dacht ik vaak… ik ga eruit, ik wil naar huis. Thuis kan niks gebeuren…Kan het nog?
  Waarom moet ik zo hoognodig op vakantie? Allemaal spookgedachten, ik weet het. Dan denk ik eraan dat mensen dagelijks vliegen voor hun werk, voetbal elftallen, zangers, zangeressen etc…
  En dat gaat ook goed.
  Fijn om te lezen al deze tips… heerlijk, op vakantie. Nu ik nog 🙂

  • Natascha
   Auteur
   8 mei 2016 / 19:48

   Ik herken die gedachten hoor Babs, heb het ook 🙂