Over vrouwen die jong en ambitieus zijn en gediscrimineerd worden

Over vrouwen die jong en ambitieus zijn en gediscrimineerd worden

Vandaag wil ik graag een persoonlijke blogpost met je delen. Eentje over vooroordelen over jonge vrouwen, over ambitieus zijn en gediscrimineerd worden en vooral dat ik dat gewoon niet OK vind!

Ik loop al dagen met de woorden voor deze blogpost in mijn hoofd. Uren heb ik getwijfeld om ‘m online te zetten maar ik vond gewoon dat ik het moest doen. Ik ben de laatste weken, in mijn zoektocht naar een nieuwe job, tegen een hoop vooroordelen over jonge vrouwen aangelopen. Vooroordelen die mij echt raken, die me kwaad maken en niet mij alleen. Ik merk het ook aan vriendinnen, aan vrouwen uit mijn omgeving. Als jonge vrouw loop je tegen een hoop vooroordelen aan en dat vind ik echt niet normaal.

Vooroordelen over jonge vrouwen

Toen ik een paar jaar geleden tijdens een sollicitatiegesprek de vraag: Heb je een vaste relatie? kreeg wist ik niet zo goed wat me overkwam. Zou deze man misschien interesse hebben? Hoe bedoelt u? was mijn antwoord. Ja, je weet wel hoe het gaat met die vrouwen van jouw leeftijd. WHAAT? Ik was 24, net afgestudeerd, ambitieus en absoluut niet bezig met kinderen. Ik wist niet wat ik hoorde. Begon dit nu al? En hoe haalt iemand het in zijn hoofd mij dit te vragen?

Laat ik voorop stellen dat er niets mis is met dames die een andere keuze maken. Mijn doel is niet om iemand te kwetsen want ik vind dat elke vrouw moet doen wat haar het best lijkt. Alleen mijn keuze is het niet.

Een mama met ambitie

Afgelopen week was het weer raak. Tijdens een sollicitatiegesprek vertelde ik dat ik een kindje heb. Waarop er letterlijk werd gevraagd: Wanneer komt nummer twee? We hebben namelijk wel eens meegemaakt dat een dame na een maand giechelend vertelde dat ze zwanger was dus je snapt wel waar ik op doel. PARDON?

Ik was nogal geïrriteerd door deze vraag en heb dat ook (op een nette manier hihi) laten merken. Wie zegt dat een tweede kindje ons gegund is? Wie zegt dat ik dat überhaupt wil!? En al wil ik er een dozijn, ik reageer niet voor niets op deze job. Ik ben jong, heb gestudeerd, ben ambitieus en wil graag een baan waar ik 100% voor ga. Niets meer en niets minder. Het moederschap heeft mij juist een betere werkneemster gemaakt. Ik ben rustiger, meer in balans en weet nu juist dat ik naast het mama zijn ook meer wil. En flexibel? Dat ben ik nog steeds, alles is goed georganiseerd hier. Dus wat dacht je van mijn plan en organisatie skills? Juist!

Vrouwen worden vaker gediscrimineerd

Niet alleen onder mama’s merk ik dit soort discriminerende opmerkingen, het geldt net zo goed voor meiden zonder kids. Een vriendin van mij vertelde me, nadat ik haar over deze blogpost vertelde, de meest bizarre opmerking die ik ooit gehoord heb. Ze was op straat een beschuitje met hummus aan het eten, waarop een gozer langsliep en zei: Huh, beschuit met hummus? Moet je geen beschuit met muisjes trakteren?
ROT. GEWOON. OP.

Zou een man ooit dit soort vragen krijgen? Juist, ik denk het niet.

Wie heeft dit ook wel eens meegemaakt? En hoe ga je ermee om? Ik kan mijn blog gebruiken als plek om het van me af te schrijven. Mijn stukje Internet waar ik graag aandacht aan dit onderwerp wilde besteden. Lucht lekker op kan ik je vertellen hihi. Genoeg om na het typen van deze blogpost weer volop vertrouwen te hebben in de gedachte dat er zat bedrijven zijn die niet zo denken!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 1. 24 september 2017 / 06:11

  Eigenlijk mogen ze dit soort vragen helemaal niet stellen maar ik heb ook wel eens de vraag gehad in het verleden.

  Het is simpelweg discriminatie want aan een man zouden ze zoiets niet vragen.

 2. 24 september 2017 / 07:21

  Dit soort vragen mogen niet eens gesteld worden. Waanzin. En jij hoeft er ook niet op te antwoorden. Belachelijk dat daarmee je kansen wel verkleind worden. Ik hoop ook dat hiertegen nog eens goed wordt opgetreden want hoe kunnen ze met droge ogen nu stimuleren dat meer vrouwen aan het werk gaan? Goede post van je!

 3. bychristiana
  24 september 2017 / 07:32

  Ik vind het heel goed dat je dit artikel en je gedachten hierover juist wel gepubliceerd hebt. Ik kan me inderdaad ook nog herinneren uit een recente post van je dat je schreef dat je deze vraag te horen kreeg! Toen dacht ik al; WHUT? Alsof (jonge) vrouwen met kinderen geen ambities en talenten hebben. Zelf heb ik nooit met dit soort dingen te maken gehad omdat ik geen moeder ben en ook geen kinderwens heb, maar ik kan me wel iets voorstellen van de frustratie die andere vrouwen / moeders hierbij hebben. Nogmaals; super goed dat je dit online gezet hebt.

  • Natascha
   Auteur
   24 september 2017 / 09:20

   Dank je wel! Hoe doe jij dit dan? Want toen ik 24 was, had ik nog geen kinderen en had ik ook geen kinderwens. Als ik kijk naar mijn vriendinnen die geen kinderwens hebben, zie ik dat zij ditzelfde hebben. Want het feit dat je een vrouw bent, en tussen de 20 en de 40 maakt dat je in theorie kindjes kunt krijgen. (even los van dat niet iedereen dit gegund is; ik denk dat daar naar vragen in een sollicitatiegesprek dan weer net een stapje te ver gaat)

 4. 24 september 2017 / 08:26

  Goede blogpost! Ik kreeg de vraag toen ik 24 was ook. Of nou bijna een soort van mededeling, of ik de aankomende 5 jaar in ieder geval niet aan kinderen wilde beginnen. Hallo? Wie ben jij om dat te bepalen. Op dat moment moest ik er nog niet aan denken, maar nu achteraf denk ik was een achterlijke opmerking was dat.

 5. 24 september 2017 / 09:26

  Ik heb de vraag nooit gehad, sterker nog ik werd hoogzwanger bij een bedrijf aangenomen. Het kan wel.
  Echter, ik merk dat het wel gebeurt. Nu ik de 50 aan ga tikken ben ik ook steeds verder van een baan verwijderd. Sowieso word het lastig voor mij met mijn PTSD, Adhd en meer aspecten… toch willen ze je laten werken. Ik begrijp het soms niet.

 6. 24 september 2017 / 10:37

  Ja, het is echt belachelijk. Ik las het in je vorige update… Je bent tegenwoordig geen persoon meer, maar iemand die moet presteren en alleen maar presteren, verder niets, en vooral geen 9-5 mentaliteit hebben. Ik denk sowieso als je iets doet wat je graag doet dat je je er automatisch voor 100% wil inzetten. En daar hebben kinderen of een kinderwens niets mee te maken. Zij zijn als de dood dat je straks weer op zwangerschapsverlof gaat…
  Zij proberen zich op allerlei manieren zich in te dekken. Ik denk als mij zoiets zou overkomen ik op een bepaald moment zou zeggen dat ik gesteriliseerd ben om er vanaf te zijn, maar aan de andere kant wil je ook weer niet bij zo een bedrijf werken.
  Lekker van je af schrijven, niks mis mee! x

 7. 24 september 2017 / 14:08

  Hier kan ik echt zo ontzettend boos om worden! Ik ben het helemaal met je eens, dit kan gewoon niet. Als je moeder bent weet je juist beter wat je wilt en wat daarvoor nodig is. Belachelijk echt waar!

 8. 24 september 2017 / 14:27

  Ik vind het echt niet kunnen, ik ben al 25 jaar HRM-er en ik heb nog nooit dit soort vragen gesteld of met managers aan tafel gezeten die dit deden. Onvoorstelbaar dat het (nog) bestaat. Mijn huidige assistente heb ik aangenomen toen ze 10 weken zwanger was. Ja zei vertelde het netjes en ik vind het geen probleem. Ik snap het ook niet want je kunt ook wachten met vertellen totdat je een contract heb en ja vrouwen krijgen nu eenmaal kinderen, grow up. Net als men het recht heeft om parttime te gaan werken ook daar kan heel raar op gereageerd worden maar het is gewoon een recht in Nederland en ik snap dat het voor managers niet altijd even handig is maar liever een super gemotiveerd iemand voor 4 dagen dan iemand die zit te chagrijnen voor 5 🙂 Succes in elk geval en ik hoop dat je een leuke werkgever treft die niet dit soort idiote ideeën heeft. Ik heb zelf altijd voor grote multi-nationals gewerkt en daar is het nooit een issue gelukkig.

  • Natascha
   Auteur
   25 september 2017 / 13:56

   Wat fijn om van een HRM-er te horen dat het ook anders kan 😉 Ik ga er ook van uit dat lang niet alle bedrijven zo zijn hoor. En inderdaad; je moet gewoon de klik hebben!

 9. Merel
  26 september 2017 / 04:52

  Helaas ook vaak mee gemaakt. Toen Ik 23 was kreeg Ik de opmerking “Je wil toch nog geen kinderen hè?” Waarop ik antwoorde en jij dan? Ze keek me verbaasd aan….En nu vragen ze vaak “je hebt kinderen zie Ik, kun je dat combineren? Hoe regel je de opvang? Alsof ik totaal onvoorbereid een baan zoek, erger nog ik kook dan van binnen!

  • Natascha
   Auteur
   27 september 2017 / 06:39

   haha dat vind ik ook een mooi antwoord! De vraag of ik wel 32 uur zou kunnen werken met een kind heb ik ook een keer gehad? Uhhh mag ik dat even lekker zelf bepalen 😉

 10. 26 september 2017 / 14:10

  Yup, ook ik heb de vraag bij mijn laatste sollicitatie meegemaakt. Op dat moment leek de vraag me redelijk onschuldig omdat ik op deze leeftijd persoonlijk ook nog niet met kinderen bezig ben, maar nu ik jouw blogpost zo lees is het inderdaad eigenlijk te gek voor woorden dat ze dit vragen..
  Daarnaast kan ik ook nog steeds boos worden dat vrouwen in Nederland nog steeds aanzienlijk minder verdienen dan mannen voor een gelijke functie etc.
  Het is alleen zo lastig om er iets aan te veranderen, maar door het met zo een blogpost bespreekbaar te maken zet je in ieder geval de eerste stappen.. ga zo door!

  • Natascha
   Auteur
   27 september 2017 / 06:35

   Bizar he? In het begin dacht ik er ook niet over na hoor maar nu ik dus wel een kindje heb, kijk ik er ineens anders tegenaan 😉 Gelukkig zijn lang niet alle werkgevers zo maar bedankt voor je lieve compliment!

 11. yvonne
  26 september 2017 / 20:35

  Gelukkig nog nooit meegemaakt. Bizar eigenlijk dat het gebeurd…