Waarom het fijn is als er glycerine in je producten zit

Waarom het fijn is als er glycerine in je producten zit

Als er één ingrediënt is dat ik op vrijwel elk product etiket zie staan dan is het wel glycerine. Waarom eigenlijk? Wat doet dit product voor je huid? Is het juist goed om producten te kopen met dit ingrediënt, of kun je het beter vermijden? Vandaag neem ik dit veel gebruikte ingrediënt voor je onder de loep.

Wat is glycerine precies?

Glycerine is een veel gebruikte stof en heel simpel gezegd is het een kleurloze, heldere en geurloze stof. Het is een humectant met een moeilijk woord. In makkelijke woorden betekent dat dat het een stof is die in staat is om water vast te houden. Het wordt daarom veel gebruikt als verdikkingsmiddel of oplosmiddel. In de verzorgingsproducten die in jouw badkamer staan wordt het vooral gebruikt vanwege de vochtvasthoudende en verzorgende eigenschappen. Het hydrateert je huid en helpt dode huidcellen verdwijnen. Daarom zit het in veel shampoos en crèmes.

Niet iedereen is het er over eens of glycerine goed is of niet. Zijn die vochtvasthoudende eigenschappen goed, omdat het je huid hydrateert? Of droogt het juist uit? Het lijkt erop dat dat laatste helemaal niet zo is, althans dat is mijn mening nadat ik er super veel over gelezen heb. In theorie kan dat wel, als je een pure vorm van glycerine gebruikt. Maar in jouw verzorgingsproducten zitten maar kleine concentraties. En zelfs als er wel een grote hoeveelheid in zit dan werkt het nog niet uitdrogend maar hydrateert het juist! Natuurlijk ook in combinatie met andere ingrediënten.

Is glycerine geschikt voor veganisten?

Wist je dat het een stof is die ook in het menselijk lichaam voorkomt? Het wordt gewonnen uit dierlijk of plantaardig vet. Wat alleen erg jammer is , is dat je op de ingrediëntenlijst niet kunt zien of de glycerine in jouw product van oorsprong dierlijk of plantaardig is. Ik heb wel eens gehoord dat meer dan 70% plantaardig is en maar 30& dierlijk. Ben jij een veganist? Dan is het knap lastig om te achterhalen waar de glycerine haar oorsprong heeft. Ik heb helaas voor jullie geen kant en klare oplossing maar er zijn cosmeticamerken die op hun website aangeven of ze dierlijk of plantaardige glycerine gebruiken.

Foto glycerin Shutterstock

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. Babs
  17 februari 2016 / 20:19

  Ik had al geklikt op de link en zag toen een mooi object…zo een scheikundige verbinding. (maar is helemaal goed gekomen zie ik)
  Interessant, want er staat altijd zoveel op een verpakking.
  Ik lees niet altijd wat de ingrediënten zijn ,ik ben volgens mij nergens allergisch voor. Hoewel, te veel parfum wil ik ook niet, tenzij het parfum is 😉
  Bij heel dure, specifieke producten kijk ik vaak wel, dan verwacht ik ook dat er iets bijzonders in zit.
  Misschien leuk om de inci lijst van een budget dagcrème naast een high end merk te leggen?

  • Natascha
   Auteur
   18 februari 2016 / 08:19

   Dat klopt! Op de één of andere manier pakte WordPress niet het juiste artikel 🙂 Gelukkig is de post toch nog online gekomen. Ik vind je idee heel goed! Die ga ik onthouden.

 2. 18 februari 2016 / 20:33

  Interessant om te lezen! Ik wist wel dat het een goed ingrediënt was, maar verder wist ik niet zo veel. So thanks! 😀