Wanneer moet je je blog inschrijven bij de KvK?

Wanneer moet je je blog inschrijven bij de KvK

Wanneer moet je je blog inschrijven bij de KvK? Die vraag spookte de afgelopen weken regelmatig door m’n hoofd. Ik ben dan ook uitgebreid op onderzoek uitgegaan, vertel je alles over mijn hersenspinsels en misschien heb jij er ook nog wat aan!

Van je blog je werk maken?

Als je mijn blog langer volgt dan heb je ongetwijfeld eens gelezen dat ik er bewust voor gekozen heb om van mijn blog niet mijn werk te maken. Oké, natuurlijk zou ik graag een fulltime salaris met mijn liefde voor het bloggen verdienen haha. Maar toen ik between jobs zat heb ik heel bewust de keuze gemaakt om bij een werkgever te gaan werken. Dat houdt het bloggen voor mij leuk en voelt gewoon goed.

Maar de afgelopen maanden heeft mijn site een behoorlijke vlucht genomen en ben ik me ineens gaan afvragen of ik me niet moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer moet je je blog inschrijven bij de KvK?

Dat is dus het lastige, daar is geen kant en klaar antwoord op. Niet elke blogger hoeft zich in te schrijven als ondernemer. Ben je hobby blogger en heb je maar een paar betaalde opdrachten per jaar? Dan kun je deze opgeven onder inkomsten uit overige werkzaamheden. Ik doe dat ook en dat gaat prima.

Let wel op dat je niet té veel gaat verdienen, dan is er een kans dat je in een hoger belastingtarief komt en dus aan het eind van het jaar extra belasting moet betalen. Ook draag je geen bijdrage zorgverzekeringswet af, dus je krijgt een aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over het bedrag dat je verdient hebt. Is dat bedrag laag? Dan hoef je waarschijnlijk niets te betalen. Dat heeft natuurlijk niets te maken met de vraag of je je moet inschrijven bij de KvK maar ik wilde het toch even melden.

  • Verdien je structureel geld met je blog?
  • Werk je minimaal een uur of 15 per week aan je blog?
  • Heb je meer dan 1 opdrachtgever?
  • Merk je dat bedrijven niet met je willen samenwerken omdat je geen kvk nummer hebt?

Dan wordt het misschien wel tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel!

Voor- en nadelen van inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een inschrijving bij de KvK is in no time geregeld, je maakt online een afspraak en betaalt 50,-. Easy as that. Met een inschrijving bij de KvK kom je als blogger professioneler over en bedrijven hebben geen argument meer om je niet te betalen. Wel zijn je adresgegevens vanaf nu voor iedereen zichtbaar. Voor bloggers, die ook actief zijn op social media, vind ik dat best een dingetje.

Je moet ook je administratie bij gaan houden. Is dat een nadeel? Ik vind van niet. Administratie bijhouden moet je immers ook als je maar een paar betaalde opdrachten hebt, omdat je dit moet doorgeven aan de Belastingdienst. Inschrijven bij de KvK betekent trouwens niet per definitie dat je een ondernemer voor de BTW bent bij de belastingdienst. Maar als je van je blog je bedrijf wilt maken én dus regelmatig betaalde opdrachten doet? Ja, dan wel. Bovendien kun je ook bepaalde kosten (onder bepaalde voorwaarden) die je maakt aftrekken. Reiskosten voor events, producten die je koopt voor reviews.

Wat ga ik nu doen?

Dit alles goed laten bezinken, ik heb veel stof tot nadenken. Maar als ik me ga inschrijven zijn jullie natuurlijk de eersten die het horen en maak ik er een feestje van!

Blog Website Article Lifestyle Online Word – Afbeelding

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie