Help | Wat doe je bij een allergische reactie op één van je smeersels?

Help | Wat doe je bij een allergische reactie op één van je smeersels?

Wat kun je doen bij een allergische reactie? Wat als blijkt dat je niet tegen de ingrediënten van één van je crèmes, shampoos of andere smeersels kunt? Ik vertel je vandaag over mijn ervaringen.

Help, ik heb een allergische reactie!

Ik was vorige week zo onwijs blij met de producten die je hierboven ziet! Ik had namelijk een extra vrije dag en besloot mijn nieuwste beautyproducten allemaal in één keer op de foto te zetten. Daarna dook ik de badkamer in om alles uitgebreid te proberen. Eén van die producten was de zilvershampoo van Balea. Die kost nog geen 3 euro dus dat leek me de ultieme budgettip! Ik was alleen niet erg onder de indruk van het resultaat maar wat wil je voor die prijs? Die moest ik vaker testen om er iets zinnigs over te zeggen.

In de loop van de dag kreeg ik ineens allemaal rode bultjes op mijn hals. Zonneallergie? Hmmm, toen ‘s avonds de bultjes steeds roder werden, meer gingen jeuken en zich ook nog eens uitbreidden naar mijn rug, armen en buik wist ik dat dat het niet kon zijn. De dag erna pakte ik alle nieuwe producten bij elkaar en toen ik de ingrediëntenlijst van de Balea zilvershampoo eens goed bekeek wist ik het: BERKENBOOMEXTRACT!  Nu weet ik weer waarom ik ingrediëntenlijsten uitpluis. Note to self: doe dit VOORDAT je een product gebruikt haha.

Balea zilvershampooHooikoorts versus allergie voor ingrediënten van beauty producten

Ik heb enorme hooikoorts, met grassen en de berkeboom als ultieme trigger dus ik wist direct waar die allergische reactie vandaan kwam. Ruim een week lang werd ik soms letterlijk gek van de jeuk en rode bultjes. Arrrrrgggg, jeuk kan zo irritant zijn! Uiteindelijk ben ik zelfs naar mijn huisarts gegaan.  Ik heb me die week suf gegoogled en las overal wat anders. Vandaar dat ik vandaag de tips waar ik echt wat aan had met je wil delen.

Wat kun je doen tegen een allergische reactie van een beauty product?

Om de jeuk te verminderen kun je bij de apotheek koelzalf kopen maar mijn favoriete anti-jeuk smeersel is van Mentho10.  Deze tube was mijn lifesaver vorige week! Ik had hem de hele dag bij me om af en toe even bij te smeren. In de Mentho10 gel zit natuurlijke menthol dat de jeuk stilt. Er zit ook een behoorlijke hoeveelheid alcohol in, dus het droogt je huid ook iets uit. Maar ach, dat verkoelende effect is op dat moment heaven!

Ervaringen met mentho10Heb je daarna nog steeds jeuk? Slik dan paracetamol. Deze tip gaf mijn huisarts me en die vond ik het delen wel waard. Ik had nog nooit gehoord dat paracetamol een jeukstillende werking heeft, jullie wel? Naast paracetamol helpt een antihistaminica ook, omdat dit de allergische reactie tegengaat. Ik heb altijd Loratadine tabletjes in huis tegen mijn hooikoorts, die kun je ook prima gebruiken als je een allergische reactie op een beautyproduct hebt. Heb je dat niet in huis? Het is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Net zoals Cetrizine, dat is ook een fijn middel!

Heb je een enorme allergische reactie en is je huid vuurrood of gezwollen? Vertrouw je het echt niet? Bel dan altijd gewoon even met de huisartsenpost. Of het nu in de avond of in het weekend is, ik zou absoluut geen risico nemen! Ik wist vooraf dat mijn allergische reactie kwam van de berkenboom. Ik heb dit vaker gehad en wist dus dat het vanzelf weer over zou gaan maar ben jij er niet mee bekend schakel dan altijd een arts in.

Heb jij wel eens een allergische reactie gehad?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. 20 juni 2018 / 04:34

  Deze tips had ik eerder moeten weten. Heb vroeger regelmatig allergische reacties gehad en wist dan nooit zo goed wat ik moest doen.

 2. ByChristiana
  20 juni 2018 / 05:36

  Wat een interessant artikel met echt bruikbare tips. Dat van die paracetamol heb ik ook nooit geweten. Ik heb (gelukkig) (maar direct even afkloppen) nooit een allergische reactie op een beautyproduct gehad. Ik heb wel ooit oogdruppels gekregen bij een oogontsteking waar ik allergisch op reageerde. Mijn ogen werden NOG roder en gingen nog meer jeuken. Direct op de zwarte lijst gezet dus.

  • Natascha
   Auteur
   21 juni 2018 / 17:30

   Dank je Christiana! Wat irritant zeg, hopelijk heeft je arts die info ook goed opgeslagen.

 3. 20 juni 2018 / 06:24

  Haha af en toe zit ik zo compleet onder de netelroos dat ik er gewoon ziek van ben.
  Helaas weet ik nooit waar het vandaan komt en vlamt het ineens op.
  Soms krijg ik dan n prednison kuur, maar meestal is zijn deze pilletjes en menthol 10 de eerste producten die ik erbij pak
  Ik gebruik alleen wel de menthol 10 poeder, die droogt de huid minder uit en werkt ook heel goed.

  • Natascha
   Auteur
   21 juni 2018 / 17:29

   Klopt, die poeder heb ik in het verleden ook heel veel gebruikt, werkt prima!

 4. YuSt SoMe
  21 juni 2018 / 18:06

  Ik ben ook zwaar allergisch voor Berk. En ik had twee jaar geleden zo’n heftige reactie dat ik naar het ziekenhuis moest!