Alles over de AHA-exfoliant

Alles over de AHA-exfoliant

Wat doet AHA voor je huid? In deze blogpost vertel ik je meer over deze werkzame stof, omdat dit ingrediënt écht verschil kan maken als je specifieke huidproblemen zoals zonneschade en een doffe huid aan wilt pakken.

Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

Eerder deze week verscheen hier een blogpost waarin ik je alles vertelde over Salicylzuur en wat BHA-exfoliant voor je huid doet. Het is een vetzuur dat dode huidcellen verwijdert, net zoals de AHA-exfoliant. Waar BHA werkt op het huidoppervlak en tot diep in de poriën (en dus goed werkt bij een onzuivere huid), werkt die laatste vooral óp het huidoppervlak.

Veel mensen gebruiken voor het exfolierende effect ook wel een traditionele scrub. Dat kan, maar een product zonder ruwe scrubkorrel is veel milder en beschadigt je huid niet. Chemische peelings hebben ook nog eens verzachtende en kalmerende eigenschappen. Kortom: veel beter voor je huid dan een traditionele scrub!

Wat doet AHA voor je huid?

AHA staat voor Alphahydroxyzuren en daaronder vallen onder andere glycolzuur en melkzuur. Dit zijn in water oplosbare vetzuren die zichtbaar verschil maken op het huidoppervlak. Het helpt daar de vochtbalans op peil te houden maar vermindert ook tekenen van zonneschade, inclusief rimpels. Erg geschikt dus voor een normale tot droge huid met tekenen van huidveroudering door de zon.

glycolzuur helpt bij zonneschade

Kun je ze ook door elkaar gebruiken?

Ja, in principe wel. Je gebruikt een product met dit ingrediënt alleen niet voor niets. Heb je een onzuivere huid en wil je pukkeltjes te lijf gaan? Dan heeft het niet zoveel zin om glycolzuur te gebruiken, een BHA is dan prima. Beide ingrediënten exfoliëren je huid en verzorgen het tegelijkertijd.

Máár als je toch graag beiden wilt gebruiken omdat je verschillende huidproblemen aan wilt pakken kan dat wel. Zorg ervoor dat je milde producten gebruikt, smeer niet direct te veel en te vaak en houd goed in de gaten hoe je huid reageert.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 16 februari 2022 / 09:10

    Dankzij jouw artikelen hierover weet ik nu dat ik in vervolg voor mijn huidtype voor de AHA variant moet gaan . Ik had dus de BHA variant een keer geprobeerd, maar is dus eigenlijk niet echt geschikt voor mijn huidtype. Weer wat geleerd dus! Mocht je nog een keer tips kunnen geven qua merken/producten dan hoor ik het ook graag. Zelf denk ik direct aan Paula’s Choice, maar er zijn vast veel meer merken die dit aanbieden.

    • 16 februari 2022 / 09:13

      Graag gedaan! Paula’s Choice vind ik inderdaad een aanrader, COSRX is ook een merk om even bij te kijken! Heb ik goede ervaringen mee en prijs/kwaliteit verhouding vind ik goed.